Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Селото с най-много щъркелови гнезда у нас се подготвя да посрещне приятелите си от юг

Снимка: Ани Петрова, БНР

В селото с най-много щъркелови гнезда у нас хората вече се подготвят да посрещнат своите приятели от юг. Оглеждат се гнездата и проблемните се ремонтират. За жителите на кърджалийското село Звиница птиците са символ на новото начало и на зараждащия се живот. А когато ятата отлетят обратно, в селото настъпва тъга.

Кметът Ниязи Вели разказва, че когато е бил малък, в Звиница е имало само едно гнездо. Сега те са 70. Станало е така, че до всяка къща има щъркели, почти като домашни любимци.

Щъркелите толкова са свикнали с хората, че непрекъснато са близо до тях.

Птиците са избрали Звиница, защото в района има храна. Селото е известно като житницата на Кърджали с много обработваема земя. Наоколо има и микроязовири. Щъркелите пристигат в първите дни на март. Отначало идват мъжките – те подреждат гнездата, после е ред на женските. Чакаме ги с нетърпение, казва кметът Ниязи Вели. И хората започват да се грижат за тях, особено за малките.

За жителите на село Звиница пристигането на щъркелите е символ на новото начало.

В Звиница хора и щъркели живеят заедно пет месеца. В края на лятото, когато и малките птици уверено летят, семействата започват да се събират на ята и да се подготвят за дългия обратен полет към топлите южни страни. Има обаче щъркели, които не успяват да намерят своя партньор и цяло лято остават самотни. Така самотни си тръгват. Това е много тъжно, каза кметът на селото.

Според Ниязи Вели обаче сега не е време за тъга, а за оптимизъм от предстоящата среща с щъркелите от Звиница. Верните приятели от юг.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петромир Кънчев и Камелия Славчева

Започна кампания за събиране на средства за изоставени деца

Фондация „Надежда за малките”, Фондация "Зорница", Център за изкуство започнаха национална благотворителна кампания "Дари обич". Кампанията ще продължи до Коледа. Всяка година в България се изоставят 2000 деца, половината от тях са в София. Целта на кампанията е да се осигури помощ за тези деца. Голяма част от редовните дарители са спрели да..

публикувано на 12.04.21 в 18:23

Остави всичко друго и чети

„Поканата ни е към всички –  деца и възрастни, да отделят по 15 минути и да почетат книга по свой избор на тишина . За участие в „Остави всичко друго и чети” вече се записаха над 13 000 участници от 21 страни и един протекторат. От цял свят са участниците, попълнили нашия формуляр за четене на сайта ни“. Това каза в предаването „Преди всички“..

публикувано на 12.04.21 в 11:17

Реновират приземения Ту-134 в Силистра

Пътнически самолет Ту-134 повече от 30 години стои приземен до река Дунав. Дълго време самолетът е бил учебна база за децата от Силистра, но преди повече от 15 години парите за поддръжката й свършват. Занемарена и самотна, днес машината е все така край реката, но е напът да сбъдне мечтата на мнозина от крайдунавския град да влязат в..

публикувано на 12.04.21 в 10:11

Децата от подготвителни групи към училищата получават 4 точки за прием

168 училища в София ще приемат първокласници тази есен. Очаква се те да бъдат  около 12 хиляди . Родители на деца в подготвителната група на 139 ОУ  „Захарий Круша“ в столицата сигнализираха БНР с притеснения, че те трябва да кандидатстват по общия ред  и според тях няма гаранция, че ще останат в същото училище.  Те са изпратили свои..

публикувано на 12.04.21 в 09:39

Кампанията "Жълти стотинки" събира средства за болницата в Шумен

До края на януари 2022 година ще продължи събирането на средства в 14-ото издание на кампанията "Жълти стотинки". Мотото на акцията е "Деца помагат на деца". Средствата се използват за купуване не медицинска апаратура в детските отделения в болниците. Тази година вниманието е насочено към болницата в Шумен.   " Това, което казват от..

публикувано на 11.04.21 в 17:05

От Вейдър до Годзила – най-ексцентричните в политическия авангард

Докато у нас всички бистрят политика, „Изотопия” реши да избистри спорния, но достоен за световно гласуване въпрос за най-фрапантните примери за партии и кандидат-политици . Сред тях има почитатели на плюшените мечета, на лимоните, класически фенове на бирата, че и филмови чудовища . Някои идеологии просто отиват отвъд . В следизборното..

публикувано на 10.04.21 в 15:22

Диаграма на истината и лъжата

Може ли показателите на тялото ни - дишане, пулс, реакции, да покажат колко сме искрени? Едно техническо средство ни сблъсква с последствията от нашите действия в миналото. Това е полиграфът , известен още и като Детектор на лъжата . „Изотопия " се окичва с кабели и се заема с графичните, моралните и корпоративните измерения на истината и лъжата ...

публикувано на 09.04.21 в 17:00