Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военните в Мианма помилваха хиляди затворници

Пореден протест срещу военния преврат, 12 февруари 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Военните в Мианма днес обявиха, че помилват над 23 000 затворници. Указът е издаден от главнокомандващия въоръжените сили на страната генерал Мин Аун Хлаин, предадоха информационните агенции.

В съобщението се посочва, че решението за помилване е взето на фона на това, че се изгражда нова демократична държава, по пътя на мира, развитието и дисциплината, за да се превърнат затворниците в достойни граждани, а обществото да бъде удовлетворено.

Помилването се отнася за 23 314 лишени от свобода. С отделен указ са помилвани 55 чужденци.

На 1 февруари военните в Мианма обявиха, че се въвежда извънредно положение за срок от една година, а ръководството на страната се сменя, заради мащабни фалшификации на парламентарните избори през ноември.

Тогава бяха задържани около 30 души, сред които президентът Вин Мин и държавният съветник и външен министър Аун Сан Су Чжи.

Партията на Су Чжи, която е лауреат на Нобелова награда за мир, спечели изборите през ноември и трябваше да започне да сформира правителство.

Големи амнистии цел намаляване броя на излежаващите присъди в пренаселените затвори, са чести и обикновено се правят по случай важни дати от националния календар. Днес е официален празник в Мианма.

След държавния преврат са били задържани над 200 души, според НПО за защита на политическите затворници.

Сред задържаните е и Шон Търнел - австралийски гражданин, който беше икономически съветник на сваленото правителство на Аун Сан Су Чжи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Най-мащабният протест след задържането на Аун Сан Су Чжи.

Десетки хиляди протестираха в икономическата столица на Мианма

Няколко десетки хиляди души протестираха в икономическата столица на Мианма - Янгон,  срещу държавния преврат, свалил от власт Аун Сан Су Чжи, предаде БТА, като цитира Франс прес. Протестиращите отправиха призив и за обща стачка . В..

публикувано на 08.02.21 в 09:59
Военни в Янгон, Мианма, 2 февруари 2021 г.

Мианма прекрати работата на летището в Янгон до края на май

Мианмар затвори днес международното си летище в Янгон, предаде Ройтерс. Това се случва след като вчера армията пое властта в страната. Мениджърът на летището потвърди пред Ройтерс, че летището е затворено. По-рано „Мианма таймс“ съобщи,..

обновено на 02.02.21 в 13:31

Армията поема властта в Мианма за една година

Военните на Мианма поеха контрола над страната, след като в ранните часове задържаха фактическия лидер Аун Сан Су Чжи и други политици. Военна телевизия съобщи, че е обявено извънредно положение за една година, а властта е предадена в ръцете на..

обновено на 01.02.21 в 12:17
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Да, България" остава в коалицията ПП-ДБ

Националният съвет на "Да, България!" реши да даде мандат на Изпълнителния съвет за сключване на предизборно споразумение за съвместно участие в изборите за 51-во Народно събрание на "Да, България!" в коалиция с "Продължаваме Промяната" и..

публикувано на 03.09.24 в 22:16

Полша обяви нови военни договори на стойност 520 милиона долара

Полша обяви нови военни договори на стойност 520 милиона долара. Полският военен министър Владислав Кошиняк-Камиш заяви, че утре ще попиша огромен договор с  испанска група за система за наблюдение на летища. Министърът не предостави повече..

публикувано на 03.09.24 в 20:48

ЕК да пристъпи бързо към разработването на Европейска стратегия за управление на водите

Европейската комисия да пристъпи бързо към разработването на Европейска стратегия за управление на водите, която да отчита предизвикателствата от изменението на климата. За това призоваха в съвместното си изявление министрите на земеделието на 9-те..

публикувано на 03.09.24 в 20:31
Снимката е илюстративна

Великобритания, Германия и САЩ заклеймиха смъртоносния руски ракетен удар по Полтава

Белият дом също осъди руското ракетно нападение срещу украинския град Полтава, при което загинаха най-малко 51 души, като заяви, че то показва необходимостта от спешно укрепване на противовъздушната отбрана на Киев, предаде Франс прес...

публикувано на 03.09.24 в 20:26
Володимир Зеленски

Най-малко 51 убити и над 270 ранени в Полтава след руски ракетен удар (обновена)

Най-малко 50 души бяха убити и над 270 бяха ранени във вторник след руски ракетен удар по украинския град Полтава, при който е било засегнато и военно учебно заведение, предаде Ройтерс. Това може да се окаже един от най-смъртоносните руски удари..

обновено на 03.09.24 в 19:59

Започна ремонт на водохващането след серията протести в дупнишкото село Самораново

Започна ремонтът на водохващането, което осигурява вода за дупнишкото село Самораново, където бяха организирани серия протести заради безводието и лошо качество на ВиК услугите. Ремонтът ще струва 65 хил. лева и ще бъде извършен от аварийна група..

публикувано на 03.09.24 в 19:53

В МС ще бъде подписан утре договор за доставка на 20 електрически мотрисни влака

В Министерски съвет утре, 4-ти септември, ще бъде подписан утре договор за доставка на 20 електрически мотрисни влака. Стойността на подвижния състав, който трябва да бъде доставен в срок до 2 години, е 511,4 млн. лева. Финансирането е със..

публикувано на 03.09.24 в 19:46