Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Домашният патронаж има стабилен обхват, има възможност и за нови записвания

Снимка: Радио Шумен

„Миналата година - при началото на извънредното положение, правителството отпусна 20 милиона лева допълнително за домашния патронаж за по-широкото прилагане на програмата“. Това каза в предаването „Хоризонт до обед“ Зорница Славова от Института за пазарна икономика във връзка със значението и приноса на домашния социален патронаж и във времето на пандемия, когато много от хората с проблеми принудително останаха изцяло по домовете си.

„Програмата за домашния социален патронаж, която обслужва над 40 хиляди души в страната, е една от най-важните и всеобхватни социални услуги в общините. Тя е полезна освен с факта, че на хората се предоставя храна, но и в много случаи им се помага за други битови нужди и проблеми, без да се налага на възрастните хора да излизат навън, или по-лошо - в пандемията да бъдат настанявани в домове, където знаем колко лесно се разпространява заразата“.

Програмата се изпълнява от общините. Има общини, с по-застаряващо население като Видин, Монтана, Плевен, Разград и Смоля, където има по-голяма нужда от тази програма

„Проблемът е, че няма централизирани данни колко харчи Общината за тази услуга – в Смолян се използват други програми, които са финансирани централно или от европейски средства, а и там има нужда от домашния социален патронаж“, заяви още Зорница Славова.

„Данните за действието на тази програма са от 2019 година на Агенцията за социално подпомагане и за съжаление, нямаме цялостни данни досега и по време на пандемията как се е разгърнала тази програма. Но за последните три години обхватът е стабилен, но има данни, че 17 на сто от местата са свободни и хората могат да се възползват“. 

Интервюто със Зорница Славова можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Метеорити, показани от Георги Пенев пред

Може ли да се посадят растения в прах от метеорити

"Това е един експеримент, който спонтанно ми дойде като идея понеже, когато режем метеорити събираме прахта, която се отделя при рязане и така с течение на времето за две години събрахме доста добро количество метеоритен прах . Той стоеше в някакви кофи и се чудехме какво да го правим, не ни се хвърляше и един ден ни дойде идея да посадим..

публикувано на 23.01.21 в 11:38

„Хоризонт“ - отговорност и сбъдната мечта

За повечето от работещите в „Хоризонт“ това не е просто работа независимо дали са зад микрофона в студиото, на звукорежисьорския пулт, или си в кореспондентския пункт в страната. „Хоризонт“ е отговорност, призвание, предизвикателство, мисия, да работим за хората и обществото. „Хоризонт“ просто е сбъдната мечта и дори любов. За любовта..

публикувано на 22.01.21 в 16:34
Стилиян Иванов

Стилиян Иванов: Астрологията учи, че животът ни зависи от нас самите

„ Астрологията е математическа наука, която е известна още от преди повече от 5000 години , а в конструирането на модела на човека и на света древните мъдреци са използвали именно математика“, каза в предаването „Преди всички“ Стилиян Иванов за новата си книга “Астрологичен пътеводител”. Това е негова четвърта книга. Иванов е автор, режисьор и..

публикувано на 22.01.21 в 11:13
Васил Тончев

Васил Тончев: Президентските избори ще бъдат рефлексия на парламентарните

„Президентът се дистанцира от всички основни политически сили и в момента е в определена изолация, тъй като напусна конституционната роля на президент, който да е арбитър и влезе в опозиционна роля - нещо, което не е типично.“ Това каза пред БНР социологът Васил Тончев. Той смята, че евентуалният втори мандат на Румен Радев „изцяло ще зависи от..

публикувано на 22.01.21 в 09:48
Петър Славов

Петър Славов: Има опасност от оспорване и касиране на вота за отделни депутати

Законодателната уредба на гласуването с подвижна избирателна кутия, която мнозинството е напът да приеме, може да доведе до оспорване и касиране на изборните резултати за отделни народни представители. Това предупреди в ефира на БНР юристът Петър Славов.  След като Правната комисия в Народното събрание одобри промени в Закона за извънредното..

публикувано на 21.01.21 в 09:10

Горските служители - много отговорности, малко права

Кой има интерес от неконтролирани конфликти между горски стражари и бракониери, защо голяма част от тези конфликти приключват в полза на бракониерите, нормално ли е гората безнаказано да секат хора, които имат десетки актове за нарушения за незаконна сеч, и не на последно място - колко случая на физическа агресия и зрелищни побои може да понесе..

публикувано на 20.01.21 в 12:44

„Зелен паспорт“ за ваксинираните в Израел поражда страхове и въпроси

Започва издаването на „зелени паспорти“ на ваксинираните лица в Израел. На първо време „паспортът“ ще е картонче, което може да вземеш в ръка, но се обмисля електронно приложение или друго защитено техническо решение. Мобилното приложение за смартфон ще може да се активира седем дни след поставянето на втора доза от ваксината срещу Covid-19...

публикувано на 20.01.21 в 11:17