Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Методи Савов и Петко Тотев - за първите български зимни експедиции на над 8000 метра

Юбната стена на Анапурна
Снимка: Уикипедия
Първата българска зимна експедиция на осемхиляндик се провежда преди 35 години, година след историческото изкачване на Еверест през 1984-а от Христо Проданов, Методи Савов, Иван Вълчев, Кирил Досков и Николай Петков. През зимата на 1985/1986 г. целта е Анапурна (8091 м). Петко Тотев - треньор на експедицията и участник в нея:


"Това беше една цел далече над всичко, което беше правено до момента - стенно изкачване при зимни условия в Хималаите. Става дума за Южната стена на Анапурна - една огрномна стена, сложна за изкачване по всяко време".

Петко Тотев

Експедицията е ръководена от Боян Атанасов и включва 16 души, основно от алпийския клуб към ТД "Кремиковци"*. Заминават на 13 ноевмри 1985 г. за Хималаите, но заради забавяне на багажа, прекарват после дълго време в Катманду. На Южната стена на Анапурна** достигат 7600 метра, като през целия път фиксират парапети. След влошаване на времето на 25 декември експедицията е прекратена. Част от екипа се завръща в България, а друга остава, за да направи опит през пролетния сезон. 

Лошо време спира и тази експедиция (пролетна) на 7600 метра и на 26 май 1986 г. групата се завръща в България.


На 1 декември 1988 г. работа на терен започва нова българска експедиция на Анапурна, този път в 7-членен състав и с ръководител Методи Савов. 4 дни по-късно достигат 6800 метра височина. Опитът е прекратен заради лошо време, а Базовият лагер е затрупан от дълбок сняг. В началото на февруари 1989 г. се завръщат в България. 


През есента на същата година, при пореден опит на този осемхилядник е осъществено и първото българско изкачване на Анапурна - на 28 октомври 1989 г. от север от Петър Панайотов, Огнян Стойков и Людмил Янакиев. Милен Метков и Огнян Стойков загиват под върха. 


Няколко души остават, за да направят нов опит за зимно изкачване (трета българска зимна експедиция и общо пета на този връх). Успяват да достигнат 6900 метра и на 19 януари 1990 г. се завръщат в България.

Методи Савов (вдясно) и Христо Проданов

Методи Савов ръководи втората, а след това и третата българска зимна експедиция на Анапурна - 1988 и 1989 г. Той е сред изкачилите Еверест през 1984 г., когато, на слизане от върха с Иван Вълчев се налага да прекарат нощта на невероятната височина от 8750 м. Вследствие на това Методи Савов получава измръзвания, довели до частична ампутация на ходилата му - пръсти и пети. Въпреки преживяното, алпинистът поема ръководството на двете зимни експедиции на Анапурна.


"Това е истински височинен алпинизъм, защото има и високопланински туризъм, който малко трудно се навързва с понятието "алпинизъм".


Тогава успява да се изкачи с момчетата от екипа до Лагер 1 и казва, че това е най-голямото му постижение в алпинизма. 

"В състоянието, в което тръгнах и стигнах там по някакъв начин... Все още имах сили, разбирате ли, независимо от всичко... Алпинизмът ми преобърна живота. Там хората са много по-различни - и мислене, и интелект, и морал. Допускам, че и сега се е запазил този дух, този морал, тази етичност..."


Съвсем наскоро 73-годишният Методи Савов пребори и коронавируса след близо два месеца престой в болница. 

===

*В статията е използвана фактология от книгата на доц. Сандю Бешев “България - на крачка от Хималайската корона”, спомените на Петко Тотев, треньор на първата българска зимна експедиция “Анапурна 85-85”, на Елисавета Първанова, технически секретар на същата експедиция, на Методи Савов - ръководител на следващите две български зимни ексепдиции на Анапурна 1988-1989 г.


**Високата 3000 метра Южна стена на Анапурна е изкачена за първи път през 1970 г. от британска експедиция. Документален филм можете да видите тук.

Интервю с Петко Тотев и Методи Савов можете да чуете в звуковите файлове.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Шон Вилануева

Вилануева след историческия соло траверс на Фиц Рой: Мечтаех за това, визуализирах го и се подготвях за него

В началото на месеца белгиецът Шон Вилануева обра овациите в алпийските среди по света - той осъществи исторически соло траверс на Фиц Рой и 8 от “сателитните” му върхове в Патагония. Да се катериш сам, осигурявайки се сам, извличайки багажа си за няколко дни с въже, е истинско предизвикателство - не само физически, но и психически...

публикувано на 24.02.21 в 13:05
Петър Атанасов

70 години от рождението на Петър Атанасов - човекът, който събираше, а не разделяше

На 24 февруари се навършват 70 години от рождението на Петър Атанасов, доайен на информацията за алпинизъм и дългогодишен водещ на рубриката за екстремни спортове в предаването на БНР “Спорт и музика”. Близо 4 десетилетия той съобщаваше новините от България и света в тази област в различни медии. Един от основателите на..

публикувано на 23.02.21 в 16:41
Алекс Чикон

Екстремните спортове 14-20 февруари 2021

Силен вятър и висока лавинна опасност прекратиха и поредния опит за атака на Манаслу. И докато Симоне Моро остана в Базовия лагер, след като прецени, че прогнозата не дава възможност за щурм на върха, Алекс Чикон, Иняки Алварес и шерпите Чепал, Намджа и Гелум потеглиха нагоре. Те обаче прекратиха атаката на 7050 м височина. По-късно, вече от Базовия..

публикувано на 21.02.21 в 13:51

21.02.21 Законите на Мърфи

Рубриката от 21.2.21

публикувано на 21.02.21 в 07:26

Онлайн инициатива "Силистра празнува с българска шевица"

В Силистра се готвят нетрадиционно да отбележат националния празник на България 3-ти март. От Общината анонсираха онлайн инициатива, която наричат "Силистра празнува с българска шевица". Идеята на общинското ръководство е да бъдат популяризирани красотата и багрите на българските народни носии. Репортаж на Незабравка Кирова в предаването "Нещо..

публикувано на 17.02.21 в 18:15
Шон Вилануева

Екстремните спортове 8-14 февруари 2021

Удивителен успех в алпинизма - Шон Вилануева осъществи пълен траверс на Фиц Рой в Патагония, при това соло! 40-годишният белгиец повтори траверса, осъществен през февруари 2014 г. от Алекс Хонълд и Томи Колдуел (печелят “Златен пикел” за това), като добави още два върха към седемте, изкачени от двамата американци - или общо 9 върха, 5..

публикувано на 14.02.21 в 11:15

14.2.21 Законите на Мърфи

Рубриката от 14.2.21

публикувано на 14.02.21 в 10:31