Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медузите: страшни, безмозъчни, но меки и красиви

Снимка: Ройтерс

Да имаш 24 очи, да живееш едва три месеца, или пък с отровата си да можеш да убиеш едновременно 60 души за 3 минути. Животът на медузите е шарен. Има едно място, на което можем да му се насладим отблизо. Огромни осветени аквариуми, създаващи чувство за океанско или морско дъно и необятност, ни посрещат в Музея на медузите в Киев. Той разполага с около 24 вида от тези създания. Но колекцията е динамична и се променя постоянно заради краткия жизнен цикъл на някои от видовете. Медузите живеят между 3 месеца и 2 години и половина. Така че на около 6 месеца колекцията се променя.

Яна Яновска, организатор и съсобственик на музея:

„През 2012 г. отворихме обществен аквариум в Киев. Две години по-късно се сдобихме с първата ни медуза в колекцията. Тя беше от Черно море. Съхраняването на медуза никак не е лесна работа. Но пък беше вълнуващо и ни накара да проучим по-задълбочено този вид. Постепенно колекцията ни от медузи нарасна и вече нямаше достатъчно свободно място в аквариума, за да покажем пълната красота на медузите. Затова решихме да създадем отделен музей, където да я покажем. Защото медузите заслужават специално внимание.”

Какви любопитни видове плуват в пространствата на музея?

„Всички са интересни и уникални по свой начин. Най-любимата ми е гигантската Цианея, наричат я още Лъвска грива. Това е най-голямата медуза. Огромна е и е красива. Диаметърът й може да достигне 2 метра и половина. Едни от най-красивите видове са също Тихоокеанска морска коприва и Черна морска коприва, наричана и Черна медуза. Също така Средиземноморска медуза, на която й казват Средиземноморско желе и пържена яйчна медуза. Всички са красиви, но тези са най-цветни и живописни.”

Красотата и опасността вървят ръка за ръка, особено при медузите... Яна Яновска ни разказва за най-отровните видове:

Всички медузи са отровни, но в различна степен – някои не толкова, а други са доста отровни. Всъщност медузите са едни от най-отровните животни на планетата. Най-отровната е кубомедуза или морска оса. Тя може да убие 60 души едновременно в рамките на 3 минути. Все още я нямаме в нашия музей. Не сме готови да я приютим, защото трябва да създадем нужната среда за нея и нашият екип да е подготвен за това.”

Как в центъра на Киев се създава перфектна среда за живот на медузи?

„Имаме специално оборудване за това, както и специални аквариуми. Не можем да ползваме правоъгълни или квадратни аквариуми, както са тези за риби. Трябват ни кръгли аквариуми. Имаме и специални поплавъчни системи за контрол на водата, както и аквариумни светлини със специални параметри и размери. Много медузи са фотосинтетични, т. е. нуждаят се от светлина, за да протичат процесите в организма им.”

Колко често се сменя водата на медузите и как става това?

Медузите се нуждаят от честа смяна на водата, защото обичат чистата вода. Зависи от различните обстоятелства, като храна например. Защото, да кажем така... някои медузи са по-мръсни, други по-чисти. Създаваме за тях морска вода – смесваме вода, преминала през осмоза с морска сол. Но не сменяме всичката вода в аквариума. Защото не разполагаме със същото количество приготвена вода, а не е добре за медузите да им се слага абсолютно чиста вода. Тя трябва да съдържа биологични бактерии, които са част от естествената среда.”

А медузата Turritopsis dohrnii е постигнала безсмъртие. Тя може, образно казано, да рестартира развитието си и да се върне в по-ранен стадий на живота си, разказва Яна:

„Всъщност те живеят и умират по същия начин, както и другите медузи. Наричат ги безсмъртни заради това, че могат да върнат обратно своя етап на развитието си. Нещо като във филма "Странният случай с Бенджамин Бътън", ако се сещате. Например от зрялост към етап на полипи, когато се развиват тялото и пипалата.”

Трудно ли се отглеждат тези медузи?

„По същия начин като останалите. Те ядат същите неща като другите медузи. Но репродукционният им цикъл, който ги прави безсмъртни, може да се поддържа само в естествени условия в природата, не и в изкуствена среда. В музея те умират.”

Освен разглеждане на медузи отскоро музеят предлага и организирането на романтични турове.

„Можете да наемете музея за 1 час за провеждането на романтична среща. Това се случва в извънработно време. Така може да прекарате време до някой от аквариумите със своята половинка – съпруга, приятелка или годеница.”

Могат ли медузите да издават звуци и можем ли да ги чуем?

„Медузите не издават звуци, които човешкото ухо може да улови. Не можем да ги чуем. Може би, ако са в група – няколко медузи, могат да издадат звук, нещо като "плув-плув". :) Медузите не реагират на никакви звуци. Имат само очи, но не и уши. Някои от тях имат 24 очи.”

В „Изотопия” гостува и доц. Кремена Стефанова от Института от океанология „Професор Фритьоф Нансен“ във Варна към БАН. Тя е биолог и зооплактонолог и казва, че с удоволствие би посетила Музея на медузите в Киев. Но какво знаем за медузите в Черно море?

