Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Три истории за радиото като смисъл в ежедневието

Снимка: Ани Петрова

За половин век съществуване програма "Хоризонт" е била част от всекидневието на няколко поколения слушатели и е съпътствала живота им както в добро, така и в по-трудни моменти.

Три истории на верни слушатели разказват за присъствието на радиото в техния бит и размисли.

Светлин Арсов през 2015 г. бил обявен за изчезнал по време на обилен снеговалеж край смолянското село Кремене. Блокиран в еднометровите преспи и в невъзможност да се прибере той чува по новините на „Хоризонт“, че го издирват. Радиото в онзи момент било единствената му връзка със света. За юбилея на програмата той пожелава да радваме хората с добри новини и да няма бедстващи.

Художникът Сергей Горянски, жител на селото на Светлин, също е редовен слушател от установяването си в Родопите. „В отдалечените села е приятно да слушаш радио, защото не се чувстваш така самотен, това е връзката с цивилизацията“, казва той.

В малкото панагюрско село Бъта живее Йордан Калагларски, който от новините и предаванията на „Хоризонт“ създава свой автентичен хумор. Познатият на местните хора като Гарчо успява от всяко събитие у нас или по света да направи рисунка, колаж или самобитен пърформанс. Освен дома си, 74-годишният мъж е изрисувал и цяла бетонна стена от 225 крачки. Определя радиото като прозорец към света.

Новините са такива, какъвто е животът“, философски отсича възрастният мъж. „Аз например не мисля за пари, не мисля за ядене, за дрехи, за болести. Само мисля каква картина да изрисувам. Това ми удължава живота.“

Йордан вярва, че с хумора си играе ролята на терапевт. И той пожелава „да има по-хубави новини“.

„Хоризонт“ е постоянен спътник в ежедневието и за един чудак от Врачанско. В торбичка до сърцето Иван Алексиев - Байо е навсякъде с любимото си радио.

Радиото ми е влязло в душата и в сърцето и без него не мога да дишам“, твърди Байо.

Транзисторът отдавна е неразделна част от живота му. „Дали ще бъда на лозе, дали ще пътувам в планината, дали нещо друго ще работя, настройвам и слушам“, разказва Алексиев.

„Новини – интересни, злободневни, истини. Имам и найлонова торбичка, когато вали дъжд, защото ако изпусна нещо, ми е изключително неприятно.“

Нарича се „жестоко зависим, тежко зависим от Българското национално радио и програма „Хоризонт“.

Повече чуйте от кореспондентите ни в Смолян, Пазарджик и Враца, събрани от Виолета Ашикова в звуковия файл. 
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниел Богдански

Влогърът Даниел Богдански докосна хиляди хора по света с кратките си филми за България

Влогърът Даниел Богдански докосна хиляди хора по света с кратките си филми, посветени на България. Той започва да прави филми за България още като ученик. В канала му в интернет, носещ неговото име, той събира хиляди българи от цял свят, които разплаква, усмихва, замисля - с една дума - вълнува. Даниел Богдански е от Карлово, завършва..

публикувано на 05.03.21 в 17:08
Сградата на Държавния военен архив във Велико Търново

Държавният военен архив отбелязва 70-годишнината си

Държавният военен архив, чието седалище е във Велико Търново, тази година отбелязва своята 70-годишнина. Над девет километра са архивните единици в дължина . Те пазят историческата ни памет от българското опълчение, войните, личните архиви на бележити български генерали. Част от документите вече са дигитализирани и са достъпни за широката..

публикувано на 05.03.21 в 07:01

Self Lab - писмо до себе си

Проектът за написване на писмо до бъдещото „аз“ - Self Lab, е на прага на своя втори етап. Той ще започне на 6 март и ще приключи на следващия ден. Първата акция е била в края на декември на Централна гара, когато са се включили 12 възрастни и едно дете. Втората ще се случи в „One Book Bookstore“ на улица „Върбица“ 8 в столицата. Всеки,..

публикувано на 04.03.21 в 11:21
Тодор Пичуров

В родопското село Момчиловци ще бъде поставен барелеф на музиканта Тодор Пичуров

През 2021 г. се навършват 100 години от рождението на известния и обичан музикант Тодор Пичуров. Родените през 1971 година в родопското село Момчиловци правят барелеф по повод вековния юбилей. Всяка година 50-годишните в родопското село Момчиловци правят различни инициативи - дар на селото, с които да съхранят историята си, да надградят постигнатото,..

публикувано на 03.03.21 в 12:06
Георги Йовнов

Георги Йовнов: Запален съм по българския фолклор, откакто се помня

Георги Йовнов от близо 11 години участва във фолклорна формация „Нестинарче“. „ Аз съм запален към българския фолклор, откакто се помня . Българският фолклор е нещо уникално за мен, всички от моя род пеят, пеели са и продължават да го правят.  Запален съм по пеенето от 3-4 годишен, но по-професионално започнах да се занимавам от..

публикувано на 03.03.21 в 11:05

Във Велико Търново показват частни колекции на скъпоценни камъни и кристали

Скъпоценни камъни и кристали за десетки хиляди евро показват от днес във Велико Търново двама колекционери от старопрестолния град. Юристът Пламен Копанов се запалил по полускъпоценните камъни на сватбеното си пътешествие в Родопите, а икономистът Веселин Марчев обикаля света, купува и колекционира. Частните колекции са застраховани и се..

публикувано на 02.03.21 в 07:06

Трагичната съдба на талантливата художничка Василия е описана в пиесата “Другата в огледалото”

Пиесата “Другата в огледалото” е от преди две години и половина и представя трагичната съдба на талантливата художничка Василия. Тя загина трагично, след като не успя да се пребори с болестта анорексия. Явора Стоилова, майка на Василия, е потомка на Яворов и на художника Васил Стоилов. " Явора ми сподели преди време, че когато ме е гледала..

публикувано на 01.03.21 в 19:20