Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Детски бисери в "Преспалански мъдрости"

Снимка: facebook.com


"Преспалански мъдрости" e книга, писана от деца за възрастни, като в нея има истории за родителите, света , Бог, природата, любовта.

„В книгата има кратки истории от един филолог, един философ и много деца от детска градина „Преспа“, това разказаха в „Хоризонт до обед“ родителите на деца от детската градина Юлия Йорданова, която е инициатор на този съвсем иновативен проект,  Марина Атаян и синът й Павел Бакърджиев от трета „Б“ група от детската градина, както и  Миглена Филчева, директор на детската градина. Книгата e издадена по проект на Столична община, програма „Култура“, направление „Активни публики“ – 2020 г.

„В първата част на книгата са включени диалози деца и възрастни под формата на литературно-философски миниатюри, а във втората има четири научни статии от педагог, психолог, философ и литератор, които анализират и класифицират детските мъдрости“, това посочи гл. ас. д-р Юлия Йорданова.

"Чрез книгата децата могат да ни научат на много неща, на чистота и неизкривена истина - посоката,  по която трябва да вървим. Нашият свят отеква през техните мисли, и ако ние имаме очи да го видим, уши да го чуем, този свят би станал едно по-добро място за всички ни", посочи Миглена Филчева, директор на "Преспа".

"Искам да стана писател или полицай, или плувец", каза малкият Павел, който е един от говорителите в тази книга, чиито реплики са записвани от родителите и учителите.

Част от мъдростите в книжката - " Ще се оженя за мама, а сестричката ми за татко". 

„Защо сънуваме? – пита учителката. За да не мързелуваме, докато спим – отговаря детето".

В друга детска миниатюра момиченце от градината пита приятелката на своята майка, при която отиват на гости  " - Имаш ли си нещо истинско вкъщи - куче, коте?" Много често думте, които бъркат малките, носят допълнителен скрит смисъл и ни водят към въпроси свързани с неподправеното разбиране на истината и усещане за това какво са истинските неща, оето остава в нас през целия ни живот като нишка, която ни свързва с детството.

В научните статии всички тези детски размисли са обяснени от специалисти.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съюзът на артистите в България отбелязва 100-годишен юбилей

„100 години мисия“ - така е озаглавена изложбата, посветена на вековния юбилей на Съюза на артистите в България. Официалното ѝ откриване предстои в късния следобед в 17:00 часа, в градинката на „Кристал“ в столицата.Изложбата представя архивни фотографии на моменти и личности. Документалната изложба е традиционна за всяка годишнина на Съюза..

публикувано на 10.05.21 в 18:11
Лале на визуалния артист Христо Гелов

Петметрови лалета постави във Велико Търново визуалният артист Христо Гелов

Петметрови лалета постави на знакови места във Велико Търново световноизвестният визуален артист Христо Гелов. След 30 години работа в Америка и Испания той се завърна в родния си град с композицията от движещи се лалета, която нарече „Сливане“. Пролетно Велико Търново е визуално преобразено с пет огромни пъстри лалета. Кинетичната арт..

публикувано на 10.05.21 в 12:19
Любомир Дяковски

Плевен ще бъде домакин на четвъртия Международен конкурс за млади оперни певци

От 22 до 26 май Плевен ще бъде домакин на четвъртия Международен конкурс за млади оперни певци "Гена Димитрова". Статутът на конкурса е изработен от Гена Димитрова в сътрудничество с маестро Георги Нотев - главен диригент на Плевенската филхармония. Крайният срок за записване е 12 май. Плевенчани и гости на града ще могат да чуят млади..

публикувано на 10.05.21 в 11:08
Общинския смесен хор „Гена Димитрова“ в Плевен

Общинският смесен хор „Гена Димитрова“ отбелязва 25 години от създаването си

В Плевен отбелязват 25 години от създаването на Общинския смесен хор „Гена Димитрова“. Формацията под диригентството на Анелия Дечева подготвя спектакъл за годишнината си и въпреки ограниченията заради пандемията, макар и в по-различен формат, репетициите продължават. Последните изяви на хора заедно с плевенската филхармония под..

публикувано на 09.05.21 в 20:02

Книгата „Блок №4“ търси естетическия контекст на промените в жилищата

В книгата „Блок №4“ Христо Панчев изследва естетическия контекст на промените, които собственици на апартаменти правят във външната част на жилищата си.  „Ние сме скарани с контекста, проблемът не е толкова на градската среда, тя е такава каквато е, защото ние сме такива каквито сме. Може би това разглежда и проекта.  Нека първо да се..

публикувано на 09.05.21 в 10:12

Изложбата “Да колекционираш съвременно изкуство“ може да се види до 27 юни

Изложбата “Да колекционираш съвременно изкуство“ можете да видите до 27  юни в Националната галерия. Куратори са Иво Милев и Боряна Вълчанова. „ Нашата задача с моя колаборатор на тази изложба Боряна Вълчанова беше да селектираме, да изберем акцентите от тази колекция и да ги представим по максимално най-добър начин на публиката, това..

публикувано на 09.05.21 в 09:43

Съюзът на артистите отбелязва 100 г. от създаването си с фотоизложба

С фотоизложба Съюзът на артистите в България отбелязва 100 години от създаването си. В експозицията са представени кадри от значими моменти и личности от 1921 година до момента. Откриването на изложбата е планирано за 10 май, понеделник, в 17 часа. Таблата с фотографии ще бъдат разположени в пространството на градинката на „Кристал“ в София...

публикувано на 09.05.21 в 08:29