Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчват Годишната национална награда за живопис на името на Владимир Димитров - Майстора

Днес се навършват 139 години от рождението на Владимир Димитров - Майстора. Един от най-разпознаваемите ни художници остава в историята със своите портрети, пейзажи и битови композиции.

В деня, в който художникът е роден, в Кюстендил се връчва и Годишната национална награда за живопис на името на Майстора. Церемонията ще бъде в Художествената галерия на града. Заради противоепидемичните мерки тя ще бъде на открито, пред входа на галерията, близо до бюст-паметника на художника.

Майстора създава и стотици скици от фронта като доброволец в Балканската война, военен художник в 13-и рилски пехотен полк и участник в Първата световна война като художник на Рилската дивизия.

Като съвсем млад е бил бояджия и писар, за да събере пари да учи за художник. Заминава за София с помощта на местните, които го подкрепят финансово. Прозвището Майстора получава от състудентите си в Художествено-индустриалното училище. Докато учи, печели първите награди във всички студентски конкурси. През 1909 г. посещава биеналето във Венеция, пътува и в Турция, Русия и Италия. Работил е и като учител в села и градове.

archives.bnr.bgЛюбопитен факт от живота на Майстора ни отвежда към 1924 г., когато сключва договор с американския сенатор д-р Джон Крейн, който предварително откупува всичко, което художникът ще нарисува през следващите четири години.

През същата 1924 година се установява в кюстендилското село Шишковци, където живее до 1951 г. Селяните го наричат „рисувача“, хазяинът му го сравнява с Иван Рилски, а децата му викат Дядо Коледа.

Умира на 29 септември 1960 г. в столична болница.

Haгpaдaтa за живопис на името на Владимир Димитров Майстора cъщecтвyвa oт 1973 г., пpиcъждa се вcяĸa гoдинa нa eдин бългapcĸи xyдoжниĸ зa изĸлючитeлни пocтижeния в изoбpaзитeлнoтo изĸycтвo.

Hocитeлят ѝ пoлyчaвa cтaтyeтĸa, изpaбoтeнa oт cĸyлптypa Kиpил Maтeeв, 5000 лeва от Общината и 2000 лeвa oт Mиниcтepcтвoтo нa ĸyлтypaтa.

Своеобразна прелюдия към днешното честване се оказа изложбата „Майстора - писар в съда и неговите последователи“, открита в голямото фоайе на Съдебната палата в града. Проектът е на Окръжен съд - Кюстендил и школата по рисуване в града „Новите Майстори“, в партньорство с Държавен архив - Кюстендил. 

Още по темата в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Юристи изкупиха изложбата на млади художници в Кюстендилския съд

27 платна на 20 млади творци от школата „Новите майстори“ с ръководител преподавателя по изобразително изкуство Евгени Серафимов са подредени в Съдебната палата на Кюстендил. Експозицията е озаглавена „ Майстора - писар в съда..

публикувано на 01.02.21 в 14:33
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български ученици спечелиха 9 медала на Европейската и на Международната олимпиада по физика

Български ученици спечелиха 9 медала на Европейската и на Международната олимпиада по физика, които се проведоха съответно в Грузия и в Иран.  В иранския град Исфахан нашите представители спечелиха един сребърен и 4 бронзови медала. В състезанието там се..

публикувано на 29.07.24 в 20:24
Християн Мицкоски

Мицкоски обвини кабинета "Главчев", че политизира въпроса за коридор № 8

Премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски отвърна на обявената днес позиция на служебното ни правителство по повод намеренията на неговото правителство да пренасочи средства от изграждането на трансевропейския транспортен коридор №8 към..

публикувано на 29.07.24 в 20:16

ПП-ДБ и "Възраждане" с две предложения за изменение на законопроекта за въвеждане на еврото

Две предложения за изменение на законопроекта за въвеждане на еврото са направени между двете четения на текстовете в Народното събрание. Депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов предлага допълнения за фискалните бонове при електронната търговия след приемането..

публикувано на 29.07.24 в 20:07

Локализиран е пожарът между боляровските села Воден и Малко Шарково

Локализиран е пожарът, който пламна в следобедните часове между боляровските села Воден и Малко Шарково. На място остава един противопожарен автомобил, огнеборци ще следят за повторно възпламеняване в периметъра на пожара. Доброволци,..

публикувано на 29.07.24 в 19:51
Стоп кадър от видео във ФБ профил на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

Самолетите, изпратени от Франция, се включиха в гасенето на пожара в планина Славянка

Френските самолети вече гасят пожара на планината Славянка при българо-гръцката граница, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов с публикация в социалните мрежи. В гасенето на пожара в граничната с Гърция планина Славянка ще бъдат включени два..

публикувано на 29.07.24 в 19:45

Ремонтират 20 градски улици в Лом

100 000 лева осигурява Община Лом за ремонт на 20 градски улици. Изкърпването трябва да стане през август. Общинската управа в Лом избира фирма до края на юли, която да извърши изкърпването на дупките по 20 улици в града.  За целта са..

публикувано на 29.07.24 в 19:40

Нови пожари в Гърция, евакуират туристи и местни жители

Нови пожари горят в Гърция. Пак евакуират туристи и местни жители. Предупреждават хората да следват плана за евакуация на властите и да не предприемат самостоятелни действия. Два мащабни пожара се запалиха на остров Евия. Въпреки силния вятър 11..

публикувано на 29.07.24 в 19:31