Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млад сириец спечели овации в социалните мрежи заради подарен дюнер

Да нахраниш непознат - добро дело, което трогва.
Снимка: БТА

История за доброто трогна десетки в социалните мрежи. Младият сириец Самер, който ръководи заведение за бързо хранене в столичния квартал „Света Троица", спечели много симпатии заради подарен дюнер на 15-годишен ученик.

В забързаното ежедневие на всекиго се е случвало да забрави портфейла си у дома. Позната ни е конфузната ситуация, в която изпадаме, когато пред касиера в магазина установим, че нямаме пари. Наскоро това се случва и на ученик от София.

„Моят син е достатъчно голям, обаче е малко разсеян. Решил, че ще ходи навън с приятели. На връщане от разходката решил, че ще си поръча дюнер. Аз му се обаждам и му казвам – какъв дюнер ще си поръчаш, след като нямаш пари“, разказва майка му Кристина Минчева. Изненадана тя вижда, че синът й все пак се прибира с дюнер. Момчето от заведението му казало, че няма нужда да плаща.

На следващия ден реших, че ще ходя да си платя на детето дюнера все пак. Представих се. Момчето казва – моля ви се, госпожо, никога няма да оставя дете гладно.“  

Казват: Ако помогнеш, никога не напомняй! Ако ти помогнат, никога не забравяй! Водена от тази максима Кристина споделя за случилото се в социалните мрежи.

Случката мен ме трогна много. В днешно време малко са такива хора, които биха постъпили по същия начин“, смята тя.

Момчетата са араби. Винаги съм се опитвала да възпитавам сина си, че човек или е добър, или е лош – няма различни етноси, няма българи, цигани, турци, араби. Просто всичките сме хора“, допълва майката.

Седмица след като споделила за случилото се във Фейсбук страница на квартала, Кристина Минчева видяла повече от 20 души на опашка пред заведението за бързо хранене. Публикацията била една от най-харесваните.

„Това е нормално“, казва собственикът на обекта за хранене и инициатор на доброто дело Самер. „Аз с много деца постъпвам така.“

На Кристина той благодарил за донесения шоколад и казал – „твоят син е като мой син, няма разлика“.

Младият сириец е изненадан от проявения интерес към неговата личност. Не смята, че е извършил нещо необичайно. Постъпката му била спонтанна, не търси слава, нито показност.

Ние правим това от сърце“, потвърждава и Омар, служител в заведението. „Много готини, много хубави хора има тук, в България.“ И допълва: „Ако си замина, България много ще ми липсва.“

Двамата мъже говорят за родината си Сирия с любов. Заради военните конфликти са напуснали дома си преди години. Намират по-добър живот в България.

„Живея тук спокойно със семейството си. Две деца ми се родиха тук – на седем години и на годинка и седем месеца“, разказва Самер, който е започнал от нулата като бежанец, но признава, че е имал късмет. „Да се живее тук не е трудно.“

Срещата със Самер и Омар завършва с размисъл за човечността. Двамата мъже вярват, че да правиш добро без да очакваш награда е сигурен знак, че един ден някой може да направи същото за теб.

Има много хора, които нямат пари. Ние също сме живели без пари. Трябва всички да правят добро – за хората и за Господ“, казват те. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гергана Василева Румен Иванов

Гергана Василева - маратонецът с множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите

Гергана Василева е маратонец множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите.  От 15 години Гергана Василева живее с диагнозата множествена склероза, но болестта не й пречи да бъде маратонец, колоездач, съпруга, майка и журналист. Нито за миг тя не се отказва да  живее пълноценно. Предстоят й 6 маратона, на 6 континента заедно с Румен..

публикувано на 10.07.24 в 17:33
Милена Кирниколова

Милена Кирниколова - гост в "Горещо сърце" за победите в Шотокан карате-до за 2024 година

Милена Кирниколова е известен инструктор по карате в Плевен. Нейните възпитаници непрекъснато печелят престижни отличия. Тя е гост в "Горещо сърце" по "Хоризонт". Истинска гордост са победите на световното първенство по карате в японската столица Токио.  Самата Кирниколова завоюва бронз при ветераните в родината на този спорт.  Тя е изключителен..

публикувано на 08.07.24 в 10:37
Ясен Пенчев

Ясен Пенчев- един от осемте стипендианти в програмата за талантливи наши кандидат-студенти

В разгара на кандидатстудентската кампания , когато пътя си избират хиляди зрелостници у нас, ще ви срещнем с отличника на випуска от Природо-математическата гимназия в Габрово . Той отдавна е наясно с какво иска да се занимава и решава да продължи образованието си в България.  Ясен Пенчев е един от осемте стипендианти в програмата за..

публикувано на 07.07.24 в 09:05
Ангел Иванов (вдясно) в разговор с протойерей Кръстин Апостолов, предстоятел на храм

"Той е, неговото име е...": "Епархийски глас" в "Изотопия" преди избора на нов Български патриарх

Три седмици по-късно: от светски към църковен вот. Преди историческия избор на нов +Български патриарх: Какво означава за нас това и как и къде църковните традиции намират място в ежедневието ни, както и къде се срещат и противоречат ли си православието и съвремието? По тези и други въпроси в "Изотопия" си говорим с Ангел Иванов - писател,..

публикувано на 29.06.24 в 11:22
Даниела Ненова

Даниела Ненова между театъра и любовта към птиците

"Живея извън града, извън Синсинати в гората, място, което рехабилитира хищни птици. Понякога хората се учудват как мога да съчетавам природа и гори, и планини с театър, защото едното изисква голям град, другото изисква спокойствие, но аз съм си намерила място, което съчетава и двете, каза за "Хоризонт" 33 годишната актриса Даниела Ненова гост в 51..

публикувано на 25.06.24 в 10:57

Сприхав и без гащи... Защо 90-годишният Доналд Дък остава попкултурна икона?

Това пък е пародия на "Лошото момче" на Били Айлиш в изпълнение на плюшен Доналд Дък със собствен канал в YouTube . Музикалните пародии с патока са плод и на изкуствен, и на естествен интелект, но не са новост. И в киното, и в игрите, и в комиксите Доналд има сатирични двойници, за част от които Disney се разправя в съда с..

публикувано на 24.06.24 в 22:12

Запазената марка на село Паскалевец е самодивската еньовска ракия

В село Паскалевец, община Павликени, са превърнали делниците в празници. Баби, снахи и внучки пазят и предават българските традиции и обичаи. Селото е създадено преди повече от 550 години и има интересна история. Било е околийски център, а негов мирови съдия е бил прословутият Марко Тотев. Хората в Паскалевец са дружелюбни и с чувство за..

публикувано на 23.06.24 в 06:35