Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Красимира Йорданова разказва за създаването на програмите „Хоризонт“ и „Христо Ботев“ през 1971 г.

Водещата на предаването "Каста дива" Росица Кавалджиева /вляво/ и редакторката Красимира Йорданова /вдясно/На 25 януари Българското национално радио отбеляза 86 години от рождението си - откакто цар Борис III подписва указа, с който радиоразпръскването в България става държавна собственост и се създава първата българска радиостанция „Радио София“.

На 4 януари се навършиха 50 години от създаването на програма „Хоризонт“ и програма „Христо Ботев“ на БНР. Редакторката на предаването за музикално-сценични изкуства и културен туризъм „Каста дива“ Красимира Йорданова – доайенът в музикалната редакция на програма „Хоризонт“, е сред участниците в раждането на двете програми.

През 1962 г. Красимира Йорданова издържа успешно приемния изпит за музикален редактор в Радио София и е назначена през 1963 г. в редакция „Симфонична музика“. През годините работи също в редакция „Планиране и координация“ и „Оперна музика“. През 1971 г. става част от екипа на новосъздадената програма „Хоризонт“, а след обединението на музикалните редакции на всички програми – „Хоризонт“, „Христо Ботев“ и „Орфей“, е един от хората, изградили техния съвременен облик. Създава авторското предаване „За любителите на оперната музика“ и заедно с Мария Пухлева, Жейна Папазова и Здравка Андреева осъществява първото „живо“ музикално предаване със събеседници в ефирното студио и открити телефони за слушателите, за което екипът е удостоен с награда „Сребърна лира“ на Съюза на музикалните и танцовите дейци в България.В края на 70-те години Красимира Йорданова става завеждащ редакция „Вокална музика“ към Дирекция „Музика“ на Българското национално радио. Под нейно ръководство са се обучили и „израснали“ професионално две поколения музикални редактори.През 1991 г. Красимира Йорданова се пенсионира, но и до днес продължава да сътрудничи активно на предаванията за класическа музика на програма „Хоризонт“.

Чуйте в звуковите файлове спомените на Красимира Йорданова за работата на музикалните редактори през 60-те години, за създаването на програма „Хоризонт“ и програма „Христо Ботев“ през 1971 г., за големите музиканти и журналисти, от които се е учила, за по-младите колеги, които са се учили от нея, за създаването на някои от знаковите музикални предавания на Радиото.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Благотворителна изложба в БНР

Благотворителна изложба за деца със специфични потребности

Българското национално радио е домакин на благотворителна изложба в подкрепа на децата, които не чуват от Специалното училище за ученици с увреден слух ”Професор д-р Дечо Денев” и на децата с епилепсия от Асоциацията на деца с епилепсия. В мраморното фоайе на "Драган Цанков" 4 са изложени техни рисунки, картички, пана и коледни играчки.  Целта е да..

публикувано на 02.12.22 в 18:37
Д-р Кана Примова

Ишиасът се причинява от увреда или притискане на седалищния нерв

"Ишиасът е синдром, който се причинява от увреда или притискане на седалищния нерв", каза за БНР д-р Кана Примова, ръководител на Клиника „Нервни болести” и на Трето отделение по „Заболявания на периферната нервна система” във Военно-медицинска академия. " Етиологията на ишиаса е богата като се има предвид негови ход. Той може да бъде причинен от..

публикувано на 02.12.22 в 13:04
Радослав Борисов

19-годишен младеж със 100% инвалидност не може да се яви на матура, ограничен от закона

19-годишен младеж със 100% инвалидност не може да завърши средното си образование и да учи в университет . Несъвършенства в нормативната уредба не дават възможност на Радослав Борисов от Велико Търново да положи държавните зрелостни изпити и да получи диплома за средно образование.  Радослав Борисов е напълно неподвижен, страда от мускулна..

публикувано на 02.12.22 в 06:55

Старинна къща в град Хайфа от преди столетие привлича посетители

Старинна къща, запазила атмосферата на град Хайфа от преди столетие, привлича посетители. Тя е като самотен остров сред район на ултра-религиозни евреи, но успява да се впише. През 1925 година я е построил ландшафтния архитект Херман Щрук, преселник от Германия, по проект на знаменития за времето си архитект Александър Бовелд. Там за пръв път в Хайфа е..

публикувано на 01.12.22 в 14:19

Във Враца започва празнична суматоха. Палят светлините на коледната елха

Тази вечер във Враца ще запалят светлините на 10-метровата елха. Това е началото на коледно-новогодишните празници в града. От днес до първия ден на следващата година са предвидени над 30 прояви за малки и големи. Мястото на събитията е пищно украсеният в златно, зелено и червено градски площад . Край елхата има коледен базар,..

публикувано на 01.12.22 в 10:45
Дилян Манолов

Психологът Дилян Манолов ще участва в конференция за менталното и психическо здраве в Мароко

"Социална и поведенческа промяна е инструмент, който се използва от УНИЦЕФ и от ООН за промяна на нагласите в обществото", каза за БНР Дилян Манолов, доктор по психология, съосновател на Фондация "Визионер". Той е единственият млад лидер в Европа, който ще участва в конференция, посветена на менталното и психическо здраве в Мароко от 5 до 9 декември...

публикувано на 01.12.22 в 10:27
Стоян Георгиев

Депутатът Стоян Георгиев съхранява част от американски бомбардировач B-24 Либърейтър

Част от американски бомбардировач B-24 Либърейтър, свален през Втората Световна война, намерена край силистренското село Поляна, съхранява народният представител от „Продължаваме Промяната“ Стоян Георгиев. Във Враца отбелязват годишнина от бомбардировката през Втората световна война По серийния номер той успява да намери информация за самолета от..

публикувано на 28.11.22 в 17:00