Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Радев: ОЛАФ казва, че са подменени критериите по поръчката при служебното правителство

Валентин Радев
Снимка: БГНЕС

"ОЛАФ казва, че има някакви пороци по тази обществена поръчка, тъй като имаме сигнал, че са подменени критериите по поръчката по времето на служебното правителство, те казват кога". Това заяви пред БНР Валентин Радев, бивш министър на вътрешните работи, сега депутат от ГЕРБ, във връзка с препоръка на Европейската служба за борба с измамите да бъдат възстановени в европейския бюджет близо 6 милиона евро по разследване за предполагаема злоупотреба със служебно положение в МВР.

Според него МВР има полза от автомобилите, но въпросът е дали всичко е по правилата:

"Европейската комисия иска да знае дали всичко е законно и по правилата, по които те са ни отпуснали средствата от солидарните пари на ЕС".

Радев коментира, че материалите са предадени на прокуратурата. 

Той не отрече, че ЕК е информирала ръководството на МВР през 2018 г. преди да подпише договора за закупените автомобили, че при сключването на въпросния договор може да последва финансова санкция:

"Вероятно е имало такова предупреждение, но и да е имало - те не ни казват какви пороци има. Предупреждават ни за нещо, ние сме погледнали поръчката, но, след като две институции в България са се произнесли - КЗК и ВАС, съдът се е произнесъл и ни казва да сключим сделката на избрания изпълнител. ние изпълняваме това, което ни казва съдът". 

Валентин Радев изказа категорично мнение, че не може да се спори с ОЛАФ:

"Това е една служба, в която трябва да имаме доверие. Те ни посочват нещо и ние не можем да се съмняваме, а и за първи път ни посочват къде са проблемите в тази обществена поръчка. Няма нужда сега да казваме дали сега това е политическа борба, или - не, а да проверим нарушен ли е законът и кой е отговорен за това. ... Да видим кой във веригата, въпреки че те посочват конкретно, има вина, ако се наложи да се връщат тези 6 милиона".

Депутатът от ГЕРБ подчерта, че, ако се докаже тази вина, отговорността ще трябва да поеме "този, който е назначил служебния министър на вътрешните работи" (Пламен Узунов, назначен от президента Румен Радев - б.р.):

"Да, парите ще бъдат върнати, но нека за знаем кой носи отговорността. Не съм се съмнявал и за секунда, когато подписах договора. Питам се дали е имало натиск върху служителите в МВР, ако това се докаже, те защо не са ме уведомили, защо юни 2018 година е подаден сигналът, след подписването на договора. Тези хора ги е било страх от нещо ли?".

Той подчерта, че служебният министър не се появява пред медиите, за да представи своята версия. (От президентството отказаха участие по темата в "Неделя 150" - б.р.).

Валентин Радев посочи, че съветничка на Пламен Узунов по обществените поръчки е била назначена като председател на комисията за обществената поръчка за тези автомобили за МВР. Според него това води към съмнение за политически натиск.

Интервюто на Диана Янкулова с Валентин Радев в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Полигон в Панчарево

Доброволци от Казанлък спечелиха Националното състезание за доброволни формирования

Доброволни формирования от цялата страна се събраха в Троян на третото Национално състезание за доброволни формирования, което се организира от Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Националната асоциация на доброволците в България.   В третото национално състезание участваха 20 доброволни формирования, които..

публикувано на 23.06.24 в 05:45

Властите в Гърция продължават борбата с пожарите и имат готовност да евакуират хора

Продължава борбата с огнената стихия на много места в Гърция. При риск властите евакуират туристи и жители.  Нови 66 пожара пламнаха днес, съобщават от Гражданска защита. Затруднена е обстановката до град Комотини, където се запалиха сухи храсти и дървета близо до туристическо село. Властите предупреждават жителите и туристите да са в..

публикувано на 23.06.24 в 00:59
Моделът на Xiaomi SU7.

ЕС и Китай ще преговарят за митата на произведените в Китай електромобили

Китай и ЕС се разбраха да започнат разговори за планираното облагане на произведените в Китай електромобили, които се внасят на европейския пазар. Новината бе потвърдена от официални представители и на двете страни.  Германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви, че е информиран от изпълнителния заместник-председател на Комисията Валдис..

публикувано на 22.06.24 в 21:24

Приключва шествието "София Прайд"

С добро настроение и музика шествието на “София Прайд” премина по булевардите “Дондуков”, “Васил Левски” и улица “Гурко”. Хората се движат по бул. "Цар Освободител" и почти достигнаха до началната му точка - площад “Батенберг”, където проявата ще приключи, а у частниците в нея ще започнат да се развиват.  "София Прайд" в много цветове и..

публикувано на 22.06.24 в 21:18

Пожар в девинското село Стоманево погълна селскостопански постройки и къща

Два екипа на пожарната в Девин се борят с огнена стихия в девинското село Стоманево, погълнала селскостопански постройки и къща. Кметът на Девин Здравко Иванов каза за БНР: "Изгорели са 3 стопански сгради, 1 жилищна сграда и частично - втора жилищна сграда. Няма пострадали, няма жертви и материални щети. Мисля, че сме овладели пожара вече. Не мога да..

публикувано на 22.06.24 в 21:02
Стефанос Каселакис, лидер на СИРИЗА

СИРИЗА зове правителството в Атина да предприеме действия спрямо РСМ

Най-голямата гръцка опозиционна партия, лявата СИРИЗА, призова днес правителството в Атина да предприеме действия, след като лидерът на ВМРО-ДПМНЕ и кандидат за премиер на Северна Македония Християн Мицкоски в програмната си реч отново нарече страната си "Македония" в противоречие с Преспанския договор, съобщи гръцката телевизия Скай, цитирана от..

публикувано на 22.06.24 в 20:07

Отново "Лято с музея“ в Пазарджик

За поредна година, регионалният исторически музей в Пазарджик организира "Лято с музея“. Инициативата е насочена към деца на възраст от 7 до 14 години. Таз годишното издание на "Лято в музея" ще  започне на 24 юни с богата и разнообразна програма,  като идеята е децата да получат едновременно знания и забавления: " Интересното тази година е..

публикувано на 22.06.24 в 18:49