Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марчела Абрашева: На „Воля“ и НФСБ ще им трябват и нови симпатизанти, привличането им ще е трудно

Марчела Абрашева
Снимка: БГНЕС

Вероятно причината за сключения в последната минута брак по сметка между „Воля“ и НФСБ е необходимостта новоизлюпената коалиция да влезе в парламента. Това каза пред БНР Марчела Абрашева, регионален директор на изследователския център Кantar TNS за България.

„Избирателите на „Воля“ и НФСБ симпатизират на този стил, заявления и съобщения на своите лидери. Аз мисля, че проблемът не е толкова в самите симпатизанти – те имат своите причини. /.../ Не мисля, че проблемът им е да очароват своите симпатизанти, а да привлекат нови и това ми се струва трудно“, допълни тя.  

В последните няколко месеца е повече от очевидно, че малките коалиционни партньори бяха доста полезни и ефективни в трудните минути за коалицията. Те застанаха зад големия партньор и имаха значителна роля за продължаването на живота на последното управление на ГЕРБ до редовните парламентарни избори, предвид много активните протести през лятото на миналата година, коментира социологът в предаването „Преди всички“.

Изглежда, че те биха се разбрали и след изборите, както намираха възможност да кооперират и до този момент.“

Кой ще обере патриотичния вот и как ще се разпредели патриотичното пространство?

„Все ми се струва, че под патриотичната шапка или претенция за обединение се крият други послания. Всяка една от тези формации беше силна със силните си антисистема изявления, с обещанието за нов тип лидерство в политиката, с радикални социални или други обещания, които привличаха тази част от избирателите, от нас, които в един или друг момент бяха разочаровани от това, което се случва в основната политическа система. Тези послания ги правеха силни в различни моменти“, подчерта Марчела Абрашева.

Привлича ли реториката срещу ДПС повече избиратели?

Не мисля, че това носи дивиденти. То се очаква да бъде казано. Трябва да го кажеш, но само по себе си не е достатъчна причина да привлече мотивирани избиратели“, смята Абрашева.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Борис Попиванов: Коалирането НФСБ - „Воля“ е опит за укрепване на силите на статуквото

„ Това е първата кампания за парламентарни избори, в която не се предлагат послания към избирателите , промяна в цялостния път на страната, а се занимаваме с технологията на изборния процес и с обяснения подробно кой с кого няма да се коалира“. Това..

публикувано на 11.02.21 в 12:47
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков (в центъра) отговаря на актуални въпроси пред депутатите от ресорната парламентарна комисия - 25 юли 2024 г.

Гвоздейков: Няма риск за процедурите, свързани с модернизацията на железопътния транспорт

Няма риск за процедурите, свързани с модернизацията на железопътния транспорт, заяви служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков. Пред депутатите в ресорната парламентарна комисия той обясни, че полската компания Stadler, която беше избрана..

публикувано на 25.07.24 в 17:08

Позиция на МС за смяната на областните управители на Смолян и Кърджали

От Министерския съвет излязоха с позиция за решението, с което вчера бяха освободени областните  управители на Смолян и Кърджали, а на тяхно място бяха отново назначени хората, които само преди месец бяха отстранени от тези постове.  Смениха..

публикувано на 25.07.24 в 16:54

Да се върне 100-процентовият компенсаторен механизъм за бизнеса при цените на тока, обсъждат депутатите

Да се възобнови 100-процентовият компенсаторен механизъм за бизнеса при цени на електроенергията за небитови потребители над 180 лв. за мегаватчас със задна дата от 1 юли.  Това проекторешение ще бъде обсъдено утре сутринта от депутатите от комисията по..

публикувано на 25.07.24 в 16:50

Олимпийските игри: Човешко творение и съвкупност от неговия прогрес

Олимпиадата - събитие с много посоки. Утре предстои официалното ѝ откриване във френската столица Париж.  Симеон Кичуков: Олимпийските игри са шансът на България да се появи на картата БНР с пратеник на олимпийските игри в Париж Интервю с..

публикувано на 25.07.24 в 16:48
Комисията по бюджет и финанси заседава в сградата на Народното събрание - 25 юли 2024 г.

Бюджетната комисия одобри 194 млн. лв. за оборудване на 2 кораба от типа лека фрегата за ВМС

С единодушие Бюджетната комисия на НС одобри разход от над 194 милиона лева с ДДС за оборудване на двата многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата за Военноморските сили.  Средствата са разпределени за срок от пет години, като..

публикувано на 25.07.24 в 16:45

Мнозинството в Бюджетната комисия подкрепи внесения от МС законопроект за въвеждане на еврото

Мнозинството в Бюджетната комисия на НС подкрепи внесения от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България. В него се уреждат принципите, правилата и процедурите за въвеждане на еврото като парична единица. Вицепремиерът и..

публикувано на 25.07.24 в 16:34
Георги Милтиядов

Георги Милтиядов и Плевенската филхармония канят на "Среща в Бургас"

Плевенската филхармония и диригентът Георги Милтиядов  канят на   концерта "Среща в Бургас" . Той  ще се състои на 29 юли от 20.30 часа в спортната зала "Бойчо Брънзов" в града. " Това е едно своеобразно отбелязване на моята 25-годишнина и..

публикувано на 25.07.24 в 16:23