Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Любомир Топалов: Очаквам туит от Тръмп, че ще оспори истинността на тези избори

Любомир Топалов
Снимка: Радостина Билярска, БНР

Демократите спечелиха едно място в американския Сенат в щата Джорджия и водят в надпреварата за друго, с което може да си осигурят контрол над горната камара в Конгреса. До балотаж се стигна, след като през ноември никой не успя да мине прага от 50 процента. 

По-късно Конгресът на САЩ трябва да сертифицира президентската победа на Джо Байдън, който процес ще бъде съпътстван от демонстрации на привърженици на Доналд Тръмп.

В предаването "12+3" на БНР проф. Любомир Топалов, гост професор в Бостън колидж, коментира, че във всички избори, в които разликата е около 2%, има съмнения:

"В този случай съмненията са заради спекулациите, които чухме веднага след изборите, че има машинации и фалшификации. Сигурен съм, че в този момент Доналд Тръмп ще изпрати в Туитър съобщение, ако вече не го е направил, че ще оспори истинността на тези избори и ще използва резултатите от тези избори, за да поддържа своята теза, че изборите са били откраднати от него и от Републиканската партия".  

Според проф. Топалов няма как резултатите от изборите да бъдат обърнати и определи като шоу действията на Тръмп.

По думите му много от гласувалите за Байдън са го подкрепили, защото са искали да дадат гласа си срещу Тръмп, но те не са против Републиканската партия.

"Ако Тръмп беше тест за американската демокрация, но аз мисля, че и Джо Байдън ще бъде тест за демократичната система в Америка. Интересно е да видим дали заради успеха на демократите, особено сега, ако вземат и Сената, това ще доведе до по-голямо сливане на властите, тъй като в САЩ демокрацията се базира именно на разделението на властите", обобщи проф. Топалов.

Интервюто на Петър Волгин с проф. Любомир Топалов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Ключови частични избори за Сената на САЩ в Джорджия

Ключови избори за две места в Сената на Американския Конгрес се произвеждат в щата Джорджия. Предварителното гласуване започна още в средата на декември. Вотът ще определи какъв ще е балансът на силите в Сената. Двама сенатори републиканци - Кели Лофлър и..

обновено на 05.01.21 в 08:05
ВИЖТЕ ОЩЕ
Южният парк в София

Ботаническата градина на БАН – с вход свободен за празниците, в Южния парк започва почистване на водоемите

За празниците Ботаническата градина на Българската академия на науките ще бъде с вход свободен. Тя ще е отворена за посетителите днес и утре от 10 до 16 часа. Събитието има и тема  - "Кухненската градинка. От 11:30 часа ще има демонстрации на икебана,..

публикувано на 27.04.24 в 08:12

На Лазаровден: Предвеликденско тържество пред новостроящия се храм в "Люлин"

Днес, на Лазаровден, ще се състои предвеликденско тържество пред новостроящия се православен храм "Свети Патриарх Евтимий Търновски" в столичния квартал " Люлин". Най-голямото чудо в земния живот на Христос... Лазаровден е! В програмата са..

публикувано на 27.04.24 в 08:07

Най-голямото чудо в земния живот на Христос... Лазаровден е!

Православната църква отбелязва Лазарова събота. В седмицата преди Великден празникът пренася спомена за най-голямото чудо в земния живот на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар. В обредната традиция Лазаровден е наситен с..

публикувано на 27.04.24 в 07:57

Историческа възстановка припомня събитията около Априлското въстание

В Панагюрище ще се състои историческата възстановка "Мъжество и саможертва", която пресъздава събитията от избухването до потушаването на Априлското въстание през 1876 година.  Традиционно, спектакълът се представя на 1 май, когато са..

публикувано на 27.04.24 в 07:46

Енергийният министър е в Турция, предоговаря споразумението с "Боташ"

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов е на посещение в Турция , за да се срещне с турския министър на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар.  Радев: Договорът с "Боташ" е част от диверсификацията на България..

публикувано на 27.04.24 в 07:37
Д-р Снежана Йосифова

Д-р Снежана Йосифова: Голям процент от болните с поленова алергия имат кръстосана алергия

Цветница е хубав пролетен празник. Пролетните цветя, цъфтящите дървета и зелената трева обаче създават дискомфорт на пациентите със сенна хрема . Как по-лесно да преминат този период на пролетни алергени пациентите разказваме в "Минути за здраве" по..

публикувано на 27.04.24 в 07:30

Нова вълна руски ракетни атаки в Украйна

Украйна съобщи за нова вълна руски ракетни атаки през изминалата нощ, след като американският министър на отбраната Лойд Остин обяви поръчки за оръжие за Киев към американската военна индустрия в размер на 6 милиарда долара. Няколко групи крилати..

публикувано на 27.04.24 в 07:30