Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволчески клуб в Американския колеж организира родолюбиви и благотворителни кампании

Паметник на цар Самуил в близост до църквата „Света София“
Снимка: „Наследството на Народа”

„Наследството на Народа” е ученическа доброволческа организация, чиято основна цел е да се бори и да защитава българското културно, историческо, природно и духовно наследство, както и да оказва социална подкрепа на българския народ. По този начин ние се стремим да повдигнем общонационалното си самочувствие, да дадем нов тласък за възраждане и развитие на България и да разпалим искрата на националния потенциал и патриотизъм. За нас да се родиш българин, е благословия, а този къс земя, наречен България, е самият рай. Това пише на сайта на организацията.

Тодор Кюркчиев Снимка: личен архив
Клуб „Наследството на народа“ в Американския колеж съществува от три години. Идеята се е родила от тесен кръг приятели, които имат интерес към историята, културата.

Основната цел е да поставим по-голям фокус върху патриотизма, върху това да покажем, че е важно да правим нещо за родината си, поне нещо малко всеки ден. Както знаете, Васил Левски е казал - „дела трябват, а не думи“, каза в предаването „Нощен хоризонт“ Тодор Кюркчиев, ученик в 12 клас.

„Наследството на Народа” организира образователни лекции, които показват по един иновативен начин - защо трябва да обичаме България. 

Освен образователния аспект на нашата дейност, ние организираме различни природозащитни благотворителни кампании, защото България не е само историята, не е само природата, нито само културата, духа и хората. България - това е всичко едно, заедно обединено и ние като едни българи трябва да се грижим за България, за всяка една частица от нея еднакво добре“, подчерта Тодор. 

Борис Босев                                      Снимка: личен архив
Организацията провежда кампания „Дом в Нови хан“ за втора поредна година.

Тази година това, което ни мотивира още повече да помогнем на дома в Нови хан, беше, че разбрахме, че домът се намира в много тежко положение, че хората там са отчаяни и се нуждаят от средства и това ни мотивира допълнително да помогнем, да помогнем на нашите сънародници“, каза Борис Босев.

Кампанията е започнала през октомври. Средства се събират чрез дарителски кутии, поставени в бензиностанции и в магазини. Дарения могат да бъдат направени и чрез разкритата сметка, която може да бъде открита на интернет страницата на „Наследството на Народа” и на страницата на организацията във Фейсбук.

„Ние сме наясно, че в дома в Нови хан се нуждаят от всичко. Това, което ние ще направим - ще закупим продукти от първа необходимост с голяма част от средствата и ще ги доставим в дома, а също ще погасим и част от големите сметки за ток, които имат в дома в Нови хан“, подчерта Борис.

Събраните средства и закупените продукти ще бъдат дадени на отец Иван на 22 декември.

Георги Пандев                                   Снимка: личен архив
Организацията „Наследството на народа“ изпълнява проект „Дни на Вазов“. През 2020 година се навършиха 170 години от рождението на Иван Вазов.

Решихме да организираме различни начини за припомняне на Вазовото творчество, като активисти от нашето Сдружение изработиха различни илюстрации и рисунки - артистични интерпретации върху определени Вазови творби. Някои от тях, повечето дори, бяха избрани за по-малко известни произведения, с което се стремихме да популяризираме творчеството на писателя, което е по-малко известно“, каза Георги Пандев.

Константин Грозданов                                     Снимка: личен архив
„Осинови гроб на герой“ е друга инициатива на „Наследството на народа“. 

В Централите софийски гробища, но и в други места в България има много гробове на герои, например на опълченци, на загинали във войните за национално обединение и тези гробове са останали занемарени, забравени“, допълни Константин Грозданов. 

На 21 юни 2019 година младежите от „Наследството на Народа” са посетили Централните софийски гробища, където са почистили 20-30 гроба.

Все още е активна кампанията „За Ники“. Ники има рак на костите и членовете на организацията „Наследството на народа“ събират средства за неговото лечение.

Интервютата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт: Винената култура се развива. 80 изби предлагат винен туризъм

"Виното е интелектуален продукт . С консумацията научаваме любопитни факти за самия регион, как се произвежда, откриваме философията и страстта, която са вложили в него неговите създатели." Това каза пред БНР Гергана Тодорова – винен специалист, главен редактор на първия онлайн пътеводител за винен туризъм у нас. Винарските изби, които..

публикувано на 22.07.24 в 13:40
Елица Бъчварова

Елица Бъчварова: Македонският въпрос е болката на Балканите

55 години след първото издание на книжния пазар отново излиза романът на Свобода Бъчварова "Литургия за Илинден". "Македонският въпрос е много болезнен, тежък, многостранен въпрос за България. Болката на Балканите ", каза пред БНР дъщерята на авторката – Елица Бъчварова, социолог и антрополог. "Това не е монопол на македонското движение...

публикувано на 22.07.24 в 11:05

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от крепостта „Ряховец“ и в непосредствена близост до депото за отпадъци на железничарския град. По покана на Националния исторически музей горнооряховските археолози ще покажат находките си през годините от..

публикувано на 21.07.24 в 06:36

Гай Анжел спасява хора от удавяне вече 26 години

Яфо дълго време е бил „българската столица на Израел“. Всяко момче е мечтаело да бъде велик футболист в представителния отбор на града - Макаби - Яфо, чийто треньор е бил от „Левски“ - София. Е имало е и такава, чийто поглед е бил вперен в синьото море, ограждащо западната част на града. Сред тях е бил е Гай Анжел, който не веднъж от ранна пролет до..

публикувано на 21.07.24 в 06:09
Живка Милова

Живка Милова учи българчетата на родния им език под звездите на Фамагуста

Какво е да учиш българчета на български език под звездите на Фамагуста, как се пишат новини за българите далеч от родината и как българската държава подкрепя тези две дейности, разказва Живка Милова в разговор с Ася Пенчева. Паралимни е кипърски град в окръг Фамагуста и освен прекрасните плажове и луксозни хотели, има и българско..

публикувано на 21.07.24 в 05:54
Калинка Александрова Янчева

Рецепта за дълголетие - 99 годишната баба Калинче от село Варвара

" Да обичаш, да не мразиш никого, да не мислиш лошо" - това е най-добрата рецепта за дълголетие според 99-годишната баба Калинче от пазарджишкото село Варвара.  Калинка Александрова Янчева е родена на 13 април 1925 година . С нея ни среща адв. Николай Баташки, когото слушателите познават от месечното издание на Правната рубрика на..

публикувано на 18.07.24 в 16:53

Без сценарий - околоселските пътешествия на Десислав Лафчиев

"Идеята се зароди още във Факултета по журналистика. Тази тема със селата открай време ми е доста интересна. Исках да направя поредица за българските села ." Така обясни своята страст по околоселските пътешествия журналистът Десислав Лафчиев в интервю за БНР. " Без никакъв сценарий да тръгнеш към случайно село , без да знаеш какво ще..

публикувано на 15.07.24 в 11:09