Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият щам на коронавируса е установен и в Турция

Снимка: БТА

Новият щам на коронавируса, който първоначално бе установен във Великобритания, е бил засечен и в Турция, съобщи вчера здравният министър Фахреттин Коджа, цитиран от БТА.

Новият щам е бил установен в 15 души, които са пристигнали в Турция от Великобритания.

Турските власти въведоха забрана за влизането в страната на лица, идващи от Обединеното кралство.

С това засега е премахната опасността от появата на новия щам, който се разпространява 70 пъти по-бързо от известните допреди щамове, посочи здравният министър.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кораб на китайските ВМС, ракетна фрегата FFG 548, северно от Тайван, 23 май 2024 г.

Китайската служба по въпросите на Тайван заяви, че Пекин ще "смаже решително" всеки сепаратистки заговор

Китайски сили обградиха днес Тайван при провежданите военноморски и военновъздушни учения.  35 от общо 49 военни самолета са преминали средната линия на протока, която разделя въздушните пространства на Китай и Тайван, участвали са още 15 кораба и ракетни сили. В отговор Тайван разположи въздушни, сухоземни и морски сили с обещание "да защитава..

публикувано на 23.05.24 в 19:42

Проверка в Българския спортен тотализатор

Министерството на младежта и спорта съобщи, че започва проверка на Българския спортен тотализатор заради проблем с централната компютърна система, който, както се казва в съобщението, продължава трети ден. Служебният министър Георги Глушков не е бил уведомен за това. А от министерството заявяват, че е недопустимо, че и обществеността също не е..

публикувано на 23.05.24 в 19:23
Общото събрание на ООН прие резолюцията за геноцида в Сребреница. По този начин 11 юли се утвърждава като

Общото събрание на ООН прие резолюцията за геноцида в Сребреница

Общото събрание на ООН прие резолюция, съгласно която от идната година 11 юли ще бъде "международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница" през 1995 година. ООН обсъжда 11 юли да бъде ден за възпоменание на геноцида в Сребреница С текста по инициатива на на Германия и на Руанда се осъжда отричането на масовото избиване на 8000 босненски..

публикувано на 23.05.24 в 19:08
В базиликата

Папа Франциск е пожелал на българите здраве, мир, благоденствие и повече деца

Здраве, мир, благоденствие и повече деца - т ова е пожелал българите папа Франциск, който прие днес  на аудиенция във Ватикана българска делегация, водена от президента Румен Радев по повод утрешния празник 24 май.  Държавният глава посети и знакови за България места в Рим и почете делото на светите братя Кирил и Методий.   Румен Радев и..

публикувано на 23.05.24 в 19:02

Представителите на "Алтернатива за Германия" са изключени от европейското си семейство

Групата "Идентичност и демокрация" в Европейския парламент изключи представителите на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия".  "Групата "Идентичност и демокрация" не иска повече да бъде свързвана с изявленията и действията, в които е замесен Максимилиан Кра, водач на листата на "Алтернатива за Германия" за европейските избори", се казва..

публикувано на 23.05.24 в 18:51
СУ

Учителят Георги Стоев: Трябва да бъдеш отворен и с нагласа, че имаш много още да учиш

Ключът към това да си успешен учител е да бъдеш отворен и да си с нагласата, че имаш много още какво да учиш, дори до края на професионалния си път.  Това каза пред БНР учителят по математика в пловдивското училище "Любен Каравелов" Георги Стоев, дипломиран архитект. " Много важно е един учител да бъде себе си . Децата чувстват тази откровеност,..

публикувано на 23.05.24 в 18:41

Уволнен е директорът на УМБАЛ "Лозенец" в София

Уволнен е директорът на университетската болница "Лозенец" в София, съобщи Министерството на здравеопазването. Служебният министър Галя Кондева е освободила от поста д-р Христо Стоянов след одит в болницата, който е показал тежки нарушения и че лечебното заведение е във влошено финансово състояние с тенденция на значителен ръст на..

публикувано на 23.05.24 в 18:23