Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Децата от обединеното училище „Петко Славейков“ в село Джулюница спазват традициите на етносите

Обединеното училище „Петко Славейков“ в село Джулюница
Снимка: Здравка Маслянкова

Децата от обединеното училище „Петко Славейков“ в село Джулюница в община Лясковец са пример за толерантност и спазване на традициите на етносите. Дори в условията на дистанционно обучение, в училището със 124 ученици от първи до десети клас, продължават часовете по фолклор на етносите, които изграждат мост между децата и създават приятелства.

От няколко години в обединеното иновативно училище в село Джулюница има часове по фолклор на етносите и по този начин децата се учат на толерантност и градят мостове помежду си, обясни Светлана Иванова, заместник-директор на училище „Петко Славейков“.

В тези часове децата изучават различните празници и традиции на етносите както на ромите, така и на българите и на всички останали етноси. Там се прави този мост, така наречен, и на приятелството. В нашето училище няма никакво напрежение между децата. Ние работим повече от 7 години с център „Амалипе“ и нашите деца да се разбират и да живеят заедно“.

Над 60 на сто от учениците в обединеното училище в село Джулюница са от ромски произход, децата са от няколко села от общините Лясковец, Златарица и Горна Оряховица. Тази седмица те отбелязаха ромския празник Василица и сурвакаха.

Обединеното училище „Петко Славейков“ в село Джулюница          Снимка: Здравка Маслянкова

Традициите са красива приказка, която трябва да се разказва, за да се помни и продължава, споделя десетокласничката Юлияна Стефанова:

"Тези традиции трябва да се съхранят и да се предават на младото поколение. Така сме възпитани от нашите родители, прабаби и дядовци. Изпълняваме тези неща, защото за нас това е важно. Ние искаме след време да показваме тези обичаи също на нашите деца, на нашите внучета. По пози начин съхраняваш миналото, съхраняваш една красива история“. 

Празникът Василица е свързан с легендата за Банго Васил, който се явява спасител на ромите с изграждането на мост, за да могат те да преминат отвъд реката, разказва Юлияна Стефанова за традицията днес:

Ние, децата, пазим традициите като знаем, че на този празник е важно да поискаме прошка от по-големите. Целуваме им ръка. Най-възрастният член на семейството чупи питката. Парченцата ги дават на най-малките и тези парченца, хапки се слагат под възглавницата. Смята се, че това, което ще сънуваме в полунощ, това ще се случи през годината“.

Различни и много са проектите, по които работи обединеното иновативно училище в Джулюница. Малките ученици са присъствено в клас, големите са на дистанционно обучение. Училището осигури електронни устройства за всички, за да няма пропуски в образователния процес. С нов таблет от училище е и Юлияна Стефанова, която живее в Златаришкия балкан и тази година завършва в паралелката за ресторантьорство:

„Трудно е, признавам си, че е трудно, но ние не се предаваме. Колкото и трудности да срещаме, ние знаем, че сме един цял екип и можем да постигнем невъзможното. Онлайн обстановката тече трудно, защото условията са лоши, понякога спира интернетът, трудно е, но не се предаваме. Нашите учители ни осигуриха устройства, подпомагат ни с таксата за интернет и по този начин ние успяваме да влезем и да погледнем всеки важен урок, който ще ни служи“.

Обединеното училище „Петко Славейков“ в село Джулюница      Снимка: Здравка Маслянкова

Центърът за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ продължава дарителската си кампания за електронни устройства за децата от цялата страна за дистанционното обучение. Получени са много дарения, посочи Ана Великова от „Амалипе“:

Получихме и дарения от посолствата на Швейцария, на Франция. Изпратихме 170 таблета, които успяхме да купим с тези средства, които получихме като дарения, и наистина се опитваме да помогнем на децата по най-бързия начин да достигнат до тях тези таблети и устройства, за да могат да ги използват по време на дистанционното обучение. Все още имаме списък с училища, които са заявили желание за получаване на такива устройства. Изпращаме колкото можем повече и агитираме хората да даряват, за да можем да помогнем на децата и да не изостават в училище“.

Репортажа можете да чуете и в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Храм „Свети Николай“ във Велико Търново

Храм „Свети Николай“ във Велико Търново е в аварийно състояние и спешно се нуждае от ремонт

Тази година се навършват 185 години от построяването на православния храм „Свети Николай“ във Велико Търново. Градежът е дело на майстор Колю Фичето. В черквата е създадено първото българско църковно училище през Възраждането, свързана е с библиотечното и театралното дело, както и с приемането на Търновската конституция. Храмът е в..

публикувано на 07.03.21 в 20:32
Силвия Павлова

Силвия Павлова за професията библиотекар и семейството

Силвия Павлова е на 43 години и е директор на Регионалната библиотека във Враца. Случайно се е насочила към професията библиотекар. Докато учела по специалността си, била помолена да замести служител в библиотеката:   " Аз срещнах един изключително интересен човек, който ме запали по професията, запали ме по библиотеката, по всичко,..

публикувано на 07.03.21 в 16:02

14-годишната Никол Петрова е победител в инициативата „Посланик за един ден“

Как щяхте да помогнете на България да се възстанови след пандемията от Covid-19, ако имахте шанса да сте посланик за един ден и кои биха били приоритетите ви? На тези въпроси отговаряха кандидатите за участие в инициативата „Посланик за един ден“, която се проведе за поредна година у нас.   Кандидатите са момичета на възраст между 14 и..

публикувано на 06.03.21 в 18:00

В Силистра продават мартеници с благотворителна цел

С изложба, подредена в Регионалната библиотека "Партений Павлович" в Силистра, завърши областният конкурс "Мартеници гигант“, обявен от Информационен център "Читалища". Изработените от читалищни дейци мартеници се разпродават на търг, а средствата ще бъдат в полза на семейства със социални проблеми.  Мартениците-гигант са изложени в..

публикувано на 06.03.21 в 14:25
Даниел Богдански

Влогърът Даниел Богдански докосна хиляди хора по света с кратките си филми за България

Влогърът Даниел Богдански докосна хиляди хора по света с кратките си филми, посветени на България. Той започва да прави филми за България още като ученик. В канала му в интернет, носещ неговото име, той събира хиляди българи от цял свят, които разплаква, усмихва, замисля - с една дума - вълнува. Даниел Богдански е от Карлово, завършва..

публикувано на 05.03.21 в 17:08
Сградата на Държавния военен архив във Велико Търново

Държавният военен архив отбелязва 70-годишнината си

Държавният военен архив, чието седалище е във Велико Търново, тази година отбелязва своята 70-годишнина. Над девет километра са архивните единици в дължина . Те пазят историческата ни памет от българското опълчение, войните, личните архиви на бележити български генерали. Част от документите вече са дигитализирани и са достъпни за широката..

публикувано на 05.03.21 в 07:01

Self Lab - писмо до себе си

Проектът за написване на писмо до бъдещото „аз“ - Self Lab, е на прага на своя втори етап. Той ще започне на 6 март и ще приключи на следващия ден. Първата акция е била в края на декември на Централна гара, когато са се включили 12 възрастни и едно дете. Втората ще се случи в „One Book Bookstore“ на улица „Върбица“ 8 в столицата. Всеки,..

публикувано на 04.03.21 в 11:21