Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Вичел: Хуманитарната ситуация в Сирия е катастрофална

Почти няма възможност за Covid тестване, не са останали лекари и медицински сестри, здравеопазването не функционира

Коронавирусът не признава граници и погледът към Сирия не би бил пълен без хуманитарната криза в страната, също силно засегната от Covid пандемията. Координаторът за Сирия на мощната неправителствена организация "Помощ срещу глада по света" в Бон - Константин Вичел - беше миналата седмица там. Той коментира пред БНР:

"Според официални данни към момента има 45 хиляди заразени, поне половината от тях са в северозападната част на страната. Според нас действителните случаи са много повече, защото в Сирия почти няма възможност за тестване, не са останали лекари и медицински сестри и здравеопазването на практика не функционира. По време на военните действия много болници бяха сравнени със земята".

Вие бяхте в Сирия. Подготвя ли се имунизация срещу коронавируса?

"Световната здравна организация чрез програмата Ковакс е организирала имунизационната кампания, която трябва да започне през април с препарата на "АстраЗенека". Ние ще следим дали разпределението на ваксините ще бъде справедливо и ще следва предварителния план за ваксиниране - първо на рисковите групи и на медицинския персонал. Ще следим и дали ваксините ще достигнат Северозападна Сирия, където властта е в ръцете на опозиционните групировки".

Описвате хуманитарната ситуация в Сирия като катастрофална. Какви са причините за това влошаване?

"Миналата година едновременно се случиха три неща. В началото на годината, дори още в края на 2019-а, сирийският режим започна масирана военна операция в района на Идлиб, която прогони над един милион души от родните им места. Днес те живеят в бежанските лагери по границата с Турция. Общият брой на прокудените от домовете им сирийци, които са в лагерите на турската граница, надвишава милион и половина.

След това дойде пандемията, а в средата на миналата година Сирия изпадна и във финансова криза с обезценяване на местната валута, което доведе до хиперинфлация. Наши проучвания показват, че доходите на хората са се стопили наполовина и сега те разполагат с абсолютния минимум средства, за да преживяват.

Станах свидетел на това как родители се отказват от храна, за да има какво да ядат децата им. Цели семейства са потънали в дългове, налага се децата вече масово да работят, момичетата се омъжват все по-рано, за да не са в тежест на родителите си. Всичко това са решения, които хората са принудени да взимат всеки ден".

Следващият месец предстои донорска конференция за Сирия. Какви са изгледите да се подобри ситуацията на сирийците? И достига ли помощта до обикновените хора?

"Планът за миналата година беше изпълнен наполовина. Тази година са заложени 400 милиона долара повече. Общата сума е 4,2 милиарда долара. Трудно ми е да предвидя дали донорската конференция ще успее да събере тази сума, защото целият свят изпитва финансови и икономически затруднения заради пандемията.

Едно е на донорската конференция да заявиш определена сума, а съвсем друго е да я изплатиш, така че зорко ще следим за изпълнението на обещанията. И трето е дали тези средства ще стигнат до правилните хора, т.е. до нуждаещите се. Нашата организация успя да изгради много стройна система на място, така че успяваме да проследим парите. Но дали при всички хуманитарни организации е така?".

Със затоплянето на времето миграционният натиск по външните граници на ЕС обикновено нараства. Очаквате ли и тази пролет това да се случи?

"Границите на Сирия са плътно затворени. Никой не може да напусне страната, с изключение на хора, които имат хиляди долари и които са готови да платят на каналджии, за да ги измъкнат от Сирия. Но такива сирийци вече не останаха. След 10 години гражданска война спестяванията на хората се стопиха. Просто никой вече не може да си позволи да плаща на каналджии".

Интервюто на Весела Владкова с Константин Вичел в предаването "Събота 150" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Александър Дунчев ще води листите на "Зелено движение" в Благоевград и в София област

Бившият депутат от ПП и бивш директор на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев ще води листите на партия "Зелено движение" в Благоевград и в София област.  Начело на листата за европейските избори е бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов, който е пръв и в битката за национален парламент в 23 МИР София и в родния си..

публикувано на 07.05.24 в 14:05

Ивелин Михайлов: Председател на "Величие" ще бъде полк. Николай Марков, а не аз

Това заяви Ивелин Михайлов, предприемач от Исторически парк във Ветрино и член на партия "Величие" , която се регистрира за участие на изборите на 9-и юни. Той обясни, че в момента тече процедура за промяна на председателя на партията и полковник Николай Марков да бъде неин лидер , а досегашният - Албена Пекова - да стане заместник-председател:..

публикувано на 07.05.24 в 14:04
Васил Божков

Божков няма да е под домашен арест, плаща 130 000 лева гаранция

Софийският градски съд замени домашния арест на Васил Божков по т. нар. хазартно дело с парична гаранция. Той ще трябва да плати 130 000 лева. Хазартното дело срещу Васил Божков влезе в съда Един от мотивите е, че вече осми месец Божков е с втората по тежест мярка за неотклонение, а делото вече е в съда и той не може да влияе на разследването...

публикувано на 07.05.24 в 14:02
Болницата в Кюстендил

Община Кюстендил дава 400 лв. стипендия на обучаващите се за медицински сестри, ако подпишат договор с болницата

Община Кюстендил ще отпуска ежемесечни стипендии от 400 лева на желаещите да  се обучават за медицински сестри, обяви кметът инж. Огнян Атанасов. Условието е да имат сключен договор с Районната болница в Кюстендил, по който се ангажират след това да работят в здравното заведение. Те ще получават стипендии както от болницата, така и от Общината...

публикувано на 07.05.24 в 14:02

Доц. Спас Ташев: Голяма изненада ще е разместване на гласовете на II тур на президентските избори в РС Македония

Моят извод е, че РС Македония няма близка европейска перспектива. И двамата кандидати за президент имат антиевропейска риторика, но Гордана Силяновска е по-агресивната, докато Стево Пендаровски е по-умерен.  За мен е напълно възможно да има обрат и да спечели сегашният президент. Това ще стане ясно съвсем скоро. Това каза доц. Спас..

публикувано на 07.05.24 в 13:49

КЕВР прие промените в наредбата за регулиране на цените на тока

Създава се нормативната уредба за пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия. Комисията за енергийно и водно регулиране прие окончателно промените в наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия, свързани с последните поправки в Закона за енергетиката. КТ "Подкрепа" за отлагането на либерализацията: Работа..

публикувано на 07.05.24 в 13:46
Снимката е илюстративна

Доц. Николай Мехтеров: Продължителността на живота при много онкологични заболявания се е подобрила

Продължителността на живота при много онкологични заболявания се е подобрила в пъти . Това заяви пред БНР доц. Николай Мехтеров, катедра "Медицинска биология" в МУ - Пловдив. 69% от онкоболните са заплащали средно по около 1500 лв. за лечението си " При някои пациенти са стигнали на етап хронично състояние ". Той е ръководител на един от..

публикувано на 07.05.24 в 13:40