Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Райчев: Тръмп започва да става отровен за Републиканската партия

Успехът на Байдън ще зависи от това доколко ще успее да обедини обществото в САЩ, смята политологът

Снимка: БТА

"САЩ са разделени на две и всяка от страните чете свои медии, посещават различни пространства в социалните мрежи и се настройва с омраза към другата страна. Това е валидно както за крайнолевите, така и за крайнодесните". Така коментира пред БНР политологът Явор Райчев ситуацията в американското общество и бунтовете на привърженици на Доналд Тръмп, щурмували Капитолия.  

По думите на международния анализатор успехът на бъдещия президент Джо Байдън ще зависи основно от това доколко той ще успее да обедини обществото в САЩ. Според него са нанесени големи щети върху обществения климат в Америка:

"Тръмп в голяма степен е отговорен за случилото се, тъй като в продължение на седмици разпространява твърдения, свързани с подправяне на изборите и откраднатата победа. Той отправи призив към протестиращите да отидат към сградата на Конгреса и те за 30 минути вече бяха вътре. Призивът му към тях да се върнат по домовете си дойде твърде късно".

Според Райчев властта на Доналд Тръмп над събитията не идва толкова от позицията на президент, а от характера му и дори от амплоато му на инфлуенсър. Анализаторът определи като добро решение временното спиране на акаунтите на Тръмп в някои социални мрежи.


В предаването "12+3" политологът коментира още:

"Силите за сигурност на САЩ са подготвени за терористична заплаха, но не са подготвени за това, което се случи вчера. От край време в САЩ радикализацията на групите на крайнолеви и крайнодесни не се взема на сериозно".

По думите му за момента няма надеждна информация, че крайнолеви провокатори са участвали в щурма на сградата на Конгреса на САЩ.

Международният анализатор смята, че не е било очаквано случилото се и дори Тръмп е бил изненадан, въпреки, че го е провокирал.

"Тръмп започва да става отровен за Републиканската партия и за всички хора, които са около него, това ще бъде политически пасив. Той много често свързва собственото си оцеляване с оцеляването на Републиканската партия, а тя трябва да оцелее и след него", обобщи Райчев и прогнозира, че въпреки това, че Тръмп в момента е най-влиятелният човек в Републиканската партия, ще бъде изоставен от хората около него в партията.

Интервюто на Снежана Иванова с Явор Райчев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Реакциите в САЩ след щурма на Капитолия

Американските конгресмени продължават сесията по приемане на резултатите от изборите за президент, спечелени убедително от демократа Джо Байдън. Работата им беше прекъсната от щурм на екстремисти, привърженици на Тръмп, при който загина една жена. Към..

публикувано на 07.01.21 в 04:36

Четири жертви на щурма на Капитолия, Конгресът потвърди победата на Байдън

Часове след нападение над Капитолия Конгресът официално потвърди победата на демократа на Джо Байдън на президентските избори.  Веднага след това настоящият държавен глава Доналд Тръмп обяви, че ще има нормален преход на властта на 20 януари , когато..

обновено на 07.01.21 в 12:01
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителен базар в Дома за деца и младежи с увреждания в Монтана

Благотворителен великденски базар организираха в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана. Изработените сувенири се изкупиха за кратко време За поредна година в Дневния дом направиха изложба – базар от сувенири за Великден. От няколко..

публикувано на 26.04.24 в 20:21
Найден Тодоров

Найден Тодоров: Опитваме се да наваксаме едни забавени процедури във Фонд "Култура"

Медиите са към министерство на културата, но по закон се води само списък – регистър, на медиите. И аз питам къде принадлежи БНР или БНТ, и електроните медии?  Министерство на културата се опитва да работи за създаването на законите,..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Кюстендилските абитуриенти ще дефилират по променен маршрут

Изпращането на абитуриентите от кюстендилските гимназии, до което остава по-малко от месец, но подготовката вече върви, ще става по нов маршрут и по нова концепция. Това обяви градоначалникът инж. Огнян Атанасов.  Досега тийнейджърите се събираха на..

публикувано на 26.04.24 в 19:59

Проучват кои преградни съоръжения в реките от водосбора на Янтра може да бъдат премахнати

Водостоци, прагове и бентове нарушават естественото протичане на река Янтра. За това предупреждават от Сдружението за дивата природа "Балкани" и започват пилотно проучване за премахване на преградите в реките от водосбора на Янтра във..

публикувано на 26.04.24 в 19:49

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 г.

Степента на политическата демагогия е несравнимо по-голяма днес, отколкото едно време. Съответно обслужващият персонал в лицето на медиите боледува точно от тази болест. Това коментира в интервю пред БНР журналистът Йото Пацов, кореспондент..

публикувано на 26.04.24 в 19:15
Йенс Столтенберг

Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова от Берлин другите съюзници в Алианска да последват примера на Германия и да увеличат помощта си за Украйна. "Германия е най-големият европейски донор на военна помощ за Украйна. Вие току-що решихте да..

публикувано на 26.04.24 в 19:11

МС одобри над 195 млн. лв. допълнителни разходи за различни ведомства

Правителството одобри общо над 195 милиона лева допълнителни разходи за различни ведомства.  От пресслужбата на Министерския съвет посочват, че целта е преодоляване на разликите във възнагражденията на персонала в бюджетните организации и увеличаване на..

публикувано на 26.04.24 в 19:04