Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специализанти в МБАЛ-Добрич спасяват натоварените дежурства на лекарите

МБАЛ-Добрич
Снимка: Мая Щърбанова

Специализанти, избрали да работят в многопрофилната болница в Добрич, спасяват натоварените дежурства на лекарите в кризисната ситуация, свързана с пандемията от Covid-19. Те се грижат не само за пациентите в Спешното, но и за тези в други отделения на здравното заведение, а по-опитните и възрастните им колеги ги определят като свежата сила в един толкова труден момент. Водещото в избора им да помагат дори и в Covid сектора на многопрофилната болница са не допълнителният финансов стимул, а желанието да се срещнат с предизвикателствата на заболяването и да бъдат в помощ на настанените за лечение болни.

Като на война - така определя началникът на Спешното отделение в МБАЛ-Добрич д-р Виолина Милкова ситуацията в момента. Един от двата дежурни екипа на смяна работят в т.нар. триажен кабинет, а другият е в Шокова зала, където се приемат спешните случаи на хора с проблеми, различни от Covid-19.

"Тежко - за всички, не само за спешния кабинет, и за цялата болница, защото ние работим в колаборация с тях. Като на война, има болни лекари, имаше и болни лекари, които след като им изтече карантината, не ползваха отпуск за възстановяване и се върнаха тук и пак работят. Дори една вечер колега дойде с положителен тест, няма кой да го замести, няма лекари".

Според д-р Милкова натовареността на спешните кабинети се дължи и на липсата на достатъчно обгрижване на хората, особено на тези с грипоподобни симптоми от страна на общопрактикуващите лекари. По думите ѝ, ако на пациентите им бъдат направени ехографии и изследване на кръвта от личните им лекари, няма да се налага да чакат на студа с часове пред триажния кабинет. Случва се пациенти с усложнения и доказан Covid да бъдат връщани у дома, тъй като няма места за тяхното приемане в лечебното заведение.

"На наша отговорност и с уговорката с пациента, ако нещата се влошат, ако се освободят места, но и да има места, управата на болницата прави всичко възможно да бъдат увеличени леглата, въпросът е, че леглата не лекуват".

Като критични за болницата определя последните три месеца неврохирургът д-р Диян Хинков, който дава дежурства и в Спешното отделение и отговаря там за специализантите.

"Аз имам поглед върху самата болница - в последните 20 години такава ситуация не е имало, има вече едно прегаряне в персонала, защото то максимално натоварване месец - два, но всеки си има предел."

Щастливи обстоятелства според д-р Хинков за област Добрич са ниската гъстота на населението, реорганизацията, направена в многопрофилната болница от новото ръководство, както и идването на работа тук на няколко специализанти. Сред тях е и Ерсин Исмаил, който е завършил образованието си в Медицинския университет във Варна само преди два месеца с пълно отличие и наградата „Златен Хипократ“. В момента той работи като специализант в Онкологичната клиника и дава дежурства и в Спешното отделение. Защо избира именно добричката болница, споделя д-р Ерсин Исмаил.

"Тъй като е по-малка болница, предлага много перспективи относно личностно и професионално развитие, поемане на повече отговорности като лекар, делегиране на повече задължения и с това израстване в професията. Тук бях изненадан от един много млад и амбициран екип, с който имам удоволствието да работя както в Спешна помощ, така и в отделенията".

Като резултат от по-строгите мерки, въведени в страната, д-р Хинков определя оптимистичния факт, че броят на пациентите за преглед в триажния кабинет през последните десетина дни е намалял. Дали положителната тенденция ще продължи предстои да проследим.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 214.560 или 38,28%.  За основния ѝ конкурент от СДСМ Стево..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки че главният синдикат на авиодиспечерите съобщи, че отменя обявената стачка. След продължителни..

публикувано на 24.04.24 в 22:29

Учители и персонал в Тенеси ще могат да носят оръжия в учебните заведения

Властите в американския щат Тенеси приеха законодателство, което ще позволи на учителите и училищния персонал да носят оръжия на територията на учебните заведения.  Мярката, която беше приета, година след като стрелец уби шестима души в училище в Нешвил, беше одобрена с 68 на 28 гласа в местния Конгрес, който е доминиран от Републиканците...

публикувано на 24.04.24 в 22:15
Министерство на иновациите и растежа

Красимир Якимов е новият заместник-министър на иновациите и растежа

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа е назначен Красимир Якимов. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Красимир Якимов е юрист по образование. Завършил е "Международно финансово право" в King’s College London, Dickson Poon School of Law. В периода 2022 г. - 2023 г. е бил..

публикувано на 24.04.24 в 21:54
Джо Байдън

Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна, Израел, Газа и Тайван

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван. Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в размер на 1 млрд. долара и че доставката на тези оръжия ще започне до часове. Американският президент..

публикувано на 24.04.24 в 21:08