Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хотелиери и ресторантьори от Велико Търново искат рестарт на бранша от февруари

Предстои преброяване на оцелелите, над 100 фирми от областта продават бизнеса си

Снимка: Ани Петрова

Хотелиерите и ресторантьорите в област Велико Търново се присъединяват към искането на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация за рестарт на бранша в началото на февруари. Бизнесът настоява и за незабавно изплащане на държавните помощи и компенсации към засегнатите бизнеси. Сериозен проблем има и със загубата на кадри. 

Туризмът е основният бизнес в Еленския Балкан. Сред засегнатите от икономическата криза, породена от пандемията, е Иван Трухчев, който е в бизнеса с хотели и ресторанти повече от две десетилетия. За разлика от много свои колеги, той е успял да запази персонала си. 

„Не сме освобождавали все още хора. Ползваме част от мерките, които предоставя страната, но е много трудно. Обаждат се клиенти, ние връщаме клиенти, които искат да гостуват при нас. Просто моментът е много специфичен“. 

В областната организация на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация нямат точни данни за фалиралите бизнеси в региона при второто затваряне на заведенията. Тепърва предстои преброяване на оцелелите, коментира ресторантьорът Петър Стефанов, председател на областната структура на браншовата организация във Велико Търново.  

„Може би това ще го разберем след като ни отворят заведенията. Тогава ще видим колко ще отворят и колко няма да отворят. Със сигурност зная, че има заведения, които вече са фалирали и са ударили ключа завинаги, особено по-малките заведения по по-малките градове. Има много заведения, които няма да отворят повече“.  

Снимка: БГНЕС

Мерките на държавата пораждат допълнително разделение между малките и големите в бизнеса, което създава още повече проблеми, смята Иван Трухчев от Елена. 

Те дават преференции на големите хотели, които имат повече леглова база и си ползват ресторантите. Специално единият ни обект, който е в града, в Елена, хотелската част е малка, а механата е голяма и като отворим, трябва един да стои и да връща чуждите клиенти, които не са гости на хотела и затова ние не отваряме. Всичко е направено за големите хотели“.  

Туристическият бизнес не се чувства подкрепен, въпреки че генерира над 15% от брутния вътрешен продукт, изтъква ресторантьорът Петър Стефанов. По думите му изплащането на парите по одобрените мерки се забавя много.

„Държавата е абсолютно неадекватна във всяко едно отношение. Реално нищо не е направено. Тези хора са изключително далече от реалния живот, не знаят какво е естеството на нашия бизнес. Настояваме незабавно да бъдат преведени парите по подпомагане на хората, останали без работа. Престъпление е да оставиш млади хора, работещи, плащащи осигуровки, да ги оставиш на произвола на съдбата през зимните месеци вече трети месец. Моите служители от 27 ноември са получили единствено едни 24 лева и то преди няколко дена. Бавят се също помощите за фирмите. Изискват от нас да си платим абсолютно всички задължения. Ние нямаме никакви задължения към държавата, а още не са ни превели помощите, които ни се полагаха от първия локдаун от март и април месец“. 

Дори да отворят заведенията в началото на февруари, за много от тях това ще е невъзможно, защото персоналът е загубен, посочва друг проблем Петър Стефанов, председател на БХРА във Велико Търново. 

„Те повечето си смениха бранша. Как ще възстановим ние след това работните места, откъде ще вземем хора? Отидоха да работят в други сектори и това са хора, обучавани с години. Имам хора, които са работили при мен от 20 години, знаят абсолютно всичко и в един момент казват: „Сори, ама ние повече така не можем. Имаме семейства, от някъде трябва да изкарваме пари“. Станаха шивачки, станаха пазачи по разни обекти. Смениха бизнеса просто. Какво ще правим ние? Откъде ще намерим хора да възстановим нашата дейност?“  

Проверка в сайтовете за корпоративни продажби показва, че над 100 фирми в област Велико Търново са обявили бизнеса си за продажба. Преобладават основно хотели, къщи за гости и заведения, има транспортни фирми и селскостопански производители. Цените на бизнесите в туризма са от 30 хиляди евро до близо 400 хиляди евро.  

Чуйте и звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Орел, рак и щука викат Неволята, пристига Трети Украински фронт

Моята учителка по история преди 30 и нещо години ми завеща следното знание - успешните преврати в нашата история са само на девето и деветнайсто число! На 9 юни тази година сме на избори. Ще се опитаме да връчим цялата власт на Борисов и Пеевски, те ще съберат каквото се отрони от ПП-ДБ, ще ги направят присъдружници и най-накрая ще..

публикувано на 14.04.24 в 12:37
Празнично украсеният градски площад във Враца

Паун с деветметрова опашка краси Враца за Великден

Фигура на паун с 9-метрова опашка от свежи цветя е в центъра на празнично украсения градски площад във Враца . Неслучайно е избран паун, защото той е раннохристиянски символ на безсмъртната душа и възкресението. Враца вече е пременена в празнични одежди за Великден и предхождащата го Цветница. Украса има на много места в града,..

публикувано на 14.04.24 в 10:35

„Културни войни“ с Владислав Апостолов: Холивуд пак мрази Тръмп

Невротичният кошер от истерични активисти, който понякога наричаме и „световна развлекателна индустрия“, няма търпение отново да се включи в предизборната кампания за президент на САЩ. В холивудския сюжет има един истински и много зъл злодей – Доналд Тръмп . Така беше през 2016 година, когато Хилъри Клинтън бе обожествявана от шоубизнес..

публикувано на 13.04.24 в 13:50

„По ръба“ с Калина Андролова: Скандалът „Митници“ сложи точка на проекта ПП

Когато говорим за корупция, следва да кажем най-общо, че става дума за злоупотреба с политическа, административна и законодателна власт за лична изгода и чрез нанасяне на вреда на обществения и общодържавен интерес в полза на частно обогатяване. Скандалът, който се разрази около контрабандните канали, Живко Коцев и агенция „Митници“, е..

публикувано на 13.04.24 в 12:35
Елена Банова

"Застани до мен срещу рака" - книга за научните изследвания, практики в борбата с рака, съчетани с лични истории

Потърсете "Медените питки на душата!" – към тази поетична представа за човешката душа, оставена за поколенията от Патриарх Евтимий- учен, книжовник и писател, призовава в книгата си "Застани до мен срещу рака", журналистката Елена Банова , водена от желанието си да сподели своя път в лечението на коварното заболяване .  И не случайно в първото..

публикувано на 11.04.24 в 15:52