Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Михаела Кирчева популяризира забележителностите на Родопите чрез "Родопски хроники блог"

Михаела Кирчева
Снимка: Личен архив

Михаела Кирчева е създател на блог "Родопски хроники блог". Тя е домакиня на къща за гости в Родопите. Преди повече от 15 години решила да работи в сферата на туризма и да популяризира Родопите като туристическа дестинация.

"Публикуваме различни истории, свързани с наши приключения, с наши пътувания в Родопите. Отделно от активностите имаме категории "Дестинации", т.е. различни райони в Родопите и интересните места за посещение в тези райони. Имам статии, посветени на конкретни забележителности, статии и за маршрути, статии за събития, фестивали, неща, които биха били интересни за външните хора, свързани с традиции, с фолклор, за кулинария обичам да пиша", каза в предаването "Нощен хоризонт" Михаела Кирчева.

Тя призна, че има време за писане основно през зимата, а през пролетта и лятото посреща гости.

"Лятото събирам истории, зимата ги описвам", допълни Кирчева.

От близо 6 години Михаела Кирчева живее със семейството си в село Гняздово, в района на язовир Студен кладенец. Над селото се извисява защитената местност "Юмрук скала".

"И аз съм щастлива, че ние живеем там и имаме възможност да се докоснем до тази красота. Това е едно от най-близките на сърцето ми места в Източните Родопи".

Юмрук скала                      Снимка: Личен архив

Пещерата "Утроба" се извисява над язовир Кърджали. Преходът до пещерата е около 2 часа.

"Пещерата "Утроба" е много интересна от времето на тракийската култура и част от мегалитната култура, свързана с култа към слънцето и почитането на Богинята Майка. Интересът е свързан с живота на траките и с лятното равноденствие, когато един специфичен момент в деня позволява на слънчевия лъч да влезе до самия край на пещерата и така образно да оплоди утробата на майката земя - слънцето опложда  майката земя и това според вярванията на траките било изключително знамение и с това се свързва пещерата "Утроба". Отделно от това мястото на пещерата е изключително внушително и въздействащо, защото се намира на върха на този клон, който се извисява над язовира, панорамно място". 

Заливът на Коневския водопад                    Снимка: Личен архив

Според Михаела Кирчева кризата от разпространението на Covid-19 е изиграла добра роля за малкия бизнес:

"Хората наистина в последните години започнаха да се обръщат към традициите и към алтернативните начини на ваканция. Много хотели въобще не успаха да отворят тази година. Много големи бизнеси изпитваха големи затруднения, но малките къщи за гости, малките бизнеси бяха привилегировани, защото бяха по-търсени именно, защото са малки, защото работят с малки групи, имат малък капацитет за настаняване и се усети търсенето на това индивидуално отношение, тази персонализирана услуга, която се предлага в къщите за гости".

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Еко училище на Младежкия воден парламент

Ученици получиха нови знания за проблемите за опазване на природата

Десетото национално еко училище на Младежкия воден парламент се проведе в парк “Кайлъка“ край Плевен. В продължение на седмица млади еколози от цялата страна бяха истински научни изследователи по време на Десетото национално еко училище на Младежкия воден парламент. Това е организация, която обединява екоклубове от различни градове. Веселина..

публикувано на 14.08.22 в 18:38
Явор Гечев

Природозащитникът Явор Гечев търси осиновители на бездомни кучета и котки

"Всеки ден се появяват десетки, бих казал стотици животни, които търсят дом, които хората са ги намерили някъде захвърлени и за които трябва да се намери решение. За да привлечеш вниманието на хората трябва да има по-нестандартни подходи", каза за БНР Явор Гечев, който има сайт за осиновяване на изгубени кучета и котки. Явор Гечев:..

публикувано на 06.08.22 в 16:39
Николай Димитров Алтънчев

Николай Алтънчев развива алтернативен туризъм

"Това са дървени пирамиди с размера на голяма палатка, в която могат да се съберат до двама- трима души. Пирамидите са изградени изцяло от плътно дърво и умалено копие на Хеопсовата пирамида ", каза за БНР Николай Димитров Алтънчев, който гради дървени пирамиди във вилно селище край Варна. Стобските пирамиди без административно обслужване от..

публикувано на 05.08.22 в 12:03
Музей

Музеят на хумора в Габрово отказва спонсорства от компании, свързани с тютюна, хазарта и изкопаемите горива

Музеят на хумора в Габрово отказва реклами и спонсорства от компании за изкопаеми горива. "Тази кампания е резултат от сътрудничеството ни в последните месеци с Грийнпийс – България и е резултат от усилията ни в подготовката на 25-ото Габровско биенале, което е с фокус климатичната криза." Това поясни пред БНР Маргарита Доровска, директор и..

публикувано на 02.08.22 в 13:30

Руслан Стрилец: Разработваме методики за изчисляване на щетите от войната върху природата

Каква е цената, която природата на Украйна плаща за войната? Заради военните действия в Черно море нищо чудно дълго да виждате повече делфини, не е изключено и мъртви делфини да изплуват на бреговете ви, казва с тъга министърът на околната среда на Украйна Руслан Стрилец. "Ние сме първата държава в света, която разработва методики за..

публикувано на 02.08.22 в 10:51

Науката в дланта ни: Как се гледа "Цвете в епруветка"?

Можем ли да държим науката в ръка и да наблюдаваме как процъфтява? Можем благодарение на биотехнолозите Йоана Ушакова и Петър Нефтелимов . Проектът им "Цвете в епруветка" е сравнително нов, но вече провокира смели мечти. От Петър и Йоана можете да купите биологично бижу, достойно за подарък на най-любимите хора. "Цвете в епруветка" е напълно..

публикувано на 30.07.22 в 20:20

Дойчин Владимиров и съпругата му се занимават с отглеждане на цветя от 20 години

Едно пътуване до далечна страна - Индонезия преобръща живота на Дойчин Владимиров. Пленен от красотата на водните лилии, той решава да ги отглежда и у нас. И семейството започва преди седем години с пет вида от водните растения, за да се наслаждаваме днес на повече от 50 цвята в единствената по рода си ферма. Дойчин Владимиров и „Черната принцеса“..

публикувано на 25.07.22 в 15:20