Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горските служители - много отговорности, малко права

Анелия Иванова: КТ "Подкрепа" със законови промени горските служители да задържат нарушителите

Снимка: БГНЕС

Кой има интерес от неконтролирани конфликти между горски стражари и бракониери, защо голяма част от тези конфликти приключват в полза на бракониерите, нормално ли е гората безнаказано да секат хора, които имат десетки актове за нарушения за незаконна сеч, и не на последно място - колко случая на физическа агресия и зрелищни побои може да понесе системата, преди да се разпадне? 
Предаването „Хоризонт до обед“ продължи 
темата, която от започна във вчерашното издание на „Преди всички“.

Търсим отговор на тези въпроси след случая, при който горски служител преби бракониер.

Поредната реформа в сектор „Горско стопанство“ с последния Закон за горите не доведе до по-добри условия за работещите в системата на горите“, това коментира в „Хоризонт до обед“ председателят на Националната Федерация „Земеделие и горско стопанство” към КТ „Подкрепа“ Анелия Иванова:

„Реформата в горския сектор стартира с отделянето на стопанската дейност от контролната дейност, опитите бяха правени повече от 20 години и накрая се натрупаха проблеми, свързани с конфликти, нападения и саморазправа между горските служители и бракониерите. Горските имат много задължения – те охраняват, опазват, наблюдават и защитават по два хектара гора, което е огромен терен. А те носят междувременно дисциплинарна и наказателна отговорност, едновременно с това законът ги ограничава от това те да предприемат действия за задържане на бракониер“, посочи още Иванова. 


„Ако не е успял да констатира нарушението, ако бракониерът е избягал, ако горският не е успял да си направи огледа на тази територия, той носи дисциплинарна отговорност за това, че не е констатирал нарушение и масово горските стражари са наказвани финансово за това, че не са си свършили работа по незаконното изсичане на гори“. 

Иванова коментира, че професията горски стражар или инспектор е обезценена и гилдията се чувства незащитена.

Горските синдикати в КТ „Подкрепа“ са изготвили петиция с предложения за законови предложения. Те ще бъдат внесени до премиера и до министъра на земеделието и горите: 

„Служителите по опазване на горските територии да имат правомощия по закона като длъжностни лица, аналогични на служителите на МВР.  Да имат право да използват технически средства за заснемане, да задържат нарушителите. А когато има нападение срещу тях, лицето извършител да носи наказателна отговорност“, каза още Анелия Иванова.


„Досега нито един горски служител не е осъдил бракониер“.  

Иванова обърна внимание на това, че има и фирми за дърводобив, които също са нарушавали на законодателството:

„Защо въобще не се говори за такива частни фирми, а дърводобивът е 100% приватизиран и в тези фирми също има назначени лесовъдни специалисти, които също трябва да следят за незаконното изсичане на дървета, за опазването на горите, но такива данни няма“, обясни още специалистът. 

Още по темата в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Млади таланти с награда в Израел за намаляване на естествените подсладители в течности

В Израел войните не са рядкост и въпреки, че се увеличават иновациите свързани с отбраната, не престава да се работи и по тези за мирния живот. Два стартъпа за улесняване използването на пресни плодове и преработката им, получиха награда на млади таланти на Института по стандартизация на Израел. "Казвам се Михаел Гордон . Моят стартъп намалява..

публикувано на 17.03.24 в 08:45

Локомотив (Пловдив) изненада Славия в София

Локомотив (Пловдив) победи с 2:1 като гост срещу Славия в мач от 25-ия кръг в Първа лига.  В 18-ата минута шут на Евандро от фаул затрудни изключително много Светослав Вуцов, който изпусна топката и тя излезе в ъглов удар.  Точно 11 минути след това Тони Тасев стреля неточно от фаул.  В 32-ата минута Ертан Томбак центрира, получи се разбъркване в..

публикувано на 16.03.24 в 15:01
Проф. Иван Желев

Проф. Иван Желев: До средата на юли трябва да имаме избран патриарх

Сливенски митрополит трябва да се избере преди новият патриарх. Следващата седмица се събират 12-те митрополита в България, за да изберат наместник председател, който ще организира избора на новия патриарх. Това обясни в интервю пред БНР богословът проф. Иван Желев. В предаването „РадиоТочка“ коментира сроковете и процедурите за избор на..

публикувано на 15.03.24 в 20:33
арх. Йорданка Кандулкова

Арх. Йорданка Кандулкова: Най-тежката рана за един народ е разрушителното отношение към историята му

Правото на културно наследство е правото на идентичност. Правото да бъдем ние. Да бъдем народ . Това каза в интервю за БНР проф. арх. Йорданка Кандулкова. "Отношението към наследството е отношение към себе си и към другия. То е въпрос на морал, пряк израз на нашата ценностна система. Най-тежките рани един народ понася, когато се..

публикувано на 15.03.24 в 11:16

Румънски и украински яйца се продават като български. Сигнали има, резултат от проверките – не

Румънски и украински яйца се продават в кутии с българския трибагреник. Български търговци сменят датите на производство на вносните яйца и ги пускат в търговската мрежа. Замразени цели пилета се внасят у нас, като по документи се водят замразени бутчета, от транжорните излизат като български разфасовки. За всичко това алармират от Асоциацията за..

публикувано на 15.03.24 в 07:03

Георги Каприев: Следващият патриарх на БПЦ да е християнски разумен, богословски и човешки грамотен

Следващият патриарх на Българската православна църква да е разумен, християнски разумен. Първо, да е богословски грамотен и второ, човешки грамотен. На това се надявам и нека да е волята Господна , и така да стане, сподели Георги Каприев от Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", който е сред близките хора на патриарх Неофит...

публикувано на 14.03.24 в 17:00
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Столтенберг: Мнозинството граждани на страните от НАТО иска подкрепата за Украйна да продължи

2/3 от гражданите на страните от НАТО искат подкрепата за Украйна да продължи - това съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг при представянето на доклада за Пакта за миналата година.  Същевременно над 80 на сто от хората са на мнение, че съюзът от двете страни на Атлантика трябва да продължи да работи за общата им сигурност...

публикувано на 14.03.24 в 16:05