Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 10-16 януари 2021

Исторически успех и трагедия на К2

К2 (8611 м)
Снимка: SST

Исторически успех на К2 и трагедия, разиграла се там - нещо типично за височинния алпинизъм, при който често големите успехи са съпътствани от трагични инциденти.


10 непалци осъществиха дългочаканото изкачване на връх К2 в Пакистан. Вторият по височина връх на планетата беше последният осемхилядник, който нямаше зимно изкачване, въпреки проведените досега 7 експедиции за няколко десетилетия. Най-голямата височина, достигана някога на високия 8611 метра връх през зимата, беше 7650 м - от Денис Урубко през 2003 г.


Атаката започна снощи в 23 ч. българско време при ветрове със скорост 60 км/ч. Докато се изкачваха, непалците опъваха въжетата към върха, за да може след тях в следващите дни да се изкачат и десетките участници в експедициите там този сезон. Тежък труд за шерпите, на изтощително голяма надморска височина.


Днес, минути преди 12 часа българско време беше съобщено, че първите непалци ще изчакат на 10 метра от върха останалите от екипа, за да стъпят заедно на К2. Това се случи два часа по-късно. 

8 от непалците останаха после в Лагер 3, за да прекарат там нощта, а другите двама слизат към Базов лагер по тъмно. 



Фотоколаж: Елена Лалетина


Дни по-рано непалският рекордьор Нирмал Пурджа заяви, че няма да тръгне от Базов лагер, докато К2 не бъде изкачен от непалци. Бурни ветрове унищожиха палатки и складирана екипировка в Лагер 2, но непалците възстановиха загубите и предприеха атаката - 10 души от различни екипи и експедиции, обединени в името на голямата цел.


Истински урок по работа в екип! И по патриотизъм, разбира се.


Въпреки дългогодишната традиция шерпите да са в ролята на носачи и работници на терен, в помощ на клиентите на туроператорите и поемайки риска в името на чуждия успех, сега успехът е техен и той е за цялата непалска шерпска общност, която сериозно пострада от Ковид-кризата и липсата на експедиции миналата година. Очакваме подробности, но се предполага, че върхът е изкачен с помощта на допълнителен кислород. 


Сержи Минготе

Междувременно, ръководителят на голямата комерсиална експедиция на К2 Сержи Минготе загина при падане по време на слизане към Преден базов лагер. След аклиматизационно изкачване към по-ниските лагери, вече на слизане 49-годишният каталунец е паднал между Лагер 1 и Преден базов лагер. Оказана му е била помощ, като дори е бил задействан Симоне Моро - алпинист, който в момента е на експедиция на връх Манаслу, но е много опитен пилот на хеликоптер. Италианецът е щял да помага на Мингите, който, обаче е починал след загуба на съзнание в Преден базов лагер. (Повече за него можете да прочетете тук.)


Минготе ръководеше на терен експедицията, в която участва и Атанас Скатов. Българинът е слязъл в Базов лагер след аклиматизационна нощувка в по-горен лагер и е добре. 


Утре непалците ще продължат слизането си към Базов лагер, предстои да се изясни и какво се случва с останалите участници в експедициите и дали ще има нова атака. В следващите дни прогнозата е за силни ветрове.

---

Новините следете в рубриката ни "Екстремните спортове".






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

17.03.24 Законите на Мърфи

В звуковия файл можете да чуете рубриката от 17 март 2024. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 18.03.24 в 09:30
Линията на Томашевски и Халдаш

Екстремните спортове 3-17 март 2024

Поляците Мачрин Томашевски и Павел Халдаш осъществиха вероятно първото зимно изкачване на голяма стена в Аляска. То е продължило 10 дни - от 28 февруари до 8 март, като новата линия "Zimne wojny" е по Южната стена на една от кулите в масива Mooses Tooth, в националния парк "Денали", САЩ. Маршрутът е 980 м, 19 въжета, A3, M5, 70°. Според Томашевски..

публикувано на 17.03.24 в 15:57

10.03.24 Законите на Мърфи

В звуковия файл чуйте рубриката " Законите на Мърфи" от 10 март 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 11.03.24 в 09:09
Кънчо Долапчиев награждава победителките в Държавното първенство по ски-алпинизъм

На 79 г. Кънчо Долапчиев продължава да се състезава с младите ски-алпинисти

Тази година се навършват 40 години от първата национална експедиция до Еверест. В състава й тогава е  Кънчо Долапчиев, който тази година навършва 80 години , като продължава да участва, наравно с младите, в състезания по ски-алпинизъм.  Роден е на 23 октовмри 1944 г. в Самоков. Първо става скиор, а след това започва да се занимава и със..

публикувано на 10.03.24 в 15:08
Новата зала

Екстремните спортове 25 февруари - 3 март 2024

Никола Калистрин зае 40 място в първия старт от Световната купа по ски-алпинизъм в Шладминг , Австрия в дисциплината “скоростно изкачване”. Победител при мъжете стана швейцарецът Реми Боне, а при жените - Сара Драйер от домакините.  Петима карачи от отбора на България по фрирайд участваха в състезание 3 звезди в Нендаз, Швейцария. От екипа..

публикувано на 03.03.24 в 14:53
Законите на Мърфи

3.3.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 3.3.24 година.

публикувано на 03.03.24 в 11:34

За Турското робство в България – специфика и особености

В бележития първи том "Писаници" от художествено-документалните книги на вече покойния ерудит Цанко Живков от Перник има една глава "За робското в робството и за небесния дар - свободата". С този автор и с откъс от тази глава избрах да запозная слушателите на "Рано в неделя", по случай 3 март, денят на Освобождението на България от турско..

публикувано на 03.03.24 в 05:25