Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Иновативен проект отглежда горски фиданки в контейнери

Новото залесяване на изисква засаждане на различни дървесни видове

Снимка: Радио ВИДИН

„Югозападното държавно горско предприятие в момента работи по пет европейски проекта, като се изискват доста усилия да се подготвиш за тези проекти за опазването на гората у нас“, съобщи пред БНР инж. Теодор Тодоров, мениджър проекти в организацията.

„Имаме проект за отглеждане на фиданки в контейнери – това е проект, насочен към въвеждане в България на иновативна поточна линия за автоматизирано производство на фиданки в контейнери, което съкращава процеса. Ако ги сложим напролет, есента са готови за залесяване и така над 1 милион фиданки на година можем от един разсадник да създадем.

Този капацитет може дори да се увеличи, а също е важно да се каже, че се увеличава и устойчивостта на дърветата, защото корените им вече не могат да бъдат наранени, те са със закрита коренова система, готови са със хранителни вещества и вода…“ Това разказа в "Преди всички" още инж. Тодоров.

И допълни:

„Всяка година предприятието залесява над 500 дка гори, но от нашите проекти покачваме площите за залесяване - 2700 дка ще бъдат залесени по един от нашите проекти и то на гори, които са били унищожени от пожари или от вредители. Освен това ние ги проследяваме след това и ги поддържаме до пет години, което е важно за бъдещето на горите", каза още специалистът:

Радио Видин

"Другите ни проекти са насочени към възстановяване на гори в защитени зони от мрежата „Натура 2000“, като целта ни е не е да прилагаме остарелите методи за залесяване, да се създават горски култури само от едни вид, а целта ни е да създаваме гори устойчиви на промените в климата и подходящи като местообитания за биологичното разнообразие – тоест да възстановим горите в техния естествен вид като съвкупност от много дървесни и храстови видове.“

През 70 -  те години са се засаждали гори с цел овладяване на ерозията, заради обезлесяването от човешката дейност – пашата, дърводобива – тогава тези гори са си свършили работата, но те се оказва, че те не са устойчиви на климата и на нападения от вредители.

„Те са си свършили добре работата тогава, но сега ние трябва да се съобразим с променящия се климат при засаждането на нови гори", посочи още инж. Тодоров.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пчелните продукти при лечението на Covid-19

"Последната година на пандемия наблюдавам, че има данни, че пчеларите не боледуват от Covid - 19, както и някои апитерапевти, лекували болни с коронавирус, също не се разболяват. Това не е на 100 % доказано, но и при нас има информация, че това отговаря на истината , като все пак има и единични случаи на пчелари, заболели от Covid-19", това..

публикувано на 02.03.21 в 13:46

Гората.бг: Включи се в засаждането на плодни дръвчета на 3 март

Гората.бг организира доброволци за засаждане на плодна , медоносна и ветрозащитна гора до село Петърч на 3 март от 10:30 до 16:30 часа. "Целта е да се осигури повече храна за пчелите в района и по-добра превенция от наводнения. Идеята е да засадим над 2000 медоносни и плодни дървета - липи, ябълки, череши, дюли, джанки и други, защото там има нужда..

публикувано на 02.03.21 в 13:36

Възстановява се популацията на къдроглавия пеликан у нас

Над 50 двойки пеликани вече гнездят в колонията си в резервата Сребърна край Силистра. От около месец те обитават наколните платформи и тръстиковите масиви около тях в централното водно огледало. През последните две години къдроглавите пеликани са гнездили на други места, скрити в източните части на резервата, подплашени от набезите на..

публикувано на 02.03.21 в 10:53

Екопротест настоява за трайно решение за застрояването по морето

Коалиция „За да остане природа в България” и Инициативата „Зелени закони” организират нов национален протест против унищожаването на природата по Черноморието . Протестни прояви тази вечер ще се проведат в София, Пловдив и Русе. Акциите са планирани три седмици след демонстрацията пред Министерския съвет, с която еколозите поискаха трайни решения..

публикувано на 01.03.21 в 10:47

Варненци бранят с протест гора от изсичане, страхуват се от свлачище

С неколкократно затваряне на пътни артерии за втори път протестиращи във Варна се обявиха срещу изсичане на дървета заради предстоящ инвестиционен проект.  Става дума за  варненската местност Коджа тепе, където е предвидено изграждането на  8 еднофамилни къщи. Досега са били изсечени 4 декара гора, но според местните хора предстои това да..

публикувано на 22.02.21 в 09:44
Камий Етиен

Френската екоактивистка Камий Етиен: Ние сме природата

Ние сме природата – това казва френската природозащитничка Камий Етиен в интервю за БНР. „Битката е дълга, тя прилича по-скоро на маратон“ – така Камий отговаря на въпроса дали да си екоактивист е модерно. Наричат я „френската Грета Тунберг“.  „Винаги е странно да ви определят чрез някой друг, но, така или иначе, ние двете правим едно и също -..

публикувано на 15.02.21 в 14:12

Протест „Долу ръцете от българската природа“ събра десетки природозащитници пред МС

Протест под надслов „Долу ръцете от българската природа“ събра десетки природозащитници пред Министерския съвет в столицата.  Конкретният повод е отпадането на забраната за строежи в защитена зона Камчия. Въпреки че екоминистърът разпореди преди дни отмяна на спорната заповед, еколозите от коалицията „За да остане природа в България“ и..

обновено на 10.02.21 в 10:02