Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андон Балтаков: Човек трябва да е готов да грабне шанса, когато го види

Снимка: Ани Петрова

"Човек, който винаги търси, човек, който никога не намира комфорт в това, което постига и постоянно искам да научавам нещо ново. Изключително любопитен съм" - така описа себе си в предаването "Нощен хоризонт" генералният директор на БНР Андон Балтаков.

Той е роден в Димитровград, където живее до първи клас. След това родителите му се преселват в Сандански. Там е живял от 2-ри до 7-ми клас, завършил е езиковата гимназия в Благоевград.

Има висше икономическо образование от УНСС в София и магистърска степен по бизнес администрация от университета "Йейл" със специализация в областта на икономическите стратегии.

"Животът ми винаги e бил едно пътуване и във всяко от местата, в които съм живял, съм търсил да направя приятелства, да усетя мястото такова, каквото е с неговата специфика и да се обогатя като човек, като личност".

Балтаков сподели, че винаги е искал да бъде радиожурналист:

"Може би магията на гласа, тази интимност, която аз като 10-годишен не съм осъзнавал, след което съм анализирал кое е това нещо, което да ме накара да се ориентирам точно към радиото, не към телевизията, не към вестника, а към радиото и то е наистина магията на гласа, магията на звука, но другото, което е предопределило тази любов и това желание да свържа живота си с радиото е фактът, че ние имахме във всяка стая радиоапарат, емблематичната радиоточка в кухнята, радио при бабите ни, радиоапарати или транзистори във всяка една от стаите".

Усвоил е умението да свири на мандолина. 7-8 години е участвал в мандолинен оркестър.

През 1994 г. Андон Балтаков е работил като журналист в радио "Витоша", водил е сутрешния блок от 7:00 до 10:00 часа и през лятото на 1994-та започва да води обедните новини от 12:00 до 18:00  часа. През 1995 година започва да работи в Българското национално радио.

"Човек трябва да е готов да грабне шанса, когато го види, шансове има винаги, във всеки един момент от живота ни, пред нас има някакъв шанс и от нас като хора зависи ще го вземем ли този шанс, ще грабнем ли тази възможност. Трябваше ми доста време да си отворя очите, за да започна да разпознавам шансовете".

Андон Балтаков каза, че е заминал за САЩ, защото заплатата му като журналист е била равна на два килограма сирене.

Той започва управленската си кариера в отдела по стратегическо планиране на агенция Асошиейтед прес, където е заместник директор.

Работил е в Си Ен Ен като старши директор по бизнес операции и видео продукти. По-късно е вицепрезидент, отговарящ за новинарския бизнес на информационния агрегатор ПроКуест, и главен оперативен директор на социалната агенция "Сторифул", част от компанията на Рупърт Мърдок "Нюз Корп".

През последните години е консултирал управителните екипи на информационни гиганти като "Ройтерс" в областта на новите технологии и пазарно развитие.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в..

публикувано на 07.04.24 в 06:45

Даме Стойков ръководи успешно Обединени спортни клубове "Локомотив София"

Как един спортен клуб може да възкръсне като феникс от пепелта? Или казано по друг начин - от едно старо игрище със сгурия... Това със сигурност знае председателят на Обединени спортни клубове "Локомотив София" Даме Стойков. Човек със забележителна спортна кариера. Дългогодишен състезател по джудо и самбо на „Локомотив“ София...

публикувано на 31.03.24 в 07:39
Бисерка Йовчева

Бисерка Йовчева - учителката, която се подписва под златните успехи на българчетата по информатика

"Математика е важна за много направления, всички високотехнологични постижения са базирани на математика и независимо, че напоследък говорим за изкуствен интелект и че компютрите могат да ни заменят, за да се стигне до тук, основата е в математика, каза в "Нощен Хоризонт" Бисерка Йовчева - учителката , която се подписва под златните успехи по..

публикувано на 30.03.24 в 15:59

Руската прокуратура поиска Алла Пугачова да бъде обявена за чуждестранен агент

Руската прокуратура поиска от Министерството на правосъдието да обяви Алла Пугачова, кралицата на съветската и руската естрадна музика, за "чуждестранен агент", съобщи държавната информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.  74-годишната Алла Пугачова се премести да живее в Израел малко след инвазията на руския президент Владимир Путин в..

публикувано на 29.03.24 в 16:16
Пенко Господинов с наградата ИКАР в категорията

Проф. Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър, а Иполит Воробянинов е герой от мой любим роман

"Нашата  интерпретация на образа на Иполит Воробянинов , която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги от трупата на Ловешкия театър, се оказа  голямо предизвикателство , защото трябва да превърнеш един роман, който стои в основата на световната литература във сценично..

публикувано на 28.03.24 в 09:51

Иванка Бечева изследва историята на Карабунар

Днес гост в рубриката „Горещо сърце“ е  историкът Иванка Бечева от пазарджишкото село Карабунар.   Нейната изследователска страст е свързана с историята на родното й място.  През годините открива неизвестни до момента факти и документи, свързани с духовното и икономическото развитие на селото.  В една от книгите й „Карабунар, история..

публикувано на 24.03.24 в 07:20