Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Горските служители - много отговорности, малко права

Анелия Иванова: КТ "Подкрепа" със законови промени горските служители да задържат нарушителите

Снимка: БГНЕС

Кой има интерес от неконтролирани конфликти между горски стражари и бракониери, защо голяма част от тези конфликти приключват в полза на бракониерите, нормално ли е гората безнаказано да секат хора, които имат десетки актове за нарушения за незаконна сеч, и не на последно място - колко случая на физическа агресия и зрелищни побои може да понесе системата, преди да се разпадне? 
Предаването „Хоризонт до обед“ продължи 
темата, която от започна във вчерашното издание на „Преди всички“.

Търсим отговор на тези въпроси след случая, при който горски служител преби бракониер.

Поредната реформа в сектор „Горско стопанство“ с последния Закон за горите не доведе до по-добри условия за работещите в системата на горите“, това коментира в „Хоризонт до обед“ председателят на Националната Федерация „Земеделие и горско стопанство” към КТ „Подкрепа“ Анелия Иванова:

„Реформата в горския сектор стартира с отделянето на стопанската дейност от контролната дейност, опитите бяха правени повече от 20 години и накрая се натрупаха проблеми, свързани с конфликти, нападения и саморазправа между горските служители и бракониерите. Горските имат много задължения – те охраняват, опазват, наблюдават и защитават по два хектара гора, което е огромен терен. А те носят междувременно дисциплинарна и наказателна отговорност, едновременно с това законът ги ограничава от това те да предприемат действия за задържане на бракониер“, посочи още Иванова. 


„Ако не е успял да констатира нарушението, ако бракониерът е избягал, ако горският не е успял да си направи огледа на тази територия, той носи дисциплинарна отговорност за това, че не е констатирал нарушение и масово горските стражари са наказвани финансово за това, че не са си свършили работа по незаконното изсичане на гори“. 

Иванова коментира, че професията горски стражар или инспектор е обезценена и гилдията се чувства незащитена.

Горските синдикати в КТ „Подкрепа“ са изготвили петиция с предложения за законови предложения. Те ще бъдат внесени до премиера и до министъра на земеделието и горите: 

„Служителите по опазване на горските територии да имат правомощия по закона като длъжностни лица, аналогични на служителите на МВР.  Да имат право да използват технически средства за заснемане, да задържат нарушителите. А когато има нападение срещу тях, лицето извършител да носи наказателна отговорност“, каза още Анелия Иванова.


„Досега нито един горски служител не е осъдил бракониер“.  

Иванова обърна внимание на това, че има и фирми за дърводобив, които също са нарушавали на законодателството:

„Защо въобще не се говори за такива частни фирми, а дърводобивът е 100% приватизиран и в тези фирми също има назначени лесовъдни специалисти, които също трябва да следят за незаконното изсичане на дървета, за опазването на горите, но такива данни няма“, обясни още специалистът. 

Още по темата в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първият български прототип на мобилен телефон е създаден през 1964

От дебелите кабели и пуканията в слушалката до безжичното предаване и дори излъчването на живо. Това е историята на телефона, който навършва 145 години от създаването си. Създадено малко преди Освобождението, новото (или старото) изобретение идва в България през 1877 г. по време на Руско-турската война и обсадата на Плевен. Прототип на..

публикувано на 06.03.21 в 11:56

Конфликт между частни погребални агенции и Община Ловеч

Частните траурни агенции в Ловеч са изправени пред невъзможност да работят нормално след приетите през януари промени в общинската наредба за местните такси и цени на услугите, с които бяха увеличени драстично погребалните услуги, а според агенциите от Общината са ограничили и дейността им. За днес беше насрочена среща между представители на..

публикувано на 05.03.21 в 14:36

Физическият факултет е с най-добрата програма в СУ според глобална класация

"Това е едно от най-добрите представяния в света на българско висше учебно заведение и ние не сме изненадани", каза в предаването "Хоризонт до обед" проф. Георги Райновски, декан на Физическия факултет към Софийския университет за това, че  факултетът се оказа с най-добрата програма според класацията QS World University Rankings по предмет,..

публикувано на 05.03.21 в 12:43
Снимката е илюстративна

Децата със специални потребности в Смолян вече имат нова сензорна зала

Регионалният център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в Смолян вече има и модерна сензорна зала.  Новата зала ще бъде на разположение на всички всички деца със специални образователни потребности, които посещават центъра.  Помещенията, в които са разположени многобройните уреди за рехабилитация, терапевтични игри и..

публикувано на 05.03.21 в 12:16

Д-р Крайселска: На места има объркване с партидни номера на ваксините

Лични лекари правят ваксини, които не се водят на тяхната практика. За това съобщи пред БНР общопрактикуващият лекар д-р Станислава Крайселска. На места има проблеми с обработката на партидни номера на ваксините, които не са били описани коректно от РЗИ , посочи тя  в предаването „Преди всички“. „Масово се оказва, че на тяхното име, на..

обновено на 05.03.21 в 11:05

„Българските следи по света " - младежко биенале в Италия

През март започна Международно младежко биенале на тема: „Българските следи по света - с палитра, камера и слово“, организирано от Културна Асоциация „Паралел 43“ и Българско неделно училище „Асен и Илия Пейкови“ в Рим, Италия. "Това биенале се роди по естествен начин, защото в нашето училище -  „Асен и Илия Пейкови“ отдавна се занимаване с..

публикувано на 04.03.21 в 12:29
Ниагарският водопад в цветовете на българския трибагреник

Ниагарският водопад бе осветен в цветовете на българския трибагреник

Точно в 5 часа тази сутрин Ниагарският водопад беше оцветен в бяло, зелено и червено по повод Националния празник на България. Стотици наблюдаваха тази невероятна гледка на място, а в интернет те бяха хиляди от цял свят. „Повечето хора, които са се събрали тук сред нас, са със сълзи на очи. Виждаме и българското знаме, което се развява пред..

публикувано на 04.03.21 в 07:38