Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сприхав и без гащи... Защо 90-годишният Доналд Дък остава попкултурна икона?

Снимка: Pixabay.com

Юни е месецът на (може би) най-популярната патица в света. Доналд Дък стана на 90 на 9 юни. Факт, който у нас пропуснахме, може би и заради изборите. "Изотопия" обаче не пропусна годишнината. Докато планетата дни наред чества лесния за ядосване, но и за обичане паток, на когото никой нищо не разбира близо век, отговаряме как и защо той остава попкултурна икона.

Доналд Фаунтлерой Макдък Дък, както е цялото му име, е измислен преди 9 юни, но датата се приема от Disney за официалния му рожден ден.

Дебютира на екран през 1934 г. в "Мъдрата малка кокошка" и оттогава е неукротим. Доказателството – поредният чисто нов късометражен филм с патока, посветен на внушителния му юбилей

Фокусът ни обаче не пада върху Доналд във филмите, а върху Доналд извън тях.

Историята ни е вдъхновена от "Мечо Пух: Кръв и мед 2".

След като преди две години в САЩ изтекоха правата над героите от "Мечо Пух", се появи първо единицата, вече и двойката. Лентата обра най-много "Златни малинки". Спечели и в петте категории, в които бе номинирана – за най-лош филм, най-лош режисьор, най-лош сценарий, най-лоша екранна двойка и най-лош римейк.

Това очевидно не притеснява екипа, който се готви да ни вкара в т. нар. "Вселена на извратеното детство" – франчайз по подобие на мултивселената на Marvel. Идеята е на британския продуцент и режисьор Рийс Фрейк-Уотърфийлд.

След като от Disney вече не държат правата върху някои любими герои, на дневен ред са Питър Пан, Пинокио и Бамби. За невинната сърничка, която ще се превърне в машина за убиване, има и трейлър.

Какво ще се случи в бъдеще с Доналд Дък? 


Дали и той няма да бъде сполетян от хорър мераци или от други, съвършено различни, след като поредното тридневно чудо мине?

Имайки предвид колко трудно контролира гнева си, патокът лесно може да влезе в сценарий за филм на ужасите, но по-важни са вече оставените следи отвъд класическата анимация или най-малкото – благодарение на нея.

Влиянията са двупосочни. От една страна, Доналд е част от киноинтерпретации на световни класики като "Коледна песен" и "Тримата мускетари", както и на библейската история за Ноевия ковчег. От друга, ползван е за коментар на разнообразни попкултурни явления и злободневни случки.

Отвъд САЩ е особено популярен в Европа, най-вече в комиксов вариант. Има и редовни вестникарски рубрики, посветени на него и патешката му рода.

Съперничеството между Доналд Дък и Мики Маус кой е най-голямата звезда на Disney води дори до рисувани обвинения срещу патока, че е отвлякъл мишката. Разбира се, те биват свалени. Любопитно е, че за 50-ия рожден ден на Доналд Уолт Дисни лично му поднася гигантска торта с думите, че е по-голяма от тази за Мики.


Конкуренцията между двамата е ужасяваща. Все пак за Доналд има повече анимации. 11 от тях получават "Оскар", както преди дни напомниха от архивите на студиото. Уолт даже раздавал "Дъкстъри" – еквивалент на наградата за хората, които работят по филмите с Дък. Може би за да поддържа огъня на съперничеството, раздавал и награди за екипите, анимирали Мики Маус.

Има проучвания, според които още през 1938 г. Доналд вече е по-популярен от Мики. През годините е и по-често ползван за атракция в увеселителните паркове на Disney.

Половин век гласът на Доналд Дък в киното е този на Кларънс Наш. За последно Наш озвучава патока през 1983 г. До смъртта си през 1985-а звучи в реклами. След кончината му аниматорът на Disney Тони Анселмо поема ролята, обучаван преди това от самия Наш. Тони показа способностите си и по повод 90-годишнината.

А как въобще се стига до идеята Доналд Дък да общува именно по този начин?

Кларънс Наш се явява на прослушване в студиото на Дисни, когато научава, че Уолт търси хора с капацитет да пресъздават животински звуци. Дисни е впечатлен от Наш и мисли какво животно би могло да общува като него. Така човешкият глас предшества патешкия образ.

От официалните архиви на компанията споделят, че Уолт чул Наш по радиото и си казал: "Точно този глас трябва да озвучава мой герой."


Здрав глас в здраво тяло без гащи. Това е любимият паток на няколко поколения земляни.

