Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програмата за развитие на отбраната до 2032 година е за обществено обсъждане

Снимка: Министерство на отбраната

През тази година депутатите трябва да приемат Програмата за развитие на отбраната до 2032 година. Документът е за обществено обсъждане, а министърът на отбраната се надява да бъде одобрен от този парламент. 

Според документа и в следващите 12 години страната ни трябва да разчита на съюзниците от НАТО. Като проблем пред сигурността е посочено желанието на Русия да контролира Черно море и да запази териториалното си разширение в Крим. Планът предвижда военната роля на Китай също да нараства.

Към този момент реално България е платила 2,2 милиарда лева накуп за новите изтребители. Но ако има договори за нови осем Ф-16, борбата ще е те да бъдат плащани разсрочено. 21 милиона лева бяха платени по договора за строителството на новите кораби. Но сумата до под 1 милиард е планирано да бъде плащана в рамките на следващите няколко години. Около 1,2 милиард лева е цената на новата машина за пехотата. Много вероятно е тя също да бъде плащана на части.

Според министъра на отбраната Красимир Каракачанов пандемията не може да влияе на проектите за модернизация на армията, както и на желанието за това 2% от БВП да се отделя за отбрана

„Никой не може да каже тази пандемия докога ще продължи. Имаме притеснения, защото в края на краищата тази пандемия се отразява върху икономиките и на България, и на страните, с които работим по отношение на проектите за модернизация. Никой не поставя въпрос и съмнение за изпълнение на Националния план за достигане на 2 процента от брутния вътрешен продукт. Но от огромно значение е колко е брутният вътрешен продукт. Тези 2 процента от колко са. Така че това е първа опасност. Втората, фирми, с които контактуваме, или държави, с чиито фирми контактуваме, не се знае как ще се отрази икономически на тези фирми, на тези държави“.

БГНЕСДо 2032-ра година е предвидено големите сделки да се плащат от централния бюджет, а не през бюджета на Министерство на отбраната. Това е една от спорните практики, които остават в следващите 12 години“ , каза пред „Хоризонт до обед“ полковникът от резерва Владимир Миленски, член на Атлантическия съвет на България:  

„Това са отново хитростите на българската финансово-счетоводна система, започвайки още от Народното събрание. Опит да лъжем себе си, опит да лъжем съюзниците си. И като ги финансираме от бюджета, като какви ще ги броим? Разходи за отбрана? Или за какво? В НАТО, сред нашите съюзници, има един много елементарен способ за разгадаване колко добре се работи по отношение на отбраната. Задава се следният въпрос – колко давате за личен състав, колко давате за подготовка и обучение и колко давате за инвестиции? Идеалният вариант би бил това да бъде по една трета, една трета, една трета. Като погледнем нашия бюджет как е разпределен, започвам да се притеснявам. В документа се казва – това разпределени между трите вида разходи до 2032-ра година ще бъде 60% за личен състав. Тоест, ние за заплати ще плащаме 60% от парите си. Но ние продължаваме да хитруваме, като казваме - „ама ние тия 20 процента, дето са за инвестиции, ще броим и за ремонта на старата техника“. 

Планът предвижда до 2032-ра година в средните училища да има военни специалности. Личният състав трябва да е 43 000 души. 3000 да са в доброволния резерв. Но военните отчитат в проекта на план, че заради демографската ситуация в България, намирането на войници ще става все по-трудно.

Министерство на отбраната

„От една страна се твърди, че едно от ключовите решения на проблема е да се увеличи личният състав на въоръжените сили от сегашните 37 хиляди на 43 хиляди. Което е горе-долу с около 15% нарастване на личния състав на Въоръжените сили. Същевременно се твърди, в същия документ, че българското население застарява, намалява като количество, а оттам следва, че намалява и количеството хора, достъпни на пазара на труда. Тоест, работната ръка в България намалява“, поясни още Владимир Миленски, според когото в документа има взаимоизключващи се връзки. 

Според плана чрез програми на НАТО и ЕС ще се търсят възможности за придобиване на високотехнологични способности за киберзащита. Ще има промяна в структурата на армията. Едно от новите командвания ще отговаря за кибервойните. Но тук е и третата критика към плана.

„През следващите 12 години се предвижда връщане към архаична система за управление. От една страна се декларира възможността военните решения да се вземат от по-ниските нива. А от друга се връща командната функция на Щаба на отбраната“, обяснява още Миленски. 

Още по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Володимир Зеленски

Зеленски: Украинските сили удържат позициите си в Курския регион на Русия

Президентът Володимир Зеленски заяви в събота, че руските сили са се опитали да изтласкат украинските войски от позициите в граничния район на Русия - Курск, но силите на Киев удържат позициите си, предаде Ройтерс. "По отношение на операцията в Курска област, Русия се опита да отблъсне нашите позиции, но ние държим обозначените линии",..

публикувано на 12.10.24 в 21:58

3000 военни участваха в парада за Националния празник на Испания

3000 военни участваха в парада, с който е Испания отбеляза Националния си празник. Лошото време в Мадрид стана причина за отмяна на авиошоуто и участието на парашутисти в честването. Крал Фелипе VI, кралица Летисия и принцеса Леонор бяха основни фигури на честването на националния празник на Испания. Медиите подчертаха и присъствието на..

публикувано на 12.10.24 в 20:43
Академик Юлиан Ревалски и академик Вася Банкова

Академик Ревалски: БАН създава почти 40% от националния научен продукт

Българската академия на науките създава почти 40% от националния научен продукт. Тя е най-търсеният и разпознаваем партньор в България в международното сътрудничество. Това в словото си повод 155-годишнината от създаването на БАН нейният председател академик Юлиан Ревалски: "И в сегашни дни БАН е водещият научен център на България, в който се..

публикувано на 12.10.24 в 20:23

Гръцкото правосъдно министерство изнесе данни за висока детска престъпност в страната

Министерството на правосъдието изнесе данни за висока детска престъпност Гърция. Предлагат се високи наказания и за родителите. Социалните условия в семейството, слаб родителски контрол и липсващи ценностни модели са основните причини за рязко покачване на детската престъпност, според специалистите. Министърът на правосъдието Флоридис..

публикувано на 12.10.24 в 19:46

РИК Враца разкри 28 подвижни секции за предстоящите парламентарни избори

За предстоящите парламентарни избори Районната избирателна комисия във Враца разкри 28 подвижни секции за избиратели с двигателни затруднения. Мобилни урни за гласуване ще има във всичките 10 общини в областта. Най-много - седем, са в Община Враца, пет ще има в Бяла Слатина, четири в Криводол, три в Мизия, по две в Борован, Оряхово и Роман..

публикувано на 12.10.24 в 19:42

Общините от Югозапада се обявиха в защита на проекта "Грижа в дома"

Сдружението на общините от Югозападна България се обяви срещу закриването на проекта "Грижа в дома", който на този етап е предвиден да бъде спрян от 14-ти януари следващата година. Това ще обрече ще затрудни ежедневието на десетки и стотици хора, които няма да могат да получават необходимата им грижа от социален асистент или помощник, изобщо..

публикувано на 12.10.24 в 19:37

Иран забрани внасянето на пейджъри и уоки-токи на борда на самолетите с граждански полети

Иранската служба по гражданско въздухоплаване на практика забрани внасянето на пейджъри и уоки-токи устройства на борда на самолетите, изпълняващи граждански полети. "Забранява се внасянето на каквито и да било комуникационни апарати, с изключение на телефони", съобщи иранската новинарска агенция ИСНА, като цитира говорителя на службата за..

публикувано на 12.10.24 в 19:23