Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният музикален театър впечатли публиката с оперетата „Принцесата на цирка“

Оперетата на Имре Калман „Принцесата на цирка”
Снимка: Филип Данчев

"Ние се опитахме и мисля, че го постигнахме, да вкараме една динамика в представлението, динамика да се срещне нашия съвременен свят в тази история". Това каза в предаването "Нощен хоризонт" тенорът Пеньо Пирозов, артист солист в Музикалния театър "Стефан Македонски". Той е част от актьорския състав на оперетата на Имре Калман "Принцесата на цирка", премиерно заглавие в афиша на театъра. 

Вече 20 години на тази сцена Пирозов влиза в десетки главни роли на емблематични оперетни спектакли. 

Пеньо Пирозов

"Хубавото при оперетата е, че тя те връща в един свят на романтика"... Искахме да имаме циркова програма в спектакъла и мисля, че се получи много добре балансирано - тази история, цирковата програма". 

Пирозов изпълнява ролята на фокусник в цирка, изпълнява номер с изчезване от погледа на публиката.

"Илюзията е направена специално за театъра. Знам, че има подобна в Русия, изработена от същата фирма. Нашето решение е малко по-различно, защото трябваше да се съобразим с габаритите на сцената, т.е. с моята сценография. Трябваше малко да умалим модела, така че да може да се случи на сцената, защото иначе нямаше да може този лотус да се отвори". 

Фрагмент от оперетата „Принцесата на цирка”                                 Снимка: Музикалният театър „Стефан Македонски“

Юлия Маринова е режисьор на спектакъла:

"Наистина беше трудно, защото се налагаше да редуцираме някои неща. В Музикалния театър, както знаете, спектаклите са богати, имаме много участници - 150 души участват в реализацията на една голяма оперетна постановка, каквато е "Принцесата на цирка". Имаме оркестър, солисти, хор, балет, сценични, обслужващ персонал и много хора, които участват и помагат да се реализира спектакълът. Беше трудно, трябваше да редуцираме, да намаляваме състави, но въпреки всичко успяхме да сглобим и да направим спектакъл и то така, както аз исках да го постигнем с целия блясък".

Хореографът Татяна Янева, която е и примабалерина, коментира, че представлението е дълго чакано. Премиерата е трябвало да се състои още през април 2020 година.

"Много репетирахме, както винаги в нашия театър балетът винаги е цветето на спектакъла. Имаме едно прекрасно източно платно, дори ние сме асистенти в една огромна илюзия, атракционен номер, който надявам се да се хареса на публиката, а също така участваме в доста други номера, които са доста атрактивни. Няма такъв театър на Балканите".

Десислава Николова                        Снимка: Музикалният театър „Стефан Македонски“

Илона Иванова и Десислава Николова са двете певици, които изпълняват акробатични номера в спектакъла.

"Става с много желание, дисциплина и моята душа винаги е копняла за развитие и тя ликува, когато има върху какво да се работи. Моментите, които ме карат да оставам след работно време, за да се самоусъвършенствам, това за мен е сигурен знак, че съм вдъхновена, съответно това означава, че ще вдъхновим и хората, които ще дойдат в залата да гледат, а реално това е нашата основна задача", каза Десислава Николова. 

"Принцесата на цирка" е поставена за първи път на 26 март 1926 година в Theater an der Wien и бързо се превръща в хит. Композиторът съчетава вълнуващи сюжети с мелодии, които веднага стават популярни. В музиката на "Принцесата на цирка" наред с унгарския чардаш звучат валсовете на Виена и се усеща проникването на жанровете на американската музика от началото на 20 век, най-вече на фокстрота. 

Повече можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Николай Захариев: Д-р Илиев искаше духът на джаз фестивала да се доближи до този в Монтрьо

Идеята на д-р Илиев беше фестивалът в Банско (сега в Боровец) като дух да се доближава до този в Монтрьо. Това е много висока топка . Това каза пред БНР Николай Захариев, музикален директор на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Вече трета година фестивалът се провежда в планинския курорт Боровец. Захариев е дългогодишен музикален..

публикувано на 22.07.24 в 10:00

Виктория Бешлийска: "Нишка" е роман за изследването на женската сила

Сила.  Това е думата, която обединява седемте героини в новия роман на Виктория Бешлийска – "Нишка" . Женската сила като совалка на стан свързва съдбите на Скарлада, Ана, Зорка, Дана, Ружа, Мария и Йова. Няколко смели български жени, които принадлежат на различни времеви периоди.  Седем жени – дъщери, съпруги, майки, носещи отговорност..

публикувано на 22.07.24 в 09:10

Изключителен успех и престижни награди от 31-я Международен конкурс на ЮНЕСКО във Франция за деца от арт школа „Колорит“

Броени дни остават до откриването на Олимпийските игри в Париж. Но преди да бъде запален олимпийския огън в Париж на 26 юли, 4 500 деца и младежи от цял свят участваха в конкурса на  ЮНЕСКО на тема „Олимпийските игри от древна Гърция до съвременните игри. Спортни таланти със споделени ценности“. Изключителен успех и престижни награди заслужиха  деца..

публикувано на 21.07.24 в 05:33
Людмила Данова

Доброто винаги тържествува в разказите на Людмила Данова

"Вещица беше Виола" е един много интересен и полезен сборник с разкази на писателката Людмила Данова. Разказите в преобладаващата част не са необичайни, не са езотерика, но са почерпени от действителни случаи и събрани в образа на Виола - гадателка, лечителка, билкарка, която има мисията да помага на хората и иска, и Бог й дава шанса да остави..

публикувано на 21.07.24 в 04:38
Концерт от „Дни на класиката“ в Балчик през 2023 г.

"Дни на класиката" в Балчик ще се проведат за 15-и път

Петнадесетото издание на музикалния фестивал "Дни на класиката" започва на 20 юли, събота , в Балчик.  Тази година в центъра на вниманието е клавирната музика, защото Община Балчик се сдоби с два нови рояла . Средствата за тях бяха събирани в дългогодишна кампания, която започна през 2017 г.  Големият концертен роял пристигна през есента на..

публикувано на 18.07.24 в 17:04
 Проф. Ваня Добрева

Ваня Добрева: Когато човек се докосне до света на Александър Божинов, разбира, че животът е усмивка

Темата за историята като шарж, през живота и творчеството на родоначалника на българската карикатура Александър Божинов представяме в "Нощен хоризонт" с проф. Ваня Добрева . С нея говорим за човека, който положи основите на политическата карикатура в България и остави незаличима следа в историята на нашата култура.  Самият Александър Божинов..

публикувано на 16.07.24 в 12:17

Изтича срокът за българското предложение за "Оскар"

До 18 юли ще се приемат номинации кой филм да е българското предложение за "Оскар", съобщават от Министерството на културата. На какви критерии трябва да отговаря националното предложение? Съгласно правилата на Американската филмова академия в категорията за международен филм право да участват имат анимационни, документални и игрални..

публикувано на 14.07.24 в 08:46