Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майкъл Гоув нападна ЕС, че излага на риск мирния процес в Северна Ирландия

Майкъл Гоув
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският вицепремиер Майкъл Гоув нападна ЕС, че излага на риск мирния процес в Северна Ирландия след като блокът се опита да наложи контрол върху износа на ваксини и се стигна до дипломатически спор.

В изявление пред парламентарна комисия в Камарата на общините Гоув изтъкна, че Брюксел е „отворил кутията на Пандора“ с недалновидния си ход.

Майкъл Гоув каза, че ЕС дължи на страните членки пълно обяснение защо се опита да активира член 16 от Прокола за Северна Ирландия – ход, който заплашва с възраждане на перспективата от гранични проверки на остров Ирландия. 

За разлика от останалата част от кралството Северна Ирландия остана в общия пазар и митническия съюз след Брекзит, което означава, че стоките преминаващи през Ирландско море са обект на проверки. Осъзнавайки, че прибързва Евросъюзът бързо се отказа от решението си.

"Член 16 не съществува, за да гарантира, че програмата на ЕС за снабдяване с ваксини може да бъде спасена“, каза Гоув пред депутатите. Той изрази загриженост, че ЕС може отново да задейства член 16 в бъдеще и призова за рестартиране на отношенията с Брюксел и преправяне на споразумението за Брекзит. 

В четвъртък Гоув ще разговаря със заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шевчович в опит да се изгладят отношенията и да се облекчат закъсненията на стоки, преминаващи от Великобритания за Северна Ирландия.

Гоув посочи, че Протоколът за Северна Ирландия не функционира и призова ЕС да удължи гратисните периоди за търговията.

Миналата седмица премиерът Борис Джонсън заплаши, че той може да активира член 16, за да гарантира свободния поток на стоките в рамките на Обединеното кралство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Носителят на Нобелова награда за икономика Джеймс А. Робинсън дава интервю за Асошиейтед прес от дома си в квартал Хайд Парк в Чикаго, 14 октомври 2024 г.

Изследване за ролята на институциите върху благосъстоянието на народите донесе Нобел на трима американски икономисти

Изследването върху ролята на институциите върху благосъстоянието на народите донесе Нобеловата награда за икономика на трима американски икономисти. Дарън Аджемоглу, Саймън Джонсън и Джеймс Робинсън получиха престижната награда, която се присъжда от Шведската централна банка в памет на швейцарския индустриалец и филантроп Алфред Нобел. Тримата автори..

публикувано на 14.10.24 в 17:33

Паметен кът за Кирил Маричков в свищовското читалище, проектирано от дядото на музиканта

Първото българско читалище "Еленка и Кирил Аврамови" и Община Свищов организираха траурен кът в памет на Кирил Маричков, чийто род е свързан с крайдунавския град. Големият български музикант Кирил Маричков издъхна при инцидент на сцената Стотици китаристи изпълниха "Клетва" - емблематичната песен на "Щурците", в памет на Маричков В..

публикувано на 14.10.24 в 17:20

Представят резултатите от разследването на авиокатарстрофата до Граф Игнатиево

Министерството на отбраната ще представи утре резултатите от разследването на авиокатарстрофата до Граф Игнатиево в средата на септември. Двама пилоти -  подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин от 12-а авиационна база в Долна Митрополия загинаха, след като тренировъчен самолет Л-39 се разби преди планирано авиошоу. Президентът отдаде..

публикувано на 14.10.24 в 17:19
Емануил Йорданов

Емануил Йорданов: Полезният ход за Борислав Сарафов е да оттегли кандидатурата си

Полезният ход за Борислав Сарафов е да оттегли кандидатурата си за главен прокурор, защото трябва да си припомни каква беше съдбата на Гешев. Не виждам, кое ни кара да мислим, че тук ще се случи нещо по-различно, при толкова силни обществени настроения, коментира бившият вътрешен министър адв. Емануил Йорданов в интервю пред БНР. "Сигурен..

публикувано на 14.10.24 в 17:13
Снимката е илюстративна.

Пътната полиция в Монтана с акция за проверка на водачите на тротинетки, мотопеди и мотоциклети

Акция за използването на тротинетки започва в област Монтана от утре. Специализираната полицейска операция е насочен още и към водачите на мотоциклети и мотопеди. Униформените ще проверяват дали водачите на мотори и мотопеди са правоспособни, за извършване на неправилно изпреварване, както и за всички останали нарушения, водещи до тежки..

публикувано на 14.10.24 в 17:03
Зорница Русинова

България разполага с по-малко от 2 години, за да хармонизира законодателството си за изкуствения интелект

България разполага с по-малко от 2 години, за да хармонизира законодателството си с европейските правила за изкуствения интелект, като освен приемането на законова уредба, трябва да се създадат нови държавни регулативни органи. Това се посочва в приет от Икономическия и социален съвет в България анализ за въздействието от използването на изкуствения..

публикувано на 14.10.24 в 16:42
Светослав Малинов

Проф. Светослав Малинов: Има вероятност да се получи нещо по-стабилно от ротационния кабинет

Активността на тези избори ще бъде ниска .  С тази прогноза започна коментара си пред БНР политологът проф. Светослав Малинов, ръководител на Катедра "Политология" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". "Обяснението е много просто. Това са поредните избори, няма нови партии - това е естествено, откъде да се появят, след като трябва да се..

публикувано на 14.10.24 в 16:38