Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа":

Около 25% от родителите са съгласни децата им да бъдат тествани за Covid-19 в училище

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Между 20 и 25 на сто от родителите на ученици са дали съгласие децата им да бъдат изследвани за Covid-19 с бързи антигенни тестове, показват данни на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Проучването на нагласите сред майките и бащите по темата започна в края на миналата седмица чрез анкети, резултатите от които предстои да бъдат обобщени. Заради неяснотите около идеята за евентуално тестване на учениците, родители подготвят писмо с въпроси до здравното министерство. 

93% от родителите на децата в 6-то основно училище "Паисий Хилендарски" в Кюстендил са се обявили против децата им да бъдат тествани, съобщи Здравка Тасева - директор на учебното заведение, което има три бази в града. Най-силна е съпротивата срещу тестовете в базата в ромския квартал "Изток": 

"В базата в квартал "Изток" няма нито един родител, който желае. Хората са изплашени от някакви клипове, които се разпространявали из мрежите. Щели да им бъркат в мозъците и са категорични, че ако го направим, няма да си дадат децата в училище".

Ася Митова, която е майка на второкласник в София, е попълнила анкетата, отказвайки категорично синът ѝ да бъде тестван: 

"Това са прави, здрави деца, нямащи абсолютно никакви симптоми. Смятам, че е редно все пак да опазим и тяхното психично здраве".

Мария Ангелова - майка на първокласник, петокласник и на третокласничка, е дала съгласие за тестване на децата ѝ: 

"Едно евентуално тестване на учениците ще даде по-голямо успокоение затова в каква среда прекарват ежедневно времето си децата".

А заради неяснотите около евентуалното тестване, родители вече подготвят писмо с въпроси до здравното министерство. Антонина Кенова от Фейсбук групата за родители и учители за качествена и иновативна образователна система: 

"Защо се прави? До какво ще доведе? Защо не се тестват децата за антитела? Кой точно ще вземе пробата? Обучен ли е? И съм убедена, че ако посланията на министерството са ясни и точни, тогава много по-голяма част от родителите биха се съгласили на такова тестване, но ние в момента нямаме почти никаква информация". 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Масовото тестване на учениците - решение или проблем

„ Масово тестване на учениците ще даде възможност за вземане на адекватни решения . Предвид реакцията на родителите явно това няма да се случи или ще стане частично“. Коментарът направи пред БНР проф. Николай Витанов, математик на Националния оперативен..

публикувано на 09.02.21 в 17:15
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Пленкович

ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила има шанс за кабинет

Според най-новите данни на Държавната избирателна комисия в Хърватия управляващата дясноцентристка Хърватска демократична общност печели 61 мандата в 151-местния парламент на проведените вчера избори. Това означава, че тя няма да може да управлява..

публикувано на 18.04.24 в 23:05
Милорад Додик

Босненски сърби протестираха срещу проекторезолюция за геноцида в Сребреница

Десетки хиляди босненски сърби се отзоваха днес на призива на лидера си - президента на Република Сръбска - Милорад Додик да протестират срещу проект на резолюция на Общото събрание на ООН, с която от идната година 11 юли може да бъде обявен за..

публикувано на 18.04.24 в 23:00
Избори в РСМ

Започна кампанията за парламентарните избори в Северна Македония

В Република Северна Македония днес официално започна кампанията за парламентарните избори на 8 май.  БТА предава от Скопие, че на стената на коритото на река Вардар в центъра на града с големи червени букви на бял фон е изписано "Българите в..

публикувано на 18.04.24 в 22:57
Иранският първи дипломат Хосейн Амир Абдолахиан.

Иранският външен министър: Ще накараме Израел да съжалява, ако ни нападне

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан се зарече днес пред Съвета за сигурност на ООН, че страната му ще "накара Израел да съжалява" за всяко нападение срещу нея, предаде БТА като се позова на Франс прес. "Действията за самозащита и..

публикувано на 18.04.24 в 22:47

До края на април ще е готова методиката, гарантираща сигурността на машинния вот

До края на април ще е готова методиката, която ще гарантира, че машините за гласуване ще отговорят на условията. Въпросът е бил обсъден на работна среща в Министерството на електронното управление.  Работна група от министерството, от Института по..

публикувано на 18.04.24 в 22:17

Шест грузински партии призоваха за протести срещу законопроекта за "чуждестранните агенти"

Шест грузински опозиционни партии призоваха за масови протести срещу правителствения законопроект за "чуждестранните агенти", който вече стана причина за многохилядни протести в столицата Тбилиси. Според опозицията, спорният законопроект цели да..

публикувано на 18.04.24 в 22:00

Нов музеен обект край с. Шуменци разказва за Тутраканската епопея

Нов музеен обект отвори врати днес край тутраканското село Шуменци, където през 1916 година се е провела една от най-големите битки, дала началото на освобождението на цяла Южна Добруджа, битката за Тутраканската крепост. Той е на стойност близо 8..

публикувано на 18.04.24 в 20:15