Два са същинските вида медузи в Черно море. Книдарията включва и ушатата медуза, която през лятото често виждаме по плажовете, както и другата – голяма белодробна медуза, която се приближава до бреговете основно през август и септември. Ушатата медуза е до 22 см в диаметър, а белодробната – около 30-40 см, като тя предизвиква парене и зачервяване по кожата при докосване заради т. нар. копривни клетки.”

Доц. Стефанова допълва още, че има още два типа хидромедузи, или „псевдомедузи”. В Черно море също така са се появили нови видове, нехарактерни за средата и екосистемата на басейна – два вида гребенести. Първият от тях пристига с баластните води на корабите през 80-те години на миналия век. „Той обаче влияе негативно с това, че е конкурент в храненето на планктоноядните риби, например хамсията или ларвите на сафрида и други важни за риболова риби. 10 години по-късно обаче по същия начин се повява в Черно море друг вид, който се храни с него и може да се каже, че в момента има известен баланс и контрол между тези два вида.” Други примери за негативното влияние на медузите е отделяното от тях мукусно вещество, което освен че при престой във водата създава усещане след това за слуз по кожата, дори може да повреди двигателите на някои лодки.

Медузите обаче имат и принос в добра посока – те са част от хранителната верига и са необходими, но когато се наруши балансът между тях, може да се говори за отрицателно влияние, пояснява доц. Стефанова.

За феномена „морски шум”

„Изключително малко се знае за него и тепърва предстоят изследвания в тази посока. В нашия институт се работеше по проект за установяване на звука от различни морски обитатели, най-вече на черноморските делфини, те са три вида. Различаването на отделните звуци, които издава всеки един от тях. Това беше много интересно за всички нас. Друг аспект беше шумът, който предизвикват корабите, и установяването на неговата сила и продължителност, тъй като той може да предизвиква промени в развитието на отделни биологични елементи например бозайници или риби. Чрез акустични оценки могат да се установят запаси от риба или струпвания на медузи или зоопланктонни видове.”

Целите интервюта чуйте в звуковите файлове.
Снимки: Ройтерс и Уикипедия

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Боран Хаджиев, кмет на Чепеларе

Боран Хаджиев и Екатерина Дафовска за Чепеларе: Достъпен спорт и природни дадености

На територията на община Чепеларе има останки от 4 крепости, някои от които са от периода около V-I век преди новата ера . Те са били използвани до падането на Родопите под османска власт. Има 8 църкви, 72 параклиса и 2 джамии. В 7 читалища самодейци пазят местни традиции и обичаи. На 15 ти септември Чепеларе отбелязва 60 години от създаването на..

публикувано на 19.08.24 в 11:30

Пампорово - климатолечебен курорт за възстановяване на имунната система

Какви са възможностите за активна почивка, за преходи и преживявания в Пампорово и околностите ? С какво този летен сезон е по-различен от предходния? Какво предприема курорта, за да бъде посещаван целогодишно , оживлението в него да не спира? Но не само това, като негови гости да можем да се възползваме от природните дадености, за да се..

публикувано на 18.08.24 в 16:38

Монтана беше домакин на републиканско състезание по спортен риболов за незрящи

Монтана беше домакин на републиканско състезание по спортен риболов за незрящи. 16 отбора от страната участваха на турнира на язовир "Огоста". Състезанието се финансира от Агенцията за хора с увреждания.  В деня на Варна, Голяма Богородица, победител стана отборът на "Успех", от морската ни столица. Варна празнува!..

публикувано на 15.08.24 в 17:18
Музеят на природата към Университета в Тел Авив

Световно известни изследователи предупреждават, че кораловите рифове са изчезващ вид

Всеки водолаз разказва, че най-красивите си преживявания е имал сред красотата на кораловите рифове . Но в последно време във всички морета и океани около екватора се забелязва явлението побеляване на кораловите рифове .  Белите корали са скелетите на коралите . Когато това се случва, то много затруднява цялата екосистема. Влияе върху рибите,..

публикувано на 13.08.24 в 10:22
Снимката е илюстративна

Ювал Ариха за екологични и дизайнерски решения в откритите градски площи

Когато бабите и майките на съвременните деца са били малки, най-любимото им занятие е било да играят на улицата и парковете,  да се пръскат с вода от чешмите , да играят на криеница край дърветата. В последно време местната власт се вълнува особено и от  глобалното затопляне, което най-много се чувства в големите градове .  "Наш патент..

публикувано на 12.08.24 в 11:11
Цар-Симеоновата градина

Какви мерки трябва да бъдат предприети за зеления ландшафт в Пловдив?

Жителите на Пловдив са свикнали с летните жеги . Много специалисти обаче вече предупреждават, че градът трябва да е по-добре подготвен за климатичните промени , които вече се усещат и призовават администрацията да реагира.  За това какви мерки трябва и могат да бъдат предприети в по-кратък и по-дългосрочен план разказва ландшафтния архитект..

публикувано на 11.08.24 в 08:30
Мартин Томов, координатор в

Как влияят климатичните промени на Черно море и защо е важно да има защитена морска зона в него?

Необичайно високи температури на морската вода бяха регистрирани по българското Ч ерноморие през настоящото лято. Какви са причините за това анализира Мартин Томов, който е координатор на кампанията "Живо Черно море“ в екипа на "Грийнпийс“ - България . Какви са причините за високите температури на морската вода и как влияе това върху..

публикувано на 10.08.24 в 07:10