Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволчески клуб в Американския колеж организира родолюбиви и благотворителни кампании

Паметник на цар Самуил в близост до църквата „Света София“
Снимка: „Наследството на Народа”

„Наследството на Народа” е ученическа доброволческа организация, чиято основна цел е да се бори и да защитава българското културно, историческо, природно и духовно наследство, както и да оказва социална подкрепа на българския народ. По този начин ние се стремим да повдигнем общонационалното си самочувствие, да дадем нов тласък за възраждане и развитие на България и да разпалим искрата на националния потенциал и патриотизъм. За нас да се родиш българин, е благословия, а този къс земя, наречен България, е самият рай. Това пише на сайта на организацията.

Тодор Кюркчиев Снимка: личен архив
Клуб „Наследството на народа“ в Американския колеж съществува от три години. Идеята се е родила от тесен кръг приятели, които имат интерес към историята, културата.

Основната цел е да поставим по-голям фокус върху патриотизма, върху това да покажем, че е важно да правим нещо за родината си, поне нещо малко всеки ден. Както знаете, Васил Левски е казал - „дела трябват, а не думи“, каза в предаването „Нощен хоризонт“ Тодор Кюркчиев, ученик в 12 клас.

„Наследството на Народа” организира образователни лекции, които показват по един иновативен начин - защо трябва да обичаме България. 

Освен образователния аспект на нашата дейност, ние организираме различни природозащитни благотворителни кампании, защото България не е само историята, не е само природата, нито само културата, духа и хората. България - това е всичко едно, заедно обединено и ние като едни българи трябва да се грижим за България, за всяка една частица от нея еднакво добре“, подчерта Тодор. 

Борис Босев                                      Снимка: личен архив
Организацията провежда кампания „Дом в Нови хан“ за втора поредна година.

Тази година това, което ни мотивира още повече да помогнем на дома в Нови хан, беше, че разбрахме, че домът се намира в много тежко положение, че хората там са отчаяни и се нуждаят от средства и това ни мотивира допълнително да помогнем, да помогнем на нашите сънародници“, каза Борис Босев.

Кампанията е започнала през октомври. Средства се събират чрез дарителски кутии, поставени в бензиностанции и в магазини. Дарения могат да бъдат направени и чрез разкритата сметка, която може да бъде открита на интернет страницата на „Наследството на Народа” и на страницата на организацията във Фейсбук.

„Ние сме наясно, че в дома в Нови хан се нуждаят от всичко. Това, което ние ще направим - ще закупим продукти от първа необходимост с голяма част от средствата и ще ги доставим в дома, а също ще погасим и част от големите сметки за ток, които имат в дома в Нови хан“, подчерта Борис.

Събраните средства и закупените продукти ще бъдат дадени на отец Иван на 22 декември.

Георги Пандев                                   Снимка: личен архив
Организацията „Наследството на народа“ изпълнява проект „Дни на Вазов“. През 2020 година се навършиха 170 години от рождението на Иван Вазов.

Решихме да организираме различни начини за припомняне на Вазовото творчество, като активисти от нашето Сдружение изработиха различни илюстрации и рисунки - артистични интерпретации върху определени Вазови творби. Някои от тях, повечето дори, бяха избрани за по-малко известни произведения, с което се стремихме да популяризираме творчеството на писателя, което е по-малко известно“, каза Георги Пандев.

Константин Грозданов                                     Снимка: личен архив
„Осинови гроб на герой“ е друга инициатива на „Наследството на народа“. 

В Централите софийски гробища, но и в други места в България има много гробове на герои, например на опълченци, на загинали във войните за национално обединение и тези гробове са останали занемарени, забравени“, допълни Константин Грозданов. 

На 21 юни 2019 година младежите от „Наследството на Народа” са посетили Централните софийски гробища, където са почистили 20-30 гроба.

Все още е активна кампанията „За Ники“. Ники има рак на костите и членовете на организацията „Наследството на народа“ събират средства за неговото лечение.

Интервютата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Община Божурище и местната общност - съюзени срещу канадски инвеститор. Събират подписи за референдум

Канадска минодобивна кампания има зелена светлина за проучвателни сондажи за второто тримесечие на тази година в района на село Златуша, община Божурище. Селото се намира на 20 километра от столицата. Инвеститорските намерения срещат силен отпор от местната общност. Събират се подписи за провеждането на местен референдум . Подписката ще..

публикувано на 26.04.24 в 07:14

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Ивайло Шопски

Ивайло Шопски от НД "Традиция" за очите към Дунава в българската история

Днес се навършват 148 години от избухването на Априлското въстание . По този повод за героичното време в българската история след подвига на априлци говорим с Ивайло Шопски от Националното дружество "Традиция" . Отбелязваме 148-мата годишнина от избухването на Априлското въстание по стар стил Да се обърнем към народното..

публикувано на 20.04.24 в 18:17