Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За поредна зима бездомниците в Ямбол и Сливен са без подслон

Останалите на улицата разчитат на доброволни подаяния, няма система за институционална грижа

Снимката е илюстративна
Снимка: БНР

И тази зима в Ямбол не беше разкрит център за настаняване на бездомници. Чакалнята на жп гарата отново приюти част от останалите на улицата в най-студените нощи, други потърсиха гостоприемството на роднини, а трети намериха подслон в полуразрушени постройки.

За изграждането на приют в Ямбол се говори от 20 години, а от 2012 година има и решение за осигуряване на общинско помещение.

„Ямбол е град, пълен с бездомници.“

„На студа мръзнат, някакви „къщички“ си направили. Това е ужас.“ 

„Мизерията е голяма. Да се загрижи някой за тях – има институции, никой не предприема нищо.“

Всички сме виновни, как да не сме? Ако сме хора, трябва да създадем някакви условия. Не се иска кой знае колко. Има цели сгради празни.“

„На всеки се случва да закъса. И ако има дом за такива хора – топла чорбичка, малка стаичка, един нар да си легне човекът.“

„Това е срамота, можем само да ги съжаляваме.“

Така мислят жителите на Ямбол. Бездомниците в града според социалните служби са между 10 и 15 души.

Един от тях нощува по скамейките на гарата. Друг вече година е без валидна лична карта. Няма къде да отиде. Познати му дават храна.

Неда Бъчварова оглавява отдел „Хуманитарни дейности“ в общинската администрация. Категорична е, че приют е необходим. Твърди обаче, че за част от хората на улицата това е техен избор.

От общината се надяват да могат да кандидатстват по проект. А дотогава всеки желаещ от останалите на улицата може да получава ежедневно храна, уверява Бъчварова. „По едно ядене – супа, основно ядене, хляб. Веднъж седмично десерт.“

В най-студените месеци от БЧК предоставят на бездомниците санитарни материали и храна. „Предоставяме основно консерви, буркани с храна, за директна консумация“, казва Гергана Георгиева.

И Сливен посрещна зимата без център, в който да бъдат настанявани бездомни хора по време на големите студове. Общината има такъв проект за две социални институции, които да приютят имащите нужда от покрив в най-мразовитите  дни, както и жертвите на домашно насилие. Проектът е на стойност близо два милиона лева по Оперативна програма „Региони в растеж“ и в рамките на 30 месеца трябва да бъде завършен. Одобрението бе дадено през юли 2020 година.

Минусовите температури принуждават местните бездомници да потърсят топли места, за да оцелеят. Това са шахти, през които минават тръбите на ТЕЦ, сгради с по-олекотен режим на пропуск, автогари.

Дежурният полицай на жп гарата обяснява, че рядко идват тук и то само при лошо време. Не ги гонят, но не им позволяват престой повече от времето до сутринта. 

Директорът на Спешния център д-р Василиса Симеонова отбелязва, че понякога нейните екипи прибират бездомниците от улицата. 

Центърът за спешна помощ ги прибира, но само в случаите, когато са в безпомощно състояние. И тези болни се отнасят в спешното отделение, в един от изолаторите, за да се погрижат медицински за тях.“

Д-р Симеонова допълва, че обичайно бездомниците прекарват нощта на втория етаж на болницата, където се намира рентгеновото отделение, защото има радиатори и скамейки„А също така и в поликлиниката, по същия начин.“

Снимка: БГНЕС

Социалният експерт в Община Сливен Здравка Катилеева посочва, че имат в резерв апартамент в града, в който настаняват хора до три месеца. 

