Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само регистрирани пчелари и земеделци със сертификат в платформата Beekeeper

Снимка: БГНЕС

Липсата на своевременното уведомяване на собствениците на пчелини за предстоящо третиране с продукти за растителна защита е сред причините за по-голямата смъртност на пчелите - това е потвърдил анализ за последните две-три години, каза пред БНР инж. Николай Роснев, заместник-директор на Българската агенция по безопасност на храните.

Само официално регистрирани пчелари и земеделци със сертификат ще могат да влизат в електронната система на известяване за предстоящо третиране на зеделески площи с препарати за растителна защита, обясни Николай Роснев в предаването „Преди всички“.

„Системата вече работи. До вчера към 17 часа има регистрирани над 1200 потребители. Около 700 са фермери, другите са пчелари“, обясни Роснев.

До 31 януари трябва да бъдат регистрирани земеделските производители, употребяващи продукти за растителна защита, както и пчеларите, които желаят да бъдат уведомявани. Срокът е кратък, но това не означава, че системата ще затвори, уточни заместник-директорът на БАБХ.

До 28 февруари уведомяването за предстоящи пръскания на насажденията ще протича по старата схема, стана ясно от думите на Николай Роснев.

Считано от 1 март, всичките растително-защитни мероприятия трябва да минават през платформата.“

Процесът на регистрация платформата Beekeeper е с няколко стъпки. В системата могат да се регистрират само онези пчелари, които разполагат с актуален регистрационен номер по Закона за ветеринарно-медицинската дейност, поясни Роснев. 

Снимка: БГНЕС

„Само регистрирани пчелари могат да влизат в системата, тоест могат да се регистрират. А от страна на земеделските стопани – тези, които имат издаден сертификат по чл. 83 от закона, че са преминали най-малко обучение за безопасна работа с продукти за растителна защита. Да не останат с впечатлението, че всеки един може да влезе в системата и да се регистрира.“

Всеки установен случай на пръскане без сертификат се санкционира, като санкцията е 2 500 лева, посочи още Николай Роснев. „И съответно предписание за изкарване на курс и изваждане на такъв сертификат.“

Снимка: БГНЕС

От 15 март ще бъдат осигурени инспектори, които ще бъдат на линия в празнични и почивни дни, така че да може да се реагира своевременно на сигнали за нарушения, съобщи още Роснев.

Има дежурен телефон за сигнали, който от март ще е свързан със 112, така че всички сигнали ще идват в Агенцията и директно ще се прехвърлят към областните служби за проверка и предприемане на мерки, подчерта Николай Роснев.

Вече имаме акредитирана лаборатория за изследване на пчели, допълни заместник-директорът на БАБХ.

„Това е Централната лаборатория за химични анализи. От месец ноември тя вече е акредитирана. 400 лева е пробата за пчели, анализ на пчели. 360 лева е пробата за анализ на растения за остатъци от пестициди. С новата наредба разходите за растителните проби се поемат от Агенцията по храните.“

Детайли по темата чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Градския площад в Старе место - Братислава

"Пътуване без куфар" - разходка из малко познати места край Братислава

"Пътуване без куфар" - разходка из малко познати места край Братислава ни предлагат Гавраил Гавраилов , създател на рубриката "Има ли мегдан" в "Графити по въздуха" и съпругата му, журналистката Весела Николаева . Весела е и познавач и на керамиката и изключителна кулинарна специалистка. "Ние посетихме Братислава, като си отделихме време да..

публикувано на 26.08.24 в 11:54
Тома Белев

Тома Белев: Половината от добива на вода за питейни цели не се измерва!

410 населени места у нас официално имат издадена заповед от кмета за воден режим . Има още 140, които по сигнали на граждани и медийни публикации също имат проблеми с водоснабдяването. Това съобщи пред БНР Тома Белев, бивш заместник-министър на околната среда и водите, съпредседател на "Зелено движение", природозащитник. Той е изготвил карта..

публикувано на 26.08.24 в 08:32

В село Люти брод се проведе празникът на врачанския мискет

Наскоро в мездренското село Люти брод се проведе четвъртото издание на празника на врачанския мискет. Уникалният местен винен сорт бяло грозде и произведените от него вина и ракии събраха на десния бряг на река Искър срещу скалния феномен "Ритлите" десетки любители на бутиковите напитки и регионалните деликатеси. Свои продукти..

публикувано на 25.08.24 в 07:46

Дейността на Областния информационен център в Плевен е гарантирана до 2029 година

Областният информационен център в Плевен продължава своята работа след подписан договор между Общината и Управляващия орган на Програма "Техническа помощ". Той е за срок от шест години. Размерът на безвъзмездната помощ възлиза на 1 290 754 лева. Основните цели, от които четиричленният екип се ръководи, са повишаване нивото на..

публикувано на 25.08.24 в 07:34

Нов еврорегламент за екодизайн може да оскъпи мебелите след 2028 г.

ЕС върви към осъществяване на идеята за кръгова икономика. Вследствие на това от 18 юли е въведен регламент с нови правила за екодизайн на устойчиви продукти , в който мебелите са отбелязани като приоритетен продукт. Регламентът ще започне да се изпълнява не по-рано от 2028 г. Това посочи в интервю за БНР проф. Васил Живков, председател на..

публикувано на 21.08.24 в 10:09
Ангел Стойков

Ангел Стойков: Връзката между висшето образование и бизнеса се скъсява все повече

В процес на публично обсъждане е промяна, която ще позволи на студентите да се обучават дуално, като паралелно работят във фирми под ръководството на ментори и получават възнаграждение за практиката си. Това обясни пред БНР Ангел Стойков, председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС). НПСС от много време..

публикувано на 20.08.24 в 10:39
Проф. Вили Лилков

Проф. Вили Лилков предлага да бъде изграден паметник на инж. Иван Иванов в София

Да бъде издигнат паметник на инженер Иван Иванов в София, предлага общинският съветник от "Синя София" проф. Вили Лилков. Решение за това има още преди 13 години, което до този момент не е изпълнено. Инж. Иванов е кмет на столицата в периода май 1934- 9 септември 1944 година. "Решението е преди повече от 10 години. Паметникът да се..

обновено на 18.08.24 в 07:36