Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христофор Караджов: Надявам се това да не е краят на американската демокрация

Снимка: БТА

Надявам се, че това е краят на тръмпизма, но не и краят на американската демокрация. Това мнение изрази пред БНР Христофор Караджов, преподавател в Калифорнийския университет, след снощните размирици пред сградата на Конгреса във Вашингтон, които блокираха процедурата по валидиране на резултата от президентските избори през ноември. Демонстранти нахлуха в Капитолия, след като преодоляха охраната на сградата, а конгресмените бяха евакуирани. 

Нито едно от възраженията срещу провеждането на президентския вот в определени щати, на които някои от републиканците разчитаха, а президентът Доналд Тръмп постоянно говори, нямат шанс да минат през американския Конгрес, но срамното петно остава, коментира Караджов. „Най-тъжното е, че имаме и жертва.“

Колаж: ЕПА/БГНЕС

Това е демокрацията, която обича да дава за пример своите постижения на другите държави. Как може да ги даваш за пример сега, когато в деня, в който изборите трябва да бъдат сертифицирани във върховния законодателен орган, имаш граждани с оръжие в Капитолия, в парламента?

Силата на Тръмп е в това, че има около 75 милиона души, които го подкрепиха на тези избори, подчерта преподавателят.

75 милиона души са си 75 милиона души – това е второто най-голямо количество гласове, дадени за американски президент в историята. Това са реално хора, които са имали причини да подкрепят Тръмп.“

Снимка: БТА

Тръмп до голяма степен е изоставен от много от републиканските си съюзници, защото действията му преминаха всякакви граници, смята Христофор Караджов. Според него много от републиканците са се стреснали, че с подобни действия се дава картбланш на демократите, ако загубят изборите след 4 години, и те да излязат по улиците.

В какво се превръщат Съединените щати тогава? Това е един много опасен процес. За съжаление Републиканската партия до голяма степен се превърна в заложник на Тръмп през тези 4 години, точно защото той се харесва на немалък брой хора, успява да мобилизира подкрепа и политиците отговарят на стимули като електоралната подкрепа. Те не могат да се „самоубиват“, когато излязат срещу голяма част от електората.“

Не само Джо Байдън беше потресен от тези събития. Бившият президент Джордж Буш излезе с много остра реч. Водещи републиканци излязоха със становища, допълни Христофор Караджов. В Сената до момента имаха превес републиканците, сега това се променя след балотажа в Джорджия, посочи той.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Четири жертви на щурма на Капитолия, Конгресът потвърди победата на Байдън

Часове след нападение над Капитолия Конгресът официално потвърди победата на демократа на Джо Байдън на президентските избори.  Веднага след това настоящият държавен глава Доналд Тръмп обяви, че ще има нормален преход на властта на 20 януари , когато..

обновено на 07.01.21 в 12:01

Журналистът Симеон Гаспаров: Тръмп се простреля много лошо в крака

Америка сложи такова петно върху себе си, че това не може да бъде изчистено години напред . Мнението е на сънародника ни Симеон Гаспаров от Чикаго. Пред БНР журналистът изтъкна, че „тази страна вече не може да бъде световна сила, при положение, че..

публикувано на 07.01.21 в 09:49
ВИЖТЕ ОЩЕ
Татяна Дончева

Татяна Дончева: Отровените отношения в лявото трябва да бъдат преодолени

Събиранията на Бузлуджа са знакови. Бузлуджа този път беше вид лакмус дали процесите, тръгнали между различните леви формации, срещат подкрепа сред левите хора. Това каза пред БНР Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", след срещата за ляво..

публикувано на 29.07.24 в 08:25

Хеликоптер на ВВС облита района на инцидента в Елин Пелин

Малко преди 9 ч. хеликоптер на Военновъздушните сили започна облитане на района на инцидента в Елин Пелин. Така наречените бронирани военни машини "котки" също влизат в периметъра, вероятно за да направят пореден опит да огледат ситуацията.  По-рано през..

публикувано на 26.07.24 в 09:07

Росен Белишки: Мит е, че през летните месеци има бум на домови кражби

1679 са извършените домови кражби на територията на цялата страна за първите 6 месеца на тази година . Това обяви пред БНР Росен Белишки от Главна дирекция "Национална полиция".  За сравнение той посочи, че за същия период на миналата година те са..

публикувано на 25.07.24 в 15:28

ГИТ: Нямаме правомощия да извършваме проверки на територия на друга държава

Нямаме правомощия да извършваме проверки на територия на друга държава , заяви пред БНР Димитър Маджаров от Дирекция "Трудова мобилност" в Главната инспекция по труда. "В случай, че българите сключат договор директно с работодател в чуждата..

публикувано на 25.07.24 в 14:57
Илия Проданов, председател на НАЗ

Илия Проданов: Години наред държавата насочва към Гърция и Турция повече вода от договореното

Въпреки сериозните проблеми, които българското земеделие има с липсата на напояване, години наред държавата насочва към южните ни съседки Гърция и Турция повече вода, отколкото е договорено в междудържавните спогодби, защото страната ни не може да..

публикувано на 24.07.24 в 10:46

Иван-Александър Кютев: Село Воден е шедьовър на абсолютното безхаберие на много институции

Пожарът беше овладян благодарение на младите воденци, на земеделските производители, на доброволците . Това заяви пред БНР фотографът Иван-Александър Кютев - жител на село Воден и създател на групата "Остави се да бъдеш Воден", която набира..

публикувано на 24.07.24 в 10:16

Атанас Кръстанов: Без държавна агенция няма да можем да се справим с нито едно природно бедствие

Пресилено е да се каже, че е провал начинът, по който държавата се справи с пожарите на някои места, но действително не можаха да се справят както трябва .  Това е мнението на Атанас Кръстанов - специалист по природни и индустриални бедствия...

публикувано на 23.07.24 в 14:18