Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ландшафтният архитект Людмила Димитрова:

Има работещи модели за контролирано заливане - защо не се прилагат у нас

Създадена система за предотвратяване на наводнения има само в Белене

Снимка: БГНЕС

Наводнени къщи, залети пътища, разрушени мостове и водопроводи, скъсани диги. Това са част от последствията след водното бедствие в Благоевградска област, която пострада от приливните вълни на реките Струма и Места и от контролираното изпускане на язовирите. Най-сериозно засегнати са общините Гоце Делчев, Хаджидимово, Сатовча, Банско, Сандански, Благоевград, а малката община Струмяни обяви частично бедствено положение. 

Сигналите на живеещите в наводнените селища хора за разрушени диги и безконтролно експлоатиране на реките за добив на баластра и пясък, доведоха на място премиера Бойко Борисов, а вчера Върховната административна прокуратура се самосезира и назначи проверка. 

Могат ли да се предотвратяват щетите от водното бедствие, които в момента комисии, назначени от кметовете по места, описват, за да искат финансова помощ от Междуведомствената комисия към Министерския съвет? 

Един от доказалите своя ефект методи е така нареченото контролирано заливане на територии при високи води на реките. В България това е направено само на едно място. Ръководител на проекта е ландшафтният архитект Людмила Димитрова. 

Тя разказа пред БНР, че заедно с Природен парк „Персина“ в Белене са били отделени територии, в които при високи води се практикува контролирано навлизане на водата. 

Получават се едни прекрасни водни огледала. Това нещо работи вече няколко години."

Инж. Димитрова посочи, че това е направено в период с големи дъждове.

Какъв е механизмът? Когато има контролирано заливане, водата се насочва към определените територии.

Снимка: БГНЕС

Най-големият ефект е, че ще се залива предварително определена територия, която в летния период може да се използва за напояване, така няма да се заливат къщи и земеделски земи от късането на дигите на произволни места. 

Трябва да се разработи проект, който да определи наклоните, мястото, което ще се залива, откъде ще се пуска водата, обясни Людмила Димитрова в предаването „Преди всички“. Трябва да се видят нивата и къде колко трябва да се изкопае, да се определи територия за контролирано заливане, за да има оттичане, допълни ландшафтният архитект. 

Димитрова даде пример с практиките в Гърция, където много рационално се използват придошлите водиПроектът не е толкова сложен, категорична е тя.

От една страна определените територии се „жертват“, но от друга страна те са спасение за бъдещето, защото ни очакват и други подобни катаклизми.

И за Струма, и за Места това е напълно възможно, посочи Людмила Димитрова.

Снимка: БГНЕС

Реките трябва да се прочистват само от храсти и боклуци, но не и от големите дървета, които са естествена дига и намаляват силата на прииждащата вода, изтъкна още специалистът и определи като грешка изсичането на такива дървета по поречията заради разчистването на речните корита. 

Ландшафтният архитект декларира готовност за участие в официални проекти на институциите в тази насока, „само и само да се прекрати това нещо и да се тръгне по един правилен път“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Еколози протестират срещу изграждането на бъдеща инсталация за горене на отпадъци в София. 2016 г.

Еколози срещу инсталации за горене на отпадъци в София и Девня

По-чист въздух и спиране на проектите за инсталации за горене на отпадъци ще поискат на протестни шествия днес представители на сдруженията „За Земята“ и „Дишай Девня“ .  Общото между София и Девня са плановете на общините да изградят инсталации за горене на отпадъци . В североизточния град подобни проекти вече са реализирани, има и нови..

публикувано на 08.03.21 в 09:39
Проф. Доброслав Кюркчиев

Проф. Кюркчиев: Правилно е отварянето на заведенията, не и спирането на плановия прием

"Трябва да се прави разлика между зараза и заболяване. Не съм чул от милионите ваксинирани хора срещу Covid-19 да има някой, който да е развил тежко заболяване от коронавируса ".  Това каза пред БНР имунологът проф. Доброслав Кюркчиев, ръководител на лабораторията за клинични изследвания на УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Той подчерта, че и трите..

обновено на 07.03.21 в 21:47

МВнР: Личната позиция на US сенаторите не изразява мнението на Сената

Министерството на външните работи излезе с позиция по повод становището на двамата американски сенатори , които предупредиха, постоянната корупция и влошената медийна среда у нас са сред заплахите за българко-американските отношения. От външното министерство изразяват учудване по повод личната позиция на Боб Менендес и Джим Риш, която не изразява..

публикувано на 05.03.21 в 18:42

Техническите паспорти на сградите - какво трябва да знаем

Крайният срок за издаването на техническите паспорти на сградите е 31 декември 2022 година, потвърди в предаването „Хоризонт до обед“ Валентин Йовев, заместник-министър на регионалното развитие. Сградите, строени след 2007-2008 година имат такива паспорти, защото това е изискване за въвеждане в експлоатация . Санираните сгради също трябва..

публикувано на 04.03.21 в 12:12

Политическите кампании онлайн - тролене без позитивни послания на микро ниво

Онлайн комуникационните канали са ефективни само тогава, когато се използват постоянно, а не кампанийно, както се случва при повечето български партии. Това каза пред БНР Калин Василев от Агенцията за управление на онлайн репутация и дигитален маркетинг. Според него п олитическите формации правят две основни грешки в използването на онлайн..

публикувано на 04.03.21 в 10:45

Хората със зависимости са търсили най-често спешна помощ по време на пандемията

"В изолацията и пандемията  хората със зависимости са търсили много по-често Спешната помощ, това сочат данните от  Националната информационна линия , което пък означава, че хората са отлагали търсенето на медицинска помощ  за решаване на проблема им", заяви в "Хоризонт до обед" Светослав Кирилов, терапевтичен директор на Асоциация за..

публикувано на 02.03.21 в 11:28
Алепу, 5 март 2019 г.

Протест в София и други градове срещу застрояването на Черноморието

Протестни прояви срещу застрояването по Черноморието са планирани за днес в София, Пловдив и Русе . Повод за недоволството е заповедта за защитена зона Камчия, за която през януари отпадна забраната за строителство . Акциите се провеждат три седмици след демонстрацията пред Министерския съвет, на която еколозите поискаха трайни решения за..

обновено на 01.03.21 в 12:09