Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Инж. Дамян Дамянов: Безнаказаността на бракониерите е най-големият проблем

Снимка: БТА

След като горски инспектор преби бракониер и след десетки случаи на бити горски търсим отговор на въпроса кой има интерес от неконтролираните конфликти между горски и бракониери и защо държавата абдикира от проблема:

Проблемите са трупани от две десетилетия, това е балон, който ще гръмне“, това каза пред "Хоризонт" Владимир Димитров, бивш горски служител:

Има незаконна сеч, защото има социални проблеми – това са бедни хора, които няма с какво да се прехранват и отопляват – това са хора, принудени да крадат, безработни. Друг проблем е образованието – това са необразовани хора….От другата страна е, че системата не ги наказва – те няма с какво да платят, а актовете падат в съда. Имам усещането, че държавата умишлено ги оставя тези хора да оцеляват в гората, но гората в един момент ще свърши. Горските служители също трудно и без подкрепа се опитват да се справят – и те не знаят какво да предприемат. Не че са доволни от тази ситуация, но без работа не може, от друга страна има и отлив от качествени кадри, който може -  напуска системата“. 


„Нещата в общи линии са верни, но не съм съгласен, че държавата ги е оставила социално слаби хора в гората, както и че горските са оставени сами да се оправят с бракониерстването и кражбата на дърва“, коментари темата в „Преди всички“ инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно горско предприятие.

„Проблемите действително са сериозни и най-сериозният от тях е чувството за безнаказаност. Това трябва да бъде изчистено в нашата практика – държавата трябва да намери начин да накаже тези, които нарушават законите – когато има нарушение, нарушителят да си плати – макар и за малки количества, това е важно и като превенция и за опазване на гората“.

327 са системните нарушители според информация на Агенцията по горите и за тях не е имало последствия.

Освен това трябва да сме наясно, че тези хора - бракониерите, не ги режат дървата, за да се топлят, а за да ги продадат на хора с по-висок статус, така че не е точно така ситуацията – трябва активно да се работи в промяна на мисленето, че гората трябва да се пази. Работим и с всички правораздаващи органи, макар че ни е трудно“, поясни още инж. Дамянов.

Дамянов обаче коментира, че не подкрепя физическата саморазправа с нарушителите, защото дейността им е обществено полезна.

За миналата година са иззети над 20 превозни средства на бракониери - те отиват на съд, но съдът ги възстановява:

"Това трябва се прекрати! Мисля, че нещата ще влязат в нормален ред, защото все повече обществото започва да разбира, че гората трябва да се опазва". Това каза още експертът, признавайки, че институциите често си затварят очите за проблемите...  

В края на миналата година окончателно бяха одобрени промени в Закона за административните нарушения и наказания, които предвиждат като наказание полагане на обществено полезен труд на бракониери, но промените ще влязат в сила след една година.

Още по темата можете да чуете от звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Надежда Цекулова

Липсва официална статистика за майчината смъртност за 2019 г. в България

„Липсва статистика на майчината смъртност за 2019 година“ , съобщи в  "Хоризонт до обед" Надежда Цекулова, директор програма кампании и комуникации в Българския хелзинкски комитет. „ Последното изследване на БХК  откри тези липсващи данни. Всяка година БХК подготвя доклада за правата на човека за предходната година, и когато за 2021..

публикувано на 08.03.21 в 13:04
Еколози протестират срещу изграждането на бъдеща инсталация за горене на отпадъци в София. 2016 г.

Еколози срещу инсталации за горене на отпадъци в София и Девня

По-чист въздух и спиране на проектите за инсталации за горене на отпадъци ще поискат на протестни шествия днес представители на сдруженията „За Земята“ и „Дишай Девня“ .  Общото между София и Девня са плановете на общините да изградят инсталации за горене на отпадъци . В североизточния град подобни проекти вече са реализирани, има и нови..

публикувано на 08.03.21 в 09:39
Проф. Доброслав Кюркчиев

Проф. Кюркчиев: Правилно е отварянето на заведенията, не и спирането на плановия прием

"Трябва да се прави разлика между зараза и заболяване. Не съм чул от милионите ваксинирани хора срещу Covid-19 да има някой, който да е развил тежко заболяване от коронавируса ".  Това каза пред БНР имунологът проф. Доброслав Кюркчиев, ръководител на лабораторията за клинични изследвания на УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Той подчерта, че и трите..

обновено на 07.03.21 в 21:47

Техническите паспорти на сградите - какво трябва да знаем

Крайният срок за издаването на техническите паспорти на сградите е 31 декември 2022 година, потвърди в предаването „Хоризонт до обед“ Валентин Йовев, заместник-министър на регионалното развитие. Сградите, строени след 2007-2008 година имат такива паспорти, защото това е изискване за въвеждане в експлоатация . Санираните сгради също трябва..

публикувано на 04.03.21 в 12:12

Политическите кампании онлайн - тролене без позитивни послания на микро ниво

Онлайн комуникационните канали са ефективни само тогава, когато се използват постоянно, а не кампанийно, както се случва при повечето български партии. Това каза пред БНР Калин Василев от Агенцията за управление на онлайн репутация и дигитален маркетинг. Според него п олитическите формации правят две основни грешки в използването на онлайн..

публикувано на 04.03.21 в 10:45

Хората със зависимости са търсили най-често спешна помощ по време на пандемията

"В изолацията и пандемията  хората със зависимости са търсили много по-често Спешната помощ, това сочат данните от  Националната информационна линия , което пък означава, че хората са отлагали търсенето на медицинска помощ  за решаване на проблема им", заяви в "Хоризонт до обед" Светослав Кирилов, терапевтичен директор на Асоциация за..

публикувано на 02.03.21 в 11:28
Алепу, 5 март 2019 г.

Протест в София и други градове срещу застрояването на Черноморието

Протестни прояви срещу застрояването по Черноморието са планирани за днес в София, Пловдив и Русе . Повод за недоволството е заповедта за защитена зона Камчия, за която през януари отпадна забраната за строителство . Акциите се провеждат три седмици след демонстрацията пред Министерския съвет, на която еколозите поискаха трайни решения за..

обновено на 01.03.21 в 12:09