Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Болницата в Луковит и Кръвният център в Плевен в спор след смъртта на пациент с Covid-19

Снимка: БГНЕС

В задочен спор влязоха многопрофилната болница в град Луковит и Кръвният център в Плевен след смъртта на пациент от Covid-19. За случая сигнализира Надя Николаева - снаха на починалия човек, на когото е трябвало да бъде прелята реконвалесцентна плазма.

В края на януари Сашо Братанов се разболява от Covid-19. Състоянието му се влошава бързо и на 26 януари 2021 година е приет в болницата в град Луковит с пневмония. Четири дни по-късно лекарите съобщават на близките му, че трябва да му бъде прелята реконвалесцентна плазма, разказа неговата снаха Надя Николаева:

"Като това може да стане единствено и само, ако си намерим донор. Той е кръвна група Б положителна, която е по-рядко срещана от другите, след което аз реших директно да се свържа с Кръвния център в Плевен, тъй като Луковит работи с този Кръвен център като локация. От Кръвния център в Плевен получих изключително съдействие и информация, попаднах още първия път на д-р Михайлов, който каза, че имат налична такава плазма, съответно - Б положителна. Това, което трябва да направи болницата от Луковит, е да подаде искане към Кръвния център и да изпрати линейка, с която да бъде взета плазмата".

След повторно обаждане в болницата в Луковит, лекарите заявили, че не е такъв редът, че на всяка цена трябва да се намери донор.

"Истината е, че не получавах никакво съдействие и човешко отношение от болницата. След хиляди разговори, едва във вторник те пуснаха въпросното искане и вечерта му вляха плазмата".

Управителят на болницата в Луковит д-р Иван Иванов заяви, че е запознат със случая:

"Болният има придружаващи заболявания на сърцето, които са лекувани предварително, приет е на 26-и. Започната е веднага терапия, която е по протокол терапия основно с антибиотици, след това за разреждане на кръвта и най-важното кислород".

Лекуващият лекар Диана Дончева разказа, че с постъпването в лечебното заведение започнала терапия за пациента, но препаратите не са дали очаквания ефект. На близките му е обяснено, че трябва да намерят дарител, за да бъде отпусната кръвна плазма. От Министерството на здравеопазването съобщиха още преди месец, че лечението с кръвна плазма не е свързано с наличие на дарител, а със състояние на пациента. След преливането близките му имат достатъчно време да намерят дарител, който да я възстанови:

"В този случай вече функционираше плевенската кръвна банка и тя се занимаваше с организацията на това нещо, и в момента, в който ние поискахме кръвна плазма, те ни казаха, че неговата кръвна група я няма", допълни Диана Дончева.

От Кръвния център в Плевен твърдят, че Надя Николаева сама се е свързала с тях, за да провери дали има налична плазма. От болницата в Луковит не е постъпвало искане за отпускане на плазма, разказа д-р Желязко Михайлов, началник отделение Клинична транзфузиология в Кръвния център в Плевен.

"Ако се бяха обадили от болницата в Луковит, веднага щях да им кажа - да, в случая имах две или три плазми с Б положително". 

Д-р Дончева коментира, че поради невъзможността на близките на Сашо Братанов да намерят донор, лична лекарка от болницата в Луковит сама е предложила да дари плазма.

"Дори колежката, която е личен лекар - Царина Нинова, тя реши да дари кръв, след като те няколко дни изпаднаха в невъзможност да намерят дарител. Не знам къде са публикували, къде са търсели, но отговорът, който получавахме всеки ден от тях беше, че не могат да намерят кръводарител. Тогава се съгласи колежката да отиде да дари също кръв, но нещата бяха вече забавени".

В крайна сметка рековалесцентната плазма стига до Сашо Братанов, но два дни, след като му е прелята, той почива. Надя Николаева не обвинява никого:

"Аз не обвинявам лекарите, по-скоро обвинявам системата. Иска ми се други хора да не минават през нещо подобно".

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жители на село Бабук

Майсторството за приготвяне на лютеница

Както в много населени места, така и в силистренското Бабук приготвят лютеница и други видове зимнина. Млади и стари пълнят буркани с плодове и зеленчуци. Но най-старата рецепта за лютеница е записана в готварска книга за домакини, издадена през 1937 г. – "Календарь по готварство" от Стефана Христова, преподавател в девическо училище. Там..

публикувано на 23.09.21 в 11:25

Как една сватба била напът да провали историческо събитие като независимостта на България

Какъв е приносът на Русе към независимостта - или как една сватба е била на път да провали историческото събитие. „След 1908 година има процес, в който България търси признание на тази независимост и през 1910 година, на 28 февруари се случва т.нар. кървава сватба“ в Русе“, разказа пред БНР директорът на Регионалния исторически музей в..

публикувано на 22.09.21 в 13:20
Иван-Асеновият храм „Свети 40 мъченици“ във Велико Търново

Трябва ли Иван-Асеновият храм „Свети 40 мъченици“ да стане пантеон на българските владетели

Иван-Асеновият храм „Свети 40 мъченици“ във Велико Търново, където на 22 септември 1908 година княз Фердинанд Първи обявява независимостта на България , да стане пантеон на българските владетели. Тази идея лансираха преди 15 години покойният вече историк професор Божидар Димитров и историкът от Великотърновския университет професор..

публикувано на 22.09.21 в 12:47
Орденът

„Св. св. равноапостоли Кирил и Методий“ - орденът, който олицетворява България

В първата година от обявяването на Независимостта на България Цар Фердинанд е учредил ордена „Св. св. равноапостоли Кирил и Методий“. Това е бил първият орден в историята ни . За онези, които го получавали, той бил още по – специален, защото са го притежавали до смъртта си. Бройките са били 15. Когато почине даден притежател на..

публикувано на 22.09.21 в 08:50
Актьори пресъздават историческите събития от 22 септември 1908 г.

Актьори размишляват - защо се губи единението днес

„Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не трябва да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля – да бъде според както той иска. Българският народ и държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и..

публикувано на 22.09.21 в 07:45

"Кошмари и съновидения", от които не можеш да се събудиш

Има сънища, които са кошмарни...и кошмари, които са сън и които не изчезват, когато се събудиш... Сбориник с истории - пълнокръвен, в най-пълния смисъл на думата, е готов да заживее своя живот у нас. Той идва в седмицата, в която Стивън Кинг отбелязва своето рождение (21 септември) и 28 години след първото си отпечатване в Америка -..

обновено на 21.09.21 в 14:52
Превземането на Газни от талибаните

Все още никой не поема отговорност за транспортирането на Гул и Аминоллах

Гул и Аминоллах са двамата афганистански преводачи на българския контингент, които останаха в Афганистан след изтеглянето. Двамата, а и още 15-тина са още в Афганистан. Кой, как и защо не е откликнал на молбите им за евакуация. Въпреки че само преди дни Министерството на отбраната върна 22-ма души през Пакистан. Преводачите на българските..

публикувано на 20.09.21 в 22:03