Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Хотелиери и ресторантьори от Велико Търново искат рестарт на бранша от февруари

Предстои преброяване на оцелелите, над 100 фирми от областта продават бизнеса си

Снимка: Ани Петрова

Хотелиерите и ресторантьорите в област Велико Търново се присъединяват към искането на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация за рестарт на бранша в началото на февруари. Бизнесът настоява и за незабавно изплащане на държавните помощи и компенсации към засегнатите бизнеси. Сериозен проблем има и със загубата на кадри. 

Туризмът е основният бизнес в Еленския Балкан. Сред засегнатите от икономическата криза, породена от пандемията, е Иван Трухчев, който е в бизнеса с хотели и ресторанти повече от две десетилетия. За разлика от много свои колеги, той е успял да запази персонала си. 

„Не сме освобождавали все още хора. Ползваме част от мерките, които предоставя страната, но е много трудно. Обаждат се клиенти, ние връщаме клиенти, които искат да гостуват при нас. Просто моментът е много специфичен“. 

В областната организация на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация нямат точни данни за фалиралите бизнеси в региона при второто затваряне на заведенията. Тепърва предстои преброяване на оцелелите, коментира ресторантьорът Петър Стефанов, председател на областната структура на браншовата организация във Велико Търново.  

„Може би това ще го разберем след като ни отворят заведенията. Тогава ще видим колко ще отворят и колко няма да отворят. Със сигурност зная, че има заведения, които вече са фалирали и са ударили ключа завинаги, особено по-малките заведения по по-малките градове. Има много заведения, които няма да отворят повече“.  

Снимка: БГНЕС

Мерките на държавата пораждат допълнително разделение между малките и големите в бизнеса, което създава още повече проблеми, смята Иван Трухчев от Елена. 

Те дават преференции на големите хотели, които имат повече леглова база и си ползват ресторантите. Специално единият ни обект, който е в града, в Елена, хотелската част е малка, а механата е голяма и като отворим, трябва един да стои и да връща чуждите клиенти, които не са гости на хотела и затова ние не отваряме. Всичко е направено за големите хотели“.  

Туристическият бизнес не се чувства подкрепен, въпреки че генерира над 15% от брутния вътрешен продукт, изтъква ресторантьорът Петър Стефанов. По думите му изплащането на парите по одобрените мерки се забавя много.

„Държавата е абсолютно неадекватна във всяко едно отношение. Реално нищо не е направено. Тези хора са изключително далече от реалния живот, не знаят какво е естеството на нашия бизнес. Настояваме незабавно да бъдат преведени парите по подпомагане на хората, останали без работа. Престъпление е да оставиш млади хора, работещи, плащащи осигуровки, да ги оставиш на произвола на съдбата през зимните месеци вече трети месец. Моите служители от 27 ноември са получили единствено едни 24 лева и то преди няколко дена. Бавят се също помощите за фирмите. Изискват от нас да си платим абсолютно всички задължения. Ние нямаме никакви задължения към държавата, а още не са ни превели помощите, които ни се полагаха от първия локдаун от март и април месец“. 

Дори да отворят заведенията в началото на февруари, за много от тях това ще е невъзможно, защото персоналът е загубен, посочва друг проблем Петър Стефанов, председател на БХРА във Велико Търново. 

„Те повечето си смениха бранша. Как ще възстановим ние след това работните места, откъде ще вземем хора? Отидоха да работят в други сектори и това са хора, обучавани с години. Имам хора, които са работили при мен от 20 години, знаят абсолютно всичко и в един момент казват: „Сори, ама ние повече така не можем. Имаме семейства, от някъде трябва да изкарваме пари“. Станаха шивачки, станаха пазачи по разни обекти. Смениха бизнеса просто. Какво ще правим ние? Откъде ще намерим хора да възстановим нашата дейност?“  

Проверка в сайтовете за корпоративни продажби показва, че над 100 фирми в област Велико Търново са обявили бизнеса си за продажба. Преобладават основно хотели, къщи за гости и заведения, има транспортни фирми и селскостопански производители. Цените на бизнесите в туризма са от 30 хиляди евро до близо 400 хиляди евро.  

Чуйте и звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първият български прототип на мобилен телефон е създаден през 1964

От дебелите кабели и пуканията в слушалката до безжичното предаване и дори излъчването на живо. Това е историята на телефона, който навършва 145 години от създаването си. Създадено малко преди Освобождението, новото (или старото) изобретение идва в България през 1877 г. по време на Руско-турската война и обсадата на Плевен. Прототип на..

публикувано на 06.03.21 в 11:56

Конфликт между частни погребални агенции и Община Ловеч

Частните траурни агенции в Ловеч са изправени пред невъзможност да работят нормално след приетите през януари промени в общинската наредба за местните такси и цени на услугите, с които бяха увеличени драстично погребалните услуги, а според агенциите от Общината са ограничили и дейността им. За днес беше насрочена среща между представители на..

публикувано на 05.03.21 в 14:36

Физическият факултет е с най-добрата програма в СУ според глобална класация

"Това е едно от най-добрите представяния в света на българско висше учебно заведение и ние не сме изненадани", каза в предаването "Хоризонт до обед" проф. Георги Райновски, декан на Физическия факултет към Софийския университет за това, че  факултетът се оказа с най-добрата програма според класацията QS World University Rankings по предмет,..

публикувано на 05.03.21 в 12:43
Снимката е илюстративна

Децата със специални потребности в Смолян вече имат нова сензорна зала

Регионалният център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в Смолян вече има и модерна сензорна зала.  Новата зала ще бъде на разположение на всички всички деца със специални образователни потребности, които посещават центъра.  Помещенията, в които са разположени многобройните уреди за рехабилитация, терапевтични игри и..

публикувано на 05.03.21 в 12:16

Д-р Крайселска: На места има объркване с партидни номера на ваксините

Лични лекари правят ваксини, които не се водят на тяхната практика. За това съобщи пред БНР общопрактикуващият лекар д-р Станислава Крайселска. На места има проблеми с обработката на партидни номера на ваксините, които не са били описани коректно от РЗИ , посочи тя  в предаването „Преди всички“. „Масово се оказва, че на тяхното име, на..

обновено на 05.03.21 в 11:05

„Българските следи по света " - младежко биенале в Италия

През март започна Международно младежко биенале на тема: „Българските следи по света - с палитра, камера и слово“, организирано от Културна Асоциация „Паралел 43“ и Българско неделно училище „Асен и Илия Пейкови“ в Рим, Италия. "Това биенале се роди по естествен начин, защото в нашето училище -  „Асен и Илия Пейкови“ отдавна се занимаване с..

публикувано на 04.03.21 в 12:29
Ниагарският водопад в цветовете на българския трибагреник

Ниагарският водопад бе осветен в цветовете на българския трибагреник

Точно в 5 часа тази сутрин Ниагарският водопад беше оцветен в бяло, зелено и червено по повод Националния празник на България. Стотици наблюдаваха тази невероятна гледка на място, а в интернет те бяха хиляди от цял свят. „Повечето хора, които са се събрали тук сред нас, са със сълзи на очи. Виждаме и българското знаме, което се развява пред..

публикувано на 04.03.21 в 07:38