Може би не знаете, но Доналд Дък е много добър рибар и хокеист въпреки шегите, че не обича физическите упражнения.

Всъщност Доналд има дълга история в американската армия, започнала още през Втората световна война. В телевизионни серии можем да видим как служи на Военноморските сили. Дисни позволява Дък да бъде талисман и на американската брегова охрана. По щатското крайбрежие патокът се изживява като строг пират... Въобще образ с минало.

Един от най-често ползваните анимационни герои в антивоенната пропаганда през 40-те, Доналд прескача от екрана директно в армията. "Лицето на Фюрера" печели "Оскар".

Благодарение и на такива антихитлеристки филми Дък става лице на немалко от съюзническите бойни самолети. Той е талисман на няколко американски изтребителни ескадрили, на пожарната команда на военновъздушна база и на подразделение за поддръжка на самолети.

Най-известната му поява: Дък със слушалки на главата и болезнен израз на лицето е нарисуван на бомбардировача на лейтенант Тед Лоусън. "Наранената патица" участва в рейда над Токио през 1942 г. Един от 16-те самолета, които трябва да бомбардират японската столица на 18 април.

Мисията е ръководена от Джими Дулитъл, тогава подполковник, по-късно генерал. Като повечето самолети в мисията, и този на Лоусън не стига определеното място за кацане в Китай. Пилотът оцелява, но губи крак. Описва случилото се в книга, по която е заснет филмът "30 секунди над Токио" от 1944 г.

По време на Втората световна война не е разрешено анимационните филми на Дисни да се внасят в окупирана Европа. Това води до спад в приходите и Дисни се ориентира към Южна Америка. Оттам са и топлите латино връзки на Доналд с папагала Хосе Кариока и петела Панчито.

Няколко десетилетия по-късно Доналд все още не е освободен официално от служба нито в анимационните филми, нито в комиксите. Затова, като част от празненствата по случай 50-ия му рожден ден и по време на 25-ия годишен парад за Деня на въоръжените сили в Торанс, Калифорния, американската армия най-накрая пенсионира Дък.

От бойното поле към битката в спорта. 

През 40-те, когато Доналд се сприятелява с южноамериканците, той е възприет като талисман на бразилския спортен клуб "Ботафого", след като аржентинският карикатурист Лоренцо Молас, който тогава работи в Бразилия, го рисува с футболния екип на клуба. В крайна сметка Доналд е разжалван, за да не плащат от "Ботафого" на Disney. Късмет на спортистите трябва да носи Манекиньо, който прилича на "Манекен Пис" пред централата на клуба. Въпреки това Дък се възприема като неофициален талисман.

Съвсем официално и с личната благословия на Уолт, Доналд Дък е единственият значим филмов и телевизионен анимационен герой, станал талисман на американски университет: лицензионно споразумение между Дисни и Университета на Орегон позволява на спортните отбори на висшето училище да ползват образа.

Отново през 1984 г., когато Доналд чуква 50, е обявен за почетен възпитаник на университета. На летището в Юджийн се събират между 3000 и 4000 фенове, за да видят патока в тога. Хиляди се подписват и под академичния поздравителен адрес.

Връзката на Доналд с образованието може да се проследи до 50-те години, когато следвоенната му кариера го отвежда към образователните филми, с които учи децата какво да правят при инциденти вкъщи, както и какво има в Земята на математиката. И като сме казали за числата, да не пропуснем парите. Не, не става въпрос за Чичо Скрудж.

Първият Disney герой, обект на мърчъндайз, е Мики Маус, но много скоро е последван от Доналд Дък. В ранните години на компанията Доналд е единственият персонаж, свързан с хранителни продукти. Рекламира плодов сок и го прави с десетилетия, но е предлагал и кола, домати, боб, сода, сладолед и филета от риба. Рекламата е от 1980-а, когато портокаловият сок "Доналд Дък" вече има 40-годишна история.

Още от времето на портокаловия сок и военните подвизи, Доналд е част от правителствени филми, с които хората са поощрявани да си плащат данъците. Явно не е успял, защото в президентската кампания през 2016 г. образът му е използван от демократите срещу републиканския кандидат Доналд Тръмп.

Човек, облечен като паток с оранжев перчем, призовава Тръмп да не крие данъчните си декларации. Протестиращият се появява и с одобрението на Хилари Клинтън, кандидат на Демократическата партия. Не го била поръчала, но го намерила за смешно...


