Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Методи Савов и Петко Тотев - за първите български зимни експедиции на над 8000 метра

Юбната стена на Анапурна
Снимка: Уикипедия
Първата българска зимна експедиция на осемхиляндик се провежда преди 35 години, година след историческото изкачване на Еверест през 1984-а от Христо Проданов, Методи Савов, Иван Вълчев, Кирил Досков и Николай Петков. През зимата на 1985/1986 г. целта е Анапурна (8091 м). Петко Тотев - треньор на експедицията и участник в нея:


"Това беше една цел далече над всичко, което беше правено до момента - стенно изкачване при зимни условия в Хималаите. Става дума за Южната стена на Анапурна - една огрномна стена, сложна за изкачване по всяко време".

Петко Тотев

Експедицията е ръководена от Боян Атанасов и включва 16 души, основно от алпийския клуб към ТД "Кремиковци"*. Заминават на 13 ноевмри 1985 г. за Хималаите, но заради забавяне на багажа, прекарват после дълго време в Катманду. На Южната стена на Анапурна** достигат 7600 метра, като през целия път фиксират парапети. След влошаване на времето на 25 декември експедицията е прекратена. Част от екипа се завръща в България, а друга остава, за да направи опит през пролетния сезон. 

Лошо време спира и тази експедиция (пролетна) на 7600 метра и на 26 май 1986 г. групата се завръща в България.


На 1 декември 1988 г. работа на терен започва нова българска експедиция на Анапурна, този път в 7-членен състав и с ръководител Методи Савов. 4 дни по-късно достигат 6800 метра височина. Опитът е прекратен заради лошо време, а Базовият лагер е затрупан от дълбок сняг. В началото на февруари 1989 г. се завръщат в България. 


През есента на същата година, при пореден опит на този осемхилядник е осъществено и първото българско изкачване на Анапурна - на 28 октомври 1989 г. от север от Петър Панайотов, Огнян Стойков и Людмил Янакиев. Милен Метков и Огнян Стойков загиват под върха. 


Няколко души остават, за да направят нов опит за зимно изкачване (трета българска зимна експедиция и общо пета на този връх). Успяват да достигнат 6900 метра и на 19 януари 1990 г. се завръщат в България.

Методи Савов (вдясно) и Христо Проданов

Методи Савов ръководи втората, а след това и третата българска зимна експедиция на Анапурна - 1988 и 1989 г. Той е сред изкачилите Еверест през 1984 г., когато, на слизане от върха с Иван Вълчев се налага да прекарат нощта на невероятната височина от 8750 м. Вследствие на това Методи Савов получава измръзвания, довели до частична ампутация на ходилата му - пръсти и пети. Въпреки преживяното, алпинистът поема ръководството на двете зимни експедиции на Анапурна.


"Това е истински височинен алпинизъм, защото има и високопланински туризъм, който малко трудно се навързва с понятието "алпинизъм".


Тогава успява да се изкачи с момчетата от екипа до Лагер 1 и казва, че това е най-голямото му постижение в алпинизма. 

"В състоянието, в което тръгнах и стигнах там по някакъв начин... Все още имах сили, разбирате ли, независимо от всичко... Алпинизмът ми преобърна живота. Там хората са много по-различни - и мислене, и интелект, и морал. Допускам, че и сега се е запазил този дух, този морал, тази етичност..."


Съвсем наскоро 73-годишният Методи Савов пребори и коронавируса след близо два месеца престой в болница. 

===

*В статията е използвана фактология от книгата на доц. Сандю Бешев “България - на крачка от Хималайската корона”, спомените на Петко Тотев, треньор на първата българска зимна експедиция “Анапурна 85-85”, на Елисавета Първанова, технически секретар на същата експедиция, на Методи Савов - ръководител на следващите две български зимни ексепдиции на Анапурна 1988-1989 г.


**Високата 3000 метра Южна стена на Анапурна е изкачена за първи път през 1970 г. от британска експедиция. Документален филм можете да видите тук.

Интервю с Петко Тотев и Методи Савов можете да чуете в звуковите файлове.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тракия Ултра

Екстремните спортове 9 - 17 май 2021

Нов успех за националния отбор по спортно катерене - Николай Русев зае първото място в Европейската купа по боулдър за юноши и девойки в Грац, Австрия. В групата на 14-15-годишните пловдивчанинът завюва победата като постигна "топ" от първи опит и в четирите боулдъра на финала. Другият ни катерач в тази група - Боян Киров, зае 10-ото място с 4..

публикувано на 17.05.21 в 11:00

16.05.21 " Законите на Мърфи"

публикувано на 16.05.21 в 10:21

Малки истории за големите художници

Kои са най-великите визуални художници на всички времена? За съжаление в света на изкуството в исторически план доминират мъжете. Жените художници рядко се споменават въпреки огромния им принос. В исторически план определянето кои са най-великите художници на всички времена може да бъде субективно мнение. Предлагаме ви няколко имена, които със..

публикувано на 16.05.21 в 03:00

Малко познати, но чудати

Каменните гъби, екопътека "Бяла река", водопад "Скока", Чудните скали, Драгоманското блато, Еменски каньон, резерват Кован Кая са малко познати природни чудеса, които сякаш ги няма на картата, но стигнеш ли до тях имаш чувството, че си открил един цял нов свят. България се гордее с най-разнообразни природни и културни забележителности, които привличат..

публикувано на 11.05.21 в 03:00
Националният отбор след завръщането си от Русия

Екстремните спортове 2 - 10 май 2021

Националният ни отбор по спортно катерене се завърна със 7 медала от Европейското първенство за юноши и девойки в Перм, Русия. 15-годишният Николай Русев спечели златото в боулдъра, златото в комбинираната дисциплина и среброто в скоростта. 16-годишният Слав Киров спечели първото място в комбинираната дициплина в своята възрастова група,..

публикувано на 10.05.21 в 11:40
Законите на Мърфи

09.05.21 Законите на Мърфи

Рубриката "Законите на Мърфи" от 9 май 2021г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 10.05.21 в 09:29
Храмът „Възкресение Христово“ в Йерусалим

Поклонническият туризъм в Израел

Поклонническият туризъм е едно от основните направления на пътешествия в Израел. За мнозина това е най-важното пътуване в живота им, за което са мечтали дълги години.  Пандемията поставя нови предизвикателства пред него. Корeспондентките на БНР в Израел Феня и Искра Декало се присъединиха към пилигримски тур по нова екологично-религиозна пътека..

публикувано на 03.05.21 в 08:05