Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Цветан Тодоров е дете на "Българската Коледа" за 11-а поредна година

Ангелина Тодорова (баба), Цветан Тодоров, Иванка Тодорова (майка)
Снимка: Ива Антонова

За единайста поредна година 14-годишният Цветан Тодоров от врачанското село Манастирище е дете на "Българската Коледа". Момчето е с детска церебрална парализа. Със средства от благотворителната инициатива се покриват разходите за процедури, с които се преодоляват последствия от тежката диагноза.

"Аз съм щастлив с моите приятели, с родината си, с България и с баба, мама, тати, Ани, дядо, със семейството си", каза Цветан Тодоров.

14-годишният Цветан Тодоров изглежда толкова щастлив, колкото говори и за това. Високо за възрастта си, весело, жизнерадостно и общително, за момчето трудно може да се допусне, че страда от детска церебрална парализа. Диагнозата му е поставена, когато е бил на 6 месеца и оттогава до днес семейството му е в неуморна битка за преодоляване на затрудненията от тежката диагноза.

Бабата на Цветан - Ангелина Тодорова разказа, че не са прекъсвали усилията да търсят лекарска помощ.

"Много сме благодарни на първата му учителка в Хайредин, защото тя успя да събере родителите и децата, за да разберат, че детето има някакви проблеми и че трябва самите родители да говорят на децата си. Той не може като всички да пише, сега вече започна да пише, чете много хубаво".

Цветан Тодоров мечтае да стане археолог:

"Справям се много добре, търся учителите да ми помагат, консултирам се с тях", каза Цветан Тодоров.

Благотворителната кампания "Българската Коледа" подпомага семейството му със средства за процедури в специализирана клиника.

"Доволни сме от "Българската Коледа", защото много помогна, така помага и на другите деца, на другите семейства", каза майката Иванка Тодорова.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ИСУЛ получи нов анестезиологичен апарат от "Българската Коледа"

Близо 2 500 деца годишно преминават на лечение в клиниката "Уши, нос и гърло" в столичната болница "Царица Йоана - ИСУЛ". Тези, които не чуват, имат своя шанс с помощта на кохлеарен имплант. Средно годишно екипът на проф. Спиридон Тодоров оперира между 30 и 35 деца. Тази година със средства от инициативата "Българската Коледа" за клиниката "Уши,..

публикувано на 04.01.21 в 11:30

Елена Янчева е едно от децата на „Българската Коледа“

Елена Янчева е на четири години и е едно от децата на „Българската Коледа“. Има нужда от логопедична помощ и от ерготерапия.  В първите две години след раждането Елена изглежда като всички деца - играе, смее се, радва се на майка си и баща си. Оказва се обаче, че има нужда от консултации с логопед и психолог, които дават положителен ефект. Голяма..

публикувано на 01.01.21 в 17:27

Алекс от Плевен е дете на „Българската Коледа“

Алекс Георгиев е на осем години и е от Плевен. Той е едно от децата на „Българската Коледа“. Алекс е с детска церебрална парализа и има нужда от помощ.  За неговото ежедневие от изключителна важност са техническите средства. Сега се нуждае от позиционираща седалка.  „Баща му се води личен асистент. Запазили сме правилна поза на тялото му, няма..

публикувано на 31.12.20 в 18:34

10-годишната Александра от Пазарджик е на ежедневна рехабилитация

10-годишната Александра Петрова от Пазарджик е с детска церебрална парализа в тежка форма и ежедневно се нуждае от рехабилитация, за да се поддържат мускулите й активни. Момиченцето е в това състояние от раждането си. Майката се грижи сама за нея, разчитайки единствено на държавните социални помощи и на инициативата „Българската Коледа“...

публикувано на 31.12.20 в 15:53
УМБАЛ

Неонатологичното отделение на УМБАЛ "Канев" в Русе получи апаратура от "Българската Коледа"

Неонатологичното отделение на русенската УМБАЛ "Канев" получи апаратура от кампанията "Българската Коледа".  Техниката, закупена със средства от миналогодишната благотворителна кампания, ще помогне на лекарите в грижата им за най-малките пациенти. Началникът на неонатологията - д-р Лиляна Ташкова - представи апаратурата и възможностите ѝ:..

публикувано на 30.12.20 в 14:39

Александър Миланов има нужда от логопедична подкрепа

Александър Миланов е със синдром на Даун. Момченцето е на девет години. За втора поредна година кандидатства за подпомагане от инициативата „Българската Коледа“. Майката Весела Миланова разказва, че детето има нужда от редовни логопедични занимания. Миналата година семейството е получило 1 200 лева. Логопедичната терапия възлиза..

публикувано на 30.12.20 в 13:48

"Българската Коледа" помага на 14-годишния Александър от Перник

Александър Василев от Перник е 14-годишен, но от 2-годишен е с диагноза аутизъм. От тогава момчето води непрекъсната борба с помощта на ерготерапевти, психолози и логопеди.  Благодарение на средствата от благотворителната кампания "Българската Коледа", лечението на момчето ще продължи.  Александър вече ходи на училище и става все по-общителен. 

публикувано на 29.12.20 в 16:19