Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програмата за развитие на отбраната до 2032 година е за обществено обсъждане

Снимка: Министерство на отбраната

През тази година депутатите трябва да приемат Програмата за развитие на отбраната до 2032 година. Документът е за обществено обсъждане, а министърът на отбраната се надява да бъде одобрен от този парламент. 

Според документа и в следващите 12 години страната ни трябва да разчита на съюзниците от НАТО. Като проблем пред сигурността е посочено желанието на Русия да контролира Черно море и да запази териториалното си разширение в Крим. Планът предвижда военната роля на Китай също да нараства.

Към този момент реално България е платила 2,2 милиарда лева накуп за новите изтребители. Но ако има договори за нови осем Ф-16, борбата ще е те да бъдат плащани разсрочено. 21 милиона лева бяха платени по договора за строителството на новите кораби. Но сумата до под 1 милиард е планирано да бъде плащана в рамките на следващите няколко години. Около 1,2 милиард лева е цената на новата машина за пехотата. Много вероятно е тя също да бъде плащана на части.

Според министъра на отбраната Красимир Каракачанов пандемията не може да влияе на проектите за модернизация на армията, както и на желанието за това 2% от БВП да се отделя за отбрана

„Никой не може да каже тази пандемия докога ще продължи. Имаме притеснения, защото в края на краищата тази пандемия се отразява върху икономиките и на България, и на страните, с които работим по отношение на проектите за модернизация. Никой не поставя въпрос и съмнение за изпълнение на Националния план за достигане на 2 процента от брутния вътрешен продукт. Но от огромно значение е колко е брутният вътрешен продукт. Тези 2 процента от колко са. Така че това е първа опасност. Втората, фирми, с които контактуваме, или държави, с чиито фирми контактуваме, не се знае как ще се отрази икономически на тези фирми, на тези държави“.

БГНЕСДо 2032-ра година е предвидено големите сделки да се плащат от централния бюджет, а не през бюджета на Министерство на отбраната. Това е една от спорните практики, които остават в следващите 12 години“ , каза пред „Хоризонт до обед“ полковникът от резерва Владимир Миленски, член на Атлантическия съвет на България:  

„Това са отново хитростите на българската финансово-счетоводна система, започвайки още от Народното събрание. Опит да лъжем себе си, опит да лъжем съюзниците си. И като ги финансираме от бюджета, като какви ще ги броим? Разходи за отбрана? Или за какво? В НАТО, сред нашите съюзници, има един много елементарен способ за разгадаване колко добре се работи по отношение на отбраната. Задава се следният въпрос – колко давате за личен състав, колко давате за подготовка и обучение и колко давате за инвестиции? Идеалният вариант би бил това да бъде по една трета, една трета, една трета. Като погледнем нашия бюджет как е разпределен, започвам да се притеснявам. В документа се казва – това разпределени между трите вида разходи до 2032-ра година ще бъде 60% за личен състав. Тоест, ние за заплати ще плащаме 60% от парите си. Но ние продължаваме да хитруваме, като казваме - „ама ние тия 20 процента, дето са за инвестиции, ще броим и за ремонта на старата техника“. 

Планът предвижда до 2032-ра година в средните училища да има военни специалности. Личният състав трябва да е 43 000 души. 3000 да са в доброволния резерв. Но военните отчитат в проекта на план, че заради демографската ситуация в България, намирането на войници ще става все по-трудно.

Министерство на отбраната

„От една страна се твърди, че едно от ключовите решения на проблема е да се увеличи личният състав на въоръжените сили от сегашните 37 хиляди на 43 хиляди. Което е горе-долу с около 15% нарастване на личния състав на Въоръжените сили. Същевременно се твърди, в същия документ, че българското население застарява, намалява като количество, а оттам следва, че намалява и количеството хора, достъпни на пазара на труда. Тоест, работната ръка в България намалява“, поясни още Владимир Миленски, според когото в документа има взаимоизключващи се връзки. 

Според плана чрез програми на НАТО и ЕС ще се търсят възможности за придобиване на високотехнологични способности за киберзащита. Ще има промяна в структурата на армията. Едно от новите командвания ще отговаря за кибервойните. Но тук е и третата критика към плана.

„През следващите 12 години се предвижда връщане към архаична система за управление. От една страна се декларира възможността военните решения да се вземат от по-ниските нива. А от друга се връща командната функция на Щаба на отбраната“, обяснява още Миленски. 

Още по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Пленкович

ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила има шанс за кабинет

Според най-новите данни на Държавната избирателна комисия в Хърватия управляващата дясноцентристка Хърватска демократична общност печели 61 мандата в 151-местния парламент на проведените вчера избори. Това означава, че тя няма да може да управлява самостоятелно и ще трябва да води преговори с други партии, успели да влязат в хърватския Сабор...

публикувано на 18.04.24 в 23:05
Милорад Додик

Босненски сърби протестираха срещу проекторезолюция за геноцида в Сребреница

Десетки хиляди босненски сърби се отзоваха днес на призива на лидера си - президента на Република Сръбска - Милорад Додик да протестират срещу проект на резолюция на Общото събрание на ООН, с която от идната година 11 юли може да бъде обявен за международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница. По време на войната в Босна през първата..

публикувано на 18.04.24 в 23:00
Избори в РСМ

Започна кампанията за парламентарните избори в Северна Македония

В Република Северна Македония днес официално започна кампанията за парламентарните избори на 8 май.  БТА предава от Скопие, че на стената на коритото на река Вардар в центъра на града с големи червени букви на бял фон е изписано "Българите в конституцията е предателство”. Агенцията отбелязва, че това е прессъобщение от партията "Левица",..

публикувано на 18.04.24 в 22:57
Иранският първи дипломат Хосейн Амир Абдолахиан.

Иранският външен министър: Ще накараме Израел да съжалява, ако ни нападне

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан се зарече днес пред Съвета за сигурност на ООН, че страната му ще "накара Израел да съжалява" за всяко нападение срещу нея, предаде БТА като се позова на Франс прес. "Действията за самозащита и контрамерките на Иран са приключили, така че израелският терористичен режим трябва да прекрати всякаква..

публикувано на 18.04.24 в 22:47

До края на април ще е готова методиката, гарантираща сигурността на машинния вот

До края на април ще е готова методиката, която ще гарантира, че машините за гласуване ще отговорят на условията. Въпросът е бил обсъден на работна среща в Министерството на електронното управление.  Работна група от министерството, от Института по стандартизация и на Института по метрология ще изготвят актуализацията на методиката.  След това тя..

публикувано на 18.04.24 в 22:17

Шест грузински партии призоваха за протести срещу законопроекта за "чуждестранните агенти"

Шест грузински опозиционни партии призоваха за масови протести срещу правителствения законопроект за "чуждестранните агенти", който вече стана причина за многохилядни протести в столицата Тбилиси. Според опозицията, спорният законопроект цели да блокира пътя на южнокавказката страна към Европейския съюз и НАТО.  Грузия прие на първо четене..

публикувано на 18.04.24 в 22:00

Нов музеен обект край с. Шуменци разказва за Тутраканската епопея

Нов музеен обект отвори врати днес край тутраканското село Шуменци, където през 1916 година се е провела една от най-големите битки, дала началото на освобождението на цяла Южна Добруджа, битката за Тутраканската крепост. Той е на стойност близо 8 милиона лева. Нови технологии пресъздават битката при Тутракан Лентата на иновативния музей,..

публикувано на 18.04.24 в 20:15