Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Росен Стоянов: ГЕРБ легитимират Радев като основния им опонент

Румен Радев хвърля ръкавицата към определени политически играчи, смята той

Проф. Росен Стоянов
Снимка: Светослава Кузманова

"Декларацията на ГЕРБ не беше прочетена от председателя на парламентарната им група и това снижава нейната стойност", каза пред БНР проф. Росен Стоянов - преподавател по политически комуникации в Нов български университет, в коментар на декларацията на ГЕРБ, прочетена от депутата Спас Гърневски от парламентарната трибуна, в която призовават президента Румен Радев да оттегли заявката си за втори мандат.

По думите на проф. Стоянов с подобни непремерени изявления в политическото пространство ГЕРБ легитимират основния си опонент:

"Има паника в действията на някои представители на управляващата партия и категорично легитимират президента Румен Радев като основния им опонент далеч преди те да се обявили собствена кандидатура за президентските избори в края на годината. Това е не особено далновидно, още повече, че БСП заяви, че ще даде своето мнение за кандидатурата на Радев след парламентарните избори през април".

Според преподавателя по политически комуникации с обявяването на намерението си да се кандидатира за втори мандат Румен Радев е отнел необходимостта да бъде издигнат от когото и да било, а хвърля ръкавицата към определени политически играчи да я подкрепят или - не. Той подчерта, че малки политически формация пък легитимират себе си, заявявайки подкрепата си за президента.

"Не е рано, дори е малко закъсняло обявяването на кандидатурата му. Трябва да свикваме с тази прозрачност. Дава възможност на избирателите да имат повече време за една по-обективна преценка", обясни той.

Интервюто на Диана Янкулова с проф. Росен Стоянов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Призивът бе отправен от депутата Спас Гърневски.

ГЕРБ: Президентът да оттегли заявката си за втори мандат

ГЕРБ призова в декларация от парламентарната трибуна президента Румен Радев да оттегли заявката си за втори мандат. По думите на депутата Спас Гърневски държавният глава е разединил нацията: „ОЛАФ заподозря в корупция секретаря на..

обновено на 03.02.21 в 12:12
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възможно е АЛДЕ да изключи ДПС от редиците си

Няколко европейски либерални партии са изпратили писмо до Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), в което настояват за наблюдение върху Делян Пеевски и изтъкват, че той е санкциониран от Министерството на финансите на САЩ и от..

публикувано на 11.07.24 в 12:11
Ахмед Вранчев (вляво) е председател на общинската организация на ДПС в Гърмен

Общинската организация на ДПС в Гърмен – първата в Благоевградско, която ще подкрепи Доган?

Общинската организация на ДПС в Гърмен вероятно ще бъде първата в област Благоевград, която официално ще подкрепи призива на почетния председател на Движението Ахмед Доган за оставката на Делян Пеевски и още петима членове на ръководството на..

публикувано на 11.07.24 в 12:08
Делян Пеевски

Делян Пеевски: Определени хора искат да разрушат ДПС

"Моят прочит е, че определени хора искат да разрушат ДПС. Според мен това, което прочетох, направо не мога да повярвам, че го прави почетният председател. Аз винаги съм бил за обединение и днес съм за обединение. Който дели партията е за негова сметка,..

публикувано на 11.07.24 в 11:58
 Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров за изключването си от ПГ на ДПС: Този акт не е легитимен

Този акт не е легитимен и не е съобразен с устава на ДПС. Този акт е приет под натиск от страх, коментира пред журналисти в парламента изключеният днес от парламентарната група на движението и негов съпредседател Джевдет Чакъров. Той посочи, че трябва..

публикувано на 11.07.24 в 11:49

Политическото влияние, ежедневието и мястото на Радиоточката в миналото

Какво е останало от Радиоточката, какво място е заемала тя в ежедневието на хората и какво е било нейното политическо влияние? Всичко това четем и разбираме от блога на един френски изследовател - Оливие Живр. Той е антрополог, балканист, преподавател и..

публикувано на 11.07.24 в 11:47
В Трекляно нямат готовност за нововъведението.

В Кюстендилско спешно въвеждат онлайн излъчване на заседанията на общинските съвети

Деветте общини в Кюстендилско спешно въвеждат онлайн излъчване на заседанията на съветниците, за да спазят промените в Закона за местното самоуправление, които задължават заседанията на комисиите и сесиите на минипарламентите да се излъчват пряко,..

публикувано на 11.07.24 в 11:30

834 лева е средният размер на основната пенсия у нас

834 лева достига средният размер на основната пенсия без добавките към нея през този месец, след като пенсиите отпуснати до края на миналата година се осъвремениха с 11 процента от началото на юли. При мъжете средната пенсия вече е 991 лева,..

публикувано на 11.07.24 в 11:25