Доста по-рано се оказва, че Доналд Дък е временно вписан като служител в база данни на американското Министерство на жилищното строителство и градоустройството. Получавал заплата от 99 999 долара – два пъти по-висока от възнаграждението на федералните служители в края на 70-те.

Името на Дък не било хванато от програмата, с която се следи за измами. Използвано било като тест от правителствената счетоводна служба, за да се види възможни ли са манипулации със заплатите.

Няма лъжа, няма измама. Доналд е спечелил доста като модна икона. Приживе Карл Лагерфелд съчета собствения си образ с този на патока. Поводът – 70-ият рожден ден на Дък, поздравен лично от дизайнера през 2004-та. Миналата година рисунката стана основа за лимитирана колекция в чест на цял век студио Disney.

В миналото и от Gucci са ползвали патока за свои продукти.


Сега, за 90-ата годишнина, още световни марки ще спечелят пари от сътрудничеството с Disney и производството на дрехи, обувки, чанти, портмонета, бижута, играчки, фигурки, значки, часовници и кутии за обяд.

За рождения ден на Доналд бяха направени нови бисквити, торти, кейкчета, вафли и пуканки в обекти на Disney. На някои места поканиха децата, които също имат празник на 9 юни, да го отбележат с 90-годишното пате. 


Комерсиалния успех на Доналд Дък оставяме без коментар, но музикалния няма да регистрираме мълчаливо.

The Village Green Preservation Society е песен на The Kinks с ироничен призив: "Бог да пази Доналд Дък и водевилите". Жалбата на музикантите е за изчезващите традиционни за англичаните културни феномени като селските морави, наливната бира, китайския порцелан за чай, сладкото от ягоди, "Шерлок Холмс", тюдорите, антикварните магазини, билярда и девствеността.

Не на шега Доналд Дък е възхваляван в песента "Ура за Холивуд", която звучи за първи път във филма "Хотел Холивуд" от 1937-а.

Само три години след появата на патока той вече е една от малкото знаменитости, уважени от авторите. По-късно текстът се изменя, но Доналд е непокътнат.

В края на 70-те Дък се сдобива и със собствена песен – Macho Duck, част от детския албум Mickey Mouse Disco. През 2006 г. пък италианската пауър метъл група Trick or Treat дебютира с албума Evil Needs Candy Too ("Злото също се нуждае от сладко"). В него е и песента "Като Доналд Дък".

Най-известното парче за Патока Доналд обаче е злополучното Disco Duck, сатирична песен на Rick Dees and His Cast of Idiots. Дийс е радиоводещ в Мемфис. Песента става №1 в Billboard Hot 100 за седмица през октомври 1976-а и влиза в 100-те най-популярни песни за годината. Влиза и в Топ 20 на класацията Billboard Hot Soul Singles. Печели наградата People's Choice Award за 1977 г. като любима нова песен.

Disco Duck е вдъхновена от парче от 60-те. Дийс казва, че я пише за ден, но му трябвали три месеца да убеди някого да я изпълни. Историята в песента: мъж отива на парти и иска да танцува като пате.

С неочаквания си хит Рик и неговите идиоти обикалят из Америка. Disco Duck става толкова популярна, че влиза във филма "Треска в събота вечер". Дийс обаче е прецакан. Мениджърът му решава, че песента не трябва да е в саундтрака на лентата, щял да се конкурира с тиражирания вече соло запис. Саундтракът на "Треска в събота вечер" е продаден в над 40 милиона копия по цял свят и е вторият най-продаван за всички времена. Очевидно Рик е послушал грешния човек.

Това пък е пародия на "Лошото момче" на Били Айлиш в изпълнение на плюшен Доналд Дък със собствен канал в YouTube. Музикалните пародии с патока са плод и на изкуствен, и на естествен интелект, но не са новост.

И в киното, и в игрите, и в комиксите Доналд има сатирични двойници, за част от които Disney се разправя в съда с авторите.

Друга част от международните версии на Дък нямат ироничен привкус. Напротив, те са официално одобрени от компанията. Така например се ражда известният и обичан шведски Кале Анка или италианският Паулино Паперино.

Според писателя Хану Райтила финландците се разпознават в Доналд, защото се измъква от "всякакви неочаквани и неразумни случки, използвайки ума си". В знак на протест някои финландски избиратели дори вписват Доналд Дък в бюлетините.

В Швеция се доверявали и на Партия на Доналд Дък като несъществуващ кандидат до законодателна промяна през 2006 г., която забранява гласуването за нереални личности. В продължение на 20 години обаче Доналд печели достатъчно гласове, за да бъде деветата най-популярна политическа фигура в страната с три корони.

