Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събират ли се The New Radicals?

21 години след края си групата отново бе на сцена за встъпването в длъжност на Байдън

Снимка: Mick Hutson, Redferns


Точно преди седмица се състоя церемонията по встъпването в длъжност на 46-ия американски президент Джо Байдън. Очакванията бяха, че въпреки засилените мерки за сигурност и безопасност, симпатизанти на Доналд Тръмп ще се опитат да опорочат празничността на събитието. В крайна сметка се стигна само до една-единствена провокация, която беше... музикална.

21 години след края на съществуването си The New Radicals отново бяха на сцена. Дали това означава, че групата пак ще засияе на американския и световен рок хоризонт? Едва ли. Участието им обаче със сигурност беше сензационно и вълнуващо за феновете им, както и много емоционално за новия държавен глава и неговото семейство.

Професионалната кариера на Джо Байдън е меко казано впечатляваща. Дългият път до Белия дом минава през място в Сената (1973-2008 г.), където дълги години е и председател на Комисията по външна политика, а през 2008-а е избран за вицепрезидент и изпълнява длъжността през двата последователни мандата на президента Обама.

В личен план животът не е толкова благосклонен към него, Байдън е белязан от две големи трагедии. През 1972 г. в автомобилна катастрофа загиват съпругата му Нийла и 1-годишната им дъщеричка Наоми, а преди 6 години Байдън губи най-големия си син Бо, който умира от мозъчен тумор.

През 2017 г. излиза автобиографията на президента „Обещай ми, татко“. В книгата става ясно, че песента на The New Radicals - You Get What You Give, която е любима на сина му, се е превърнала в символ за фамилия Байдън след новината за тежката диагноза на Бо.

В разгара на кампанията за избор на новия „първи“ фронтменът на The New Radicals решава да подкрепи Байдън и песента става част от предизборен клип в негова подкрепа.

Малко по-късно The New Radicals съобщават, че ако Байдън спечели изборите, биха желали да изпълнят песента по време на встъпването му в длъжност. На 20 януари това стана факт, въпреки че за пръв път в историята празничната програма беше в онлайн формат.


Кои всъщност са The New Radicals?

Групата безспорно е сред най-разпознаваемите имена от края на 90-те. Голяма част от тийнейджърите по онова време свързват музиката им със своя личен бунт.
Те изгряват на американската алтърнатив рок сцена през 1997 г. Основен двигател в бандата е Грег Алигзандър – създател, композитор на цялата им музика, автор на текстовете, продуцент, вокалист и фронтмен. Всъщност по-правилно е да асоциираме The New Radicals само и единствено с него, тъй като в краткото си съществуване (1997-1999 г.) през групата преминават 15 други музиканти.



През октомври 1998-а излиза първият им и единствен албум Maybe You’ve Been Brainwashed Too. Оценен е много високо от музикалната критика отвъд Океана, а фънк и соул повлияното поп рок звучене е сравнено дори с ранното творчество на Принс и Мик Джагър. Албумът реализира над 1 милион продажби в САЩ и достига 41-ва позиция в престижната класация BILLBOARD 200. Групата става изключително популярна и във Великобритания.

Със сигурност бандата от Лос Анджелис ще бъде запомнена най-вече с You Get What You Give. Тя е първият официално представен сингъл и тотално разбива класациите в Америка, Великобритания, Канада и Нова Зеландия. В интервю за списание „Тайм“ от 2003-а китаристът на U2 Дейв Евънс споделя: „Това е песента, за която завиждам най-много. Щеше да е прекрасно да я бях написал аз“.
След излизането на песента славата завихря шеметно групата и в следващата година те изживяват истинската рок мечта – голямо американско турне, участия в радиопрограми, гостуват в шоуто на емблематичния Джей Лено. Преситен от светлината на прожекторите, уморен физически и емоционално от концертите, през пролетта на 1999 г. Грег Алигзандър обявява края на групата.

Повече за песента и историята на The New Radicals чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Между миналото и бъдещето - арт инсталация на Красимир Терзиев на мястото на мавзолея

Инсталацията на визуалния артист Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било" вече е факт в Градската градина в София. Арт инсталацията е разположена на мястото на бившия мавзолей в центъра на столицата. Кризите, през които вървим, засилват усещането за миналото. Постоянно преиграваме моменти от..

публикувано на 24.04.24 в 11:31

Вокална група "Радиодеца" – част от световното шоу на Енчо Керязов "Нощ на звездите"

Вокалната група към Българското национално радио „Радиодеца“ тази година ще е част от световното шоу на Енчо Керязов „Нощ на звездите“.  Формацията се „ражда“ през 1990 година с идеята да записва детски забавни песни за програмите и фонда на БНР. „Радиодецата“ са носители на специалната награда за изпълнение на радиоконкурса „Пей с мен“; участие в..

публикувано на 24.04.24 в 10:16

Синът на Чарли Чаплин ще представи концерт – спектакъл в България

Юджийн Чаплин ще представи у нас концерт – спектакъл, който разказва за живота на неговия баща – Чарли Чаплин. "Останах впечатлен от предствата на Юджийн за неговия родител. Тя е различна от образа на легендарния комик. Чарли Чаплин е бил тих и спокоен човек, който  е играел със своите деца, правил им е фокуси  и ги е разсмивал.  Често е..

публикувано на 23.04.24 в 19:32
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези машини, създадени от човешката ръка, са изражение на гениалността на инженерната технология...

публикувано на 22.04.24 в 19:34

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 27-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива :  20.05-21.00 ч.: Специален гост: младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова – единият от гласовете в саундтрака на видеоиграта Baldur's Gate 3, който беше отличен с награда на Британската..

обновено на 22.04.24 в 18:53

Еничарството – болната тема в нашата история

Най-новата книга на великолепната разказвачка Елена Петрова от Пловдив, която живее в Гърция, със заглавие "Храмът на греховете" засяга една жестока тема от нашата история - принудителното еничарство на българи по време на турското робство. Конкретни лица и образи превъплъщават по истински случаи темата за любовта и греховете, но..

публикувано на 22.04.24 в 13:45