Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юристи изкупиха изложбата на млади художници в Кюстендилския съд

27-те платна са по картини на Владимир Димитров-Майстора

Снимка: „Новите майстори“

27 платна на 20 млади творци от школата „Новите майстори“ с ръководител преподавателя по изобразително изкуство Евгени Серафимов са подредени в Съдебната палата на Кюстендил.

Експозицията е озаглавена

Майстора - писар в съда
и неговите последователи“

и е осъществена със съдействието на Окръжния съд в партньорство с Държавен архив – Кюстендил.

Днес се навършват 139 години от рождението на Владимир Димитров-Майстора и по традиция ще бъде връчена Националната награда за живопис на името на големия художник. Затова и областният център е пълен с гости, разказа пред Радио София Евгени Серафимов.

Много малко са хората, които знаят, че художникът като малък е работил като бояджия, след това - в гостилница, а заради красивия му почерк става писар в съда.

Тогава съдия Чехларов забелязва, че освен да пише, по време на заседания Владимир Димитров прави и скици на присъстващите. Правят първата му изложба с 20-ина негови рисунки. Местните интелектуалци събират месечна стипендия и го изпращат с писмо до Мърквичка да учи в Рисувателното училище в София.

Така, с една добрина на хората на правото започва пътят му в изобразителното изкуство, разказа Серафимов. После с отношението си към хората той цял живот като че връща тази добрина.

Снимка: „Новите майстори“

„Три месеца рисувахме в галерията на Майстора с мои ученици, някои от които вече са студенти. Сред духа и вибрациите на неговите оригинали правихме ескизи и ги компилирахме в нови композиции със сух пастел. Кюстендилските адвокати и съдии я припознаха и откупиха. Така учениците ми разбраха, че в тях вярва не само учителят им.“

Чуйте разговора на Лили Големинова с Евгени Серафимов.

Изложбата може да се разгледа до средата на февруари.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.