Обратно във Финландия през 1978 г. се води шеговит дебат за морала на патето. Все пак живее с Дейзи без брак.


И в Германия четат комикси за Доналд. Там той има по-сложна, философска мисъл, цитира откъси от местната литература и се слави с употребата на трудна граматика, която явно е по-разбираема от родната му английска реч. Германците имат даже Организация на некомерсиалните последователи на чистия доналдизъм.

Въпреки закачките Доналд Дък е история, буквално бетонирана през 2005 г., когато получава звезда на Холивудската алея на славата, присъединявайки се към Мики Маус, Бъгс Бъни, Уди Кълвача, Мечо Пух, Жабока Кърмит, Голямото пиле, Годзила и Снежанка.

Но в истинска звезда той се превръща, когато на 23 септември 2010 г. кръщават на него астероид


Астероидът 12 410 е открит на 26 септември 1995 г. в италианска обсерватория. 15 години по-късно номерът е сменен с името на една от най-значимите попкултурни патици на тази, а може би и на други планети.

Цялата история, озвучена подобаващо от самия Доналд, чуйте в звуковия файл.

Изображения: Pixabay.com, както и генерирани с Midjourney по описания на Лора Търколева

По публикацията работи: Лора Търколева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниела Ненова

Даниела Ненова между театъра и любовта към птиците

"Живея извън града, извън Синсинати в гората, място, което рехабилитира хищни птици. Понякога хората се учудват как мога да съчетавам природа и гори, и планини с театър, защото едното изисква голям град, другото изисква спокойствие, но аз съм си намерила място, което съчетава и двете, каза за "Хоризонт" 33 годишната актриса Даниела Ненова гост в 51..

публикувано на 25.06.24 в 10:57

Запазената марка на село Паскалевец е самодивската еньовска ракия

В село Паскалевец, община Павликени, са превърнали делниците в празници. Баби, снахи и внучки пазят и предават българските традиции и обичаи. Селото е създадено преди повече от 550 години и има интересна история. Било е околийски център, а негов мирови съдия е бил прословутият Марко Тотев. Хората в Паскалевец са дружелюбни и с чувство за..

публикувано на 23.06.24 в 06:35

От Враца до Севиля: Постелекторален изотопски преглед

Спецификите на политическите процеси у нас и цялостно в Европа не остават незабелязани от "Изотопия". Изборите за депутати в Европейския парламент няма да направят изключение. Затова решихме да ви поведем на една следизборна разходка, която да ни запознае с някои локални и континентални процеси.   Какво ви очаква: От Испания до Кипър, където ще си..

публикувано на 21.06.24 в 14:38

Следкарнавално: Габровци ще продават вече ненужни макети на политици

Карнавалът в Габрово отшумя, но неговите организатори не спират да се шегуват като обявяват, че ще разпродават кукли на политици - от тези, които видяхме точно преди месец във веселото шествие. Парламентарните избори минаха, някои политически лидери още осмислят резултатите от вота, други вече си подадоха оставките. Габровци обмислят..

публикувано на 21.06.24 в 06:50

Разорани и унищожени полски пътища в Златаришко. Земеделци се жалват, реакция няма

Неправомерно усвоени общински полски пътища в Златарица създават проблеми на земеделски стопани да обработват земите си и да приберат реколтата, създават се предпоставки за пожари и за конфликти между производителите . В Златарица кметът миналата година разрешава на брат си безплатно и безпроблемно да разоре и засее полските пътища. Братът..

публикувано на 20.06.24 в 08:59

В Павликенско: Села на драстичен воден режим, поредно лято на протести

Община Павликени е пред обявяване на частично бедствено положение заради безводието . Половината села са на воден режим . През лятото към тях ще се добавят и още селища. Основната причина е пресъхването на водоизточниците. Частично решение за пет от селата е да бъде пусната вода по каналите на "Напоителни системи" , която да вдигне нивото..

публикувано на 18.06.24 в 06:52
Елмалъ баба теке

Дервишкият център Елмалъ баба теке - легенди и мистерии

Възможно ли е край Момчилград да се намира гробът на Фатима - обичната дъщеря на пророка Мохамед ? Според преданията на местните хора, това е напълно вероятно. Смята се, че точното място е религиозен център до днешното село Биволяне , известен в миналото като най-голямото средище на дервишите. Този център съществува и днес под името Елмалъ..

публикувано на 17.06.24 в 13:07