Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Габриел: Трябва да бъде подавана точна и постоянна информация на гражданите за ваксините

| обновено на 08.01.21 в 10:35
Мария Габриел
Снимка: БГНЕС

Не мога да приема критиките, че на европейско ниво се бавят доставките на ваксини срещу Covid-19, защото вече 6 месеца ЕС показва много голяма солидарност и общ подход по отношение на ваксините“, заяви пред БНР българският еврокомисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младежи Мария Габриел.

„Науката и иновациите са в основата на намирането на дълготрайно решение и изход от пандемията и чрез програмата „Хоризонт Европа“, в която има с 30 на сто увеличен бюджет за следващия период, ще допринесем за това", посочи в предаването "Преди всички" Габриел.

"Юни месец беше публикувана Стратегията за ваксините, която потвърди, че всички държави- членки ще имат достъп до ваксините по едно и също време и в еднакви условия. В средата на октомври бяха публикувани препоръките за ваксинационните планове, а след това държавите-членки имаха отговорността да подготвят логистиката“. Това каза още еврокомисарят.

Тя припомни, че в началото е имало доза несигурност коя фирма първа ще разработи ваксина, а впоследствие - какви ваксини ще се произведат. 

Габриел заяви, че в момента има слабост по отношение на производствения капацитет и там е необходимо да се инвестира.

„Няма право за критика, когато става въпрос за това, че има одобрена поръчка, има запазени дози, но трябва да се инвестира в производствения капацитет“.

По отношение на дисбалансите в различните страни във връзка с ваксините Габриел заяви, че опираме до отговорността на държавите членки:

„Тези, които веднага след средата на октомври месец са направили своята организация и планове, са напред във ваксинирането. Така е във Германия".

На въпрос може ли ваксината да е виза за вход в европейска държава Габриел потвърди, че има такива дискусии, но трябва да се изчака, да се подходи внимателно към този дебат:

„Водеща трябва да остане сигурността на гражданите, тяхното здраве и след това как това може деликатно да бъде комбинирано с това икономиките да работят".

По отношение на това как държавите-членки да ускорят ваксинирането Мария Габриел посочи:

"Нека не забравяме, че ние сме в началото на периода на ваксиниране – десет дни са минали от началото на ваксинацията, а Европейската комисия каза, че ще достигнем по-големи размери през април. Нека се ваксинират с втората доза хората на първа линия.

За мен е по-важно да се подава непрестанно информация, защото виждаме, че има недоверие и към ваксините, още повече че работим в условия на много стриктно спазване на изискванията на Европейската агенция по лекарствата и на стриктно изпълнение на критериите за това какви са данните, които са подадени, как след това фирмите имат планове за управление на риска – това е добавената ни стойност – това трябва да бъде много ясно поднасяно на хората като точна и постоянна информация.“

БТА

По темата за проблемите на младите хора в образованието по време на пандемията Габриел изтъкна, че те са показали, че новите технологии са много полезни.

„Всеки месец се събирахме с министрите и така впоследствие публикувах визията ни за европейското пространство за образование и новия план за действие за цифрово образование. Ще предложа, като цифров комисар, новата програма "Свързаност за училища" заради това, че все още има населени места, в които учениците не са обхванати от новите технологии, това важи и за учителите.

Ще има още една промяна заради това, че децата са в къщи  - в програмата „Еразъм“ за следващия програмен период ще въведем т.нар. „виртуална мобилност“, тя няма да замести физическата, но ще подпомогне участниците да не губят време, да започнат да дефинират проекта".

Erasmus+

В сектор „Култура“ – един от най-силно засегнатите сектори от пандемията – 4 на сто от БВП на ЕС, това с 8 милиона работни места, са засегнати. Но сега културата беше включена в максимален брой действия за подпомагане – чрез схемите за държавна помощ до инвестиционната инициатива за коронавируса.

За първи път благодарение на програмата „Еразъм+“ мобилизирахме покани за проекти в размер на 100 милиона евро в подкрепа на т.нар. партньорства за творчество – образование и култура в едно си подават ръка“, допълни още еврокомисарят.

„По програма „Творческа Европа“ догорихме бюджет, увеличен с 60 на сто спрямо миналия период – или програмата ще разполага с бюджет 2,4 милиарда евро.

С Европейският парламент е договорен и клъстер „Култура“ – с 900 милиона евро ще бъде неговото финансиране – така за първи път цифровите технологии ще заемат централно място в защитата на културата и културното наследство“, обобщи българският еврокомисар.

Още по темата в интервюто на Силвия Великова с еврокомисар Мария Габриел.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Клисурския манастир завършва първият летен лагер по религия за деца

В Клисурския манастир "Св. Св. Кирил и Методий" край Вършец завършва първият летен лагер по религия за деца. 20 момичета от Видинска епархия и страната завършват лагера днес.  Преди обяд, пред своите родители, децата ще изнесат представление със стихчета и песни, научени по време на лагера.  Те ще изиграят сцената за пророк Даниил и..

публикувано на 10.07.24 в 08:15
Новата ракета

Новата ракета "Ариана 6" изведе успешно микроспътници в орбита

Час и шест минути след излитането си днес новата европейска ракета "Ариана 6" изведе в орбита микроспътниците, които носеше. Този успех при първия полет на ракетата носител бе посрещнат с бурни аплодисменти и възторжени възгласи в космическия център Куру във Френска Гвиана, предаде АФП. "Това е исторически ден за Европейската космическа..

публикувано на 10.07.24 в 08:14

НСОРБ готви позиция относно новия законопроект за ВиК

Днес изтича срокът за обществено обсъждане на поредния законопроект за водоснабдяването и канализацията, който предвижда консолидиране и на останалите общински ВиК дружества в страната към държавните и промени,  свързани с регулиране на цената на услугата.  Текстовете предизвикаха недоволство сред кметове на общини, а на предстоящото в четвъртък..

публикувано на 10.07.24 в 08:09
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Управлението на кризи обсъждат на форум в София

Учени от България и франкофонски държави ще обсъждат на конференция в София управлението на кризи. Организатор е Специализираният институт на Франкофонията по администрация и мениджмънт. Форумът, който ще се проведе в Софийския университет "Св. Климент Охридски", ще бъде открит от вицепрезидента Илияна Йотова.

публикувано на 10.07.24 в 08:06

Започва основният ремонт на Дунав мост

От днес започва основният ремонт на Дунав мост, който ще продължи две години. Очаква се днес в Русе началото на дейностите да дадат служебният министър на регионалното развитие Виолета Коритарова и председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Йордан Вълчев. Основен ремонт на мостовото съоръжение от българска страна не е правен, макар че..

публикувано на 10.07.24 в 07:59
доц. Искрен Иванов

Доц. Искрен Иванов: Конфликтът в Украйна върви към замразяване

Конфликтът в Украйна върви към замразяване и задънен изход . Не виждаме осезаем напредък за нито една от двете страни. Това мнение изрази пред БНР доц. Искрен Иванов, експерт по международна сигурност и управление на конфликти, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Много зависи по какъв начин съюзниците ще се..

публикувано на 10.07.24 в 07:56

ЕК не разреши увеличаване на поливните площи у нас

ЕК не разреши увеличаване на поливните площи у нас – стана ясно след комуникация между Комисията и българското земеделско министерство. Ще бъдат допустими инвестиции само в съществуващите до момента напоителни инсталации. Агроведомството публикува за ново обществено обсъждане подмярката за инвестиции в напояването. Общият бюджет на процедурата е..

публикувано на 10.07.24 в 07:53