„Там се настаняват лица, които са бездомни, намират се в здравословно тежко състояние, социално състояние.“

Председателят на местната организация на БЧК Моника Сярова уверява, че имат готовност да осигурят хранителни пакети на бездомниците, но до момента не са потърсени от никого

„Този е възможно най-бързият начин, по който можем да отреагираме. До момента бездомни хора не са се обръщали към нас.“

И на финала – отиваме в църквата. В Евангелската църква намират подслон за останали без дом. Тази година им раздават пакети с топла храна. „И в най-студените дни се молим на разни приятели, които имат такива помещения, и ги прибираме за по няколко дни.“

Имат и семейства, пребиваващи във вилната зона, които обгрижват постоянно.

Нямат врати в къщите, нямат прозорци, само покрив. Осигуряваме и печките, и дървата, и дрехите, и обувките, и храната.“


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Росен Семерджиев

Успешната кариера на танцьора и хореограф Росен Семерджиев

Живот като на кино в буквалния и преносния смисъл е имал танцьорът и хореограф Росен Семерджиев от Велико Търново. Снимал се е в хитови български кинопродукции като „Крадецът на праскови“ и „Търновската царица“. 14 години е имал бляскава кариера в десетки държави, а от носталгия към България е бягал с чаршафи от хотел в Близкия Изток. Росен..

публикувано на 17.04.21 в 16:51

90-годишният цигулар Любен Йотов: Оркестърът може без мен, аз без него - не

Любен Йотов е най-възрастният оркестрант у нас. Преди дни той навърши 90 години, а вече 60 години продължава да свири в Оркестъра на юристите.  Оркестърът на юристите с диригент Веселин Байчев днес получава наградата „Кристално огърлие” на Съюза на музикалните и танцови дейци. На концерта ще свири и дългогодишният концерт-майстор..

публикувано на 16.04.21 в 18:12

Апостол Апостолов се отказа от академичната си работа в Англия и създаде Център за обучение в Надарево

След успешен академичен престой във Великобритания, той се завръща в селото на своите дядо и баба. Няма никакъв опит със земеделие, но пък неговия прадядо е учил на градинарство старите европейци. Завършилият PhD в Бирмингам през 2006 д-р Апостол Апостолов се установи да живее в село Надарево до Търговище и създаде Център за обучение по устойчиво..

публикувано на 16.04.21 в 15:37

За сладкия бизнес и високото качество

„От години работим в хранително-вкусовия бизнес, като аз съм завършил такъв техникум, постепенно не се отказах и професията ми хареса“, разказа в „Преди всички“ Димитър Колчаков за това как оцелява днес един малък семеен бизнес за сладкиши. „Опитваме се чрез различни електронни платформи за професионални сладкари да даваме повече познания..

публикувано на 16.04.21 в 10:28

700 души у нас страдат от т.нар. "кралска болест", от тях 100 са деца

В навечерието на Световния ден на хемофилията 17-и април Българската асоциация по хемофилия организира национална кампания. Тази година тя преминава под мотото на световната федерация „Движим се заедно с промяната “.  Хемофилията става част от живота на Петя Саздова още когато синът ѝ Стиви е на седем месеца. Резултатите показват, че..

публикувано на 14.04.21 в 12:50
Петромир Кънчев и Камелия Славчева

Започна кампания за събиране на средства за изоставени деца

Фондация „Надежда за малките”, Фондация "Зорница", Център за изкуство започнаха национална благотворителна кампания "Дари обич". Кампанията ще продължи до Коледа. Всяка година в България се изоставят 2000 деца, половината от тях са в София. Целта на кампанията е да се осигури помощ за тези деца. Голяма част от редовните дарители са спрели да..

публикувано на 12.04.21 в 18:23

Остави всичко друго и чети

„Поканата ни е към всички –  деца и възрастни, да отделят по 15 минути и да почетат книга по свой избор на тишина . За участие в „Остави всичко друго и чети” вече се записаха над 13 000 участници от 21 страни и един протекторат. От цял свят са участниците, попълнили нашия формуляр за четене на сайта ни“. Това каза в предаването „Преди всички“..

публикувано на 12.04.21 в 11:17