Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Росен Стоянов: ГЕРБ легитимират Радев като основния им опонент

Румен Радев хвърля ръкавицата към определени политически играчи, смята той

Проф. Росен Стоянов
Снимка: Светослава Кузманова

"Декларацията на ГЕРБ не беше прочетена от председателя на парламентарната им група и това снижава нейната стойност", каза пред БНР проф. Росен Стоянов - преподавател по политически комуникации в Нов български университет, в коментар на декларацията на ГЕРБ, прочетена от депутата Спас Гърневски от парламентарната трибуна, в която призовават президента Румен Радев да оттегли заявката си за втори мандат.

По думите на проф. Стоянов с подобни непремерени изявления в политическото пространство ГЕРБ легитимират основния си опонент:

"Има паника в действията на някои представители на управляващата партия и категорично легитимират президента Румен Радев като основния им опонент далеч преди те да се обявили собствена кандидатура за президентските избори в края на годината. Това е не особено далновидно, още повече, че БСП заяви, че ще даде своето мнение за кандидатурата на Радев след парламентарните избори през април".

Според преподавателя по политически комуникации с обявяването на намерението си да се кандидатира за втори мандат Румен Радев е отнел необходимостта да бъде издигнат от когото и да било, а хвърля ръкавицата към определени политически играчи да я подкрепят или - не. Той подчерта, че малки политически формация пък легитимират себе си, заявявайки подкрепата си за президента.

"Не е рано, дори е малко закъсняло обявяването на кандидатурата му. Трябва да свикваме с тази прозрачност. Дава възможност на избирателите да имат повече време за една по-обективна преценка", обясни той.

Интервюто на Диана Янкулова с проф. Росен Стоянов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Призивът бе отправен от депутата Спас Гърневски.

ГЕРБ: Президентът да оттегли заявката си за втори мандат

ГЕРБ призова в декларация от парламентарната трибуна президента Румен Радев да оттегли заявката си за втори мандат. По думите на депутата Спас Гърневски държавният глава е разединил нацията: „ОЛАФ заподозря в корупция секретаря на..

обновено на 03.02.21 в 12:12
ВИЖТЕ ОЩЕ

Традиционният празник на чевермето се провежда в Златоград

За 13-та поредна година Златоград посрещна гости от цяла България и от съседна Гърция на  традиционния празник на чевермето. По установена традиция, кметът на Златоград Мирослав Янчев, облечен в носия и с гайдата, от рано сутринта посреща гости в..

публикувано на 11.05.24 в 13:40
Сградата на община Горна Оряховица

Създават "Общинска полиция" в Горна Оряховица

Община Горна Оряховица получи лиценз за охранителна дейност и ще създава общинска полиция. Съществуващата досега общинска служба "Обществен ред и сигурност" нямаше правно основание за проверка на лица, на документи за самоличност, на багажи при..

публикувано на 11.05.24 в 13:24
Валентин Мундров

Мундров увери: Машините за вота на 9 юни ще бъдат сертифицирани навреме

Министърът на електронното управление Валентин Мундров увери, че машините за гласуване ще бъдат сертифицирани навреме за изборите на 9 юни. Процедурата по удостоверяване започна тази сутрин. Започва удостоверяването на съответствието на машините..

публикувано на 11.05.24 в 13:07

Шофьор загина при катастрофа на пътя Русе – Велико Търново

Движението по пътя Русе - Велико Търново е затруднено при разклона за село Масларево заради катастрофа. Сблъскали са се два леки автомобила. Загинал е единият от шофьорите. Полицията регулира трафика в района. От МВР информираха, че..

публикувано на 11.05.24 в 12:22

Чествания на годишнината от Априлската епопея

В Брацигово днес ще бъде отбелязана 148-мата годишнина от Априлското въстание. На историческия Синджирли бунар ще бъде изпълнена възстановката на прочитането на Кървавото писмо на Тодор Каблешков, с което  известява началото на въстанието. На тържествата ще..

обновено на 11.05.24 в 12:11

Барбара Слейвин: Нетаняху премина вече не една червена линия на САЩ

Обнадеждаващо започна седмицата в Близкия изток. В понеделник - ден преди да се навършат 7 месеца от терористичния рейд на "Хамас" в Израел и да започне войната в Ивицата Газа - палестинската групировка обяви, че приема предложените от международните..

публикувано на 11.05.24 в 12:09

Хотелиер ще пробяга Българското Черноморие за 6 дни

Хотелиерът Силвия Кьосева ще пробяга Българското Черноморие от най-северната до най-южната му точка за 6 дни. Инициативата е под надслов "1 SEA" ("Едно море") и цели да популяризира региона не само като място за лятна почивка, но и с възможности за..

публикувано на 11.05.24 в 11:59