Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва: Няма основания за изгонването на руски дипломат от София

Снимка: Посолство на РФ

Русия може да предприеме реципрочни мерки, след като Министерството на външните работи на България обяви за персона нон грата дипломат от руското посолство в София и му даде 72 часа срок да напусне страната. Той е изгонен по подозрения в шпионаж.

Според прокуратурата става дума за военния аташе, който е събирал данни за броя на американските военни, участващи в учения на българска територия, като е получавал секретна информация от български гражданин срещу заплащане.

От руското посолство в София определиха като неоснователно българското решение. Руската страна си запазва правото на ответни мерки, се посочва в изявление на дипломатическата мисия.

Председателят на комитета по международни отношения на Съвета на федерацията (горната камара на парламента) Константин Косачов подчерта, че не за първи път България гони руски дипломати.

По думите му страната ни е назначена от покровителите си в НАТО за „рупор на тезата за руската заплаха“.

„Да бъдеш рупор на амбициите и интересите на други държави е незавидна мисия за всяка страна, ако не е готова да се откаже от суверенитета си в полза на криворазбрани съюзнически отношения“, написа сенаторът в профила си във Фейсбук.

„Шпиономанията, съпроводена от планомерно гонене на руски дипломати е част от цялостна кампания за дискредитиране на нашата страна“, заяви на свой ред председателят на комитета по международни отношения на Държавната Дума Леонид Слуцкий.

Колегата му Антон Морозов обеща реципрочни мерки и допусна, че противниците на Русия на Запад подтикват България към враждебни действия. „Подобни неща предизвикват недоумение, защото в нашата координатна система България се смята за приятелска страна“, посочи Морозов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Прокуратурата уличи руски дипломат в шпионаж

Пореден руски гражданин с дипломатически имунитет е бил уличен в извършване на разузнавателна дейност на територията страната. От държавното обвинение съобщиха, че главният прокурор Иван Гешев е уведомил за събраните по случая доказателства..

публикувано на 18.12.20 в 15:49

Вашингтон и Лондон подкрепят България за изгонване на руски дипломат, уличен в шпионаж

Посолството на Съединените щати разпространи позиция, според която САЩ подкрепят усилията на България да защитава своя суверенитет и сигурност, включително днешното съобщение за експулсиране на служител на руското посолство заради шпионаж. През..

обновено на 18.12.20 в 19:34
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ириней Константинов

Ириней Константинов: Имаме нужда от духовен водач като свети Иван Рилски

Винаги сме имали нужда от духовен компас и сме имали, връщайки се в историята назад. Те са ни били отправната точка, към която сме вървели. Това каза актьорът Ириней Константинов в интервю пред БНР.  Той се превъплащава в образа на Небесния..

публикувано на 17.07.24 в 18:24
Представители на ПГ на

БСП: Няма как да подкрепим декларацията на ПП-ДБ в този вариант

БСП няма да подкрепи предлаганата от "Продължаваме промяната – Демократична България"  декларация в настоящия ѝ вид. Приемат я само като основа за разговори за кабинет. Това стана ясно от думите на  Иван Иванов, заместник-председател на ПГ на "БСП за..

публикувано на 17.07.24 в 18:19

Земеделци в готовност за подкрепа при борбата с пожарите

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) обявява пълна готовност за подкрепа при борбата с огъня във връзка със зачестилите пожари на територията на страната.  Излъчени са 21 координатори от различни региони, които да окажат съдействие..

публикувано на 17.07.24 в 18:09
Таня Георгиева

Националната асоциация на зърнопроизводителите иска оставката на зам.-министър

Националната асоциация на зърнопроизводителите настоява за незабавна оставката на заместник-министъра на земеделието Таня Георгиева.  Земеделците са изпратили декларация до президента Румен Радев, премиера Димитър Главчев и министъра на земеделието..

публикувано на 17.07.24 в 18:01
Стефан де Керсмакер

Говорител на ЕК коментира решението на Съда на ЕС за достъпа до информация по сделките за Covid ваксини

Европейската комисия не е предоставила достатъчно обществен достъп до информация по договорите за закупуването на ваксини за Covid-19, сключени с фармацевтични компании по време на пандемията - това постанови Съдът на ЕС.  Съдът на ЕС: ЕК не е..

публикувано на 17.07.24 в 17:56
Веско Ешкенази

Плевенската филхармония и Веско Ешкенази изненадват публиката с Фреди Меркюри на концерта в Бургас

С обновена програма започват концертите на Плевенската филхармония и Веско Ешкенази. Първият от проекта „В света на музиката“ е тази вечер в Бургас. „Ще представим нашата програма, която е с награда за музикален проект на годината, в обновен..

публикувано на 17.07.24 в 17:40

Цончо Ганев: Няма да участваме в плаващи мнозинства

Въпреки че подкрепят антикорупционното законодателство, предложено от ПП-ДБ, от "Възраждане" също отхвърлят реализирането на втория мандат. Това стана ясно от изявлението на зам.-председателя на партията Цончо Ганев: "Демократична България"..

публикувано на 17.07.24 в 17:40