Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Перипетиите при живот в чужда страна

Снимка: БНР

Линда Ауанис е от Ирак. Тя пристига в България през 1994 година и е позната в обществения живот у нас като основател и председател на Сдружението "Съвет на жените бежанки в България", което помага да се интегрират жените чужденки в България. В края на декември 2020 година изгоря къщата на семейството на Линда и Фреди, които живеят в софийското село Богьовци. Организацията "Мулти Култи Колектив" започна кампания за набиране на средства във Фейсбук чрез закупуване на ваучери за храна и дарения. Откликнаха много хора и са събрани около 115 000 лева.
   

"Всеки човек преминава през тежки моменти - пада надолу, после опитва да се качи отново нагоре. Ще възстановим къщата отново. Благодаря на подкрепата на "Мулти Култи Колектив", които ни направиха кампания за дарения и за ваучери за храна, целта ни беше да не искаме помощ, колкото бизнесът на съпругът ми да върви, да можем по-бързо да възстановим къщата. Още не е приключила кампанията. Нашият случай беше една приказка, в която много хора не могат да повярват, толкова хиляди хора ни подкрепиха", каза за БНР Линда Ауанис. 

Тя сподели, че един от приоритетите на  Сдружението "Съвет на жените бежанки в България" е да помага на жените, жертви на домашно насилие - да им намерят подслон, докато започнат да се справят сами.

"Понякога те не го признават като домашно насилие. Това е големият проблем. Затова правим доста обучения в групи с жени и обясняваме, че когато един мъж бие съпругата си това е насилие".

Ангелина Пописакова-Самсонова пред сградата на парламента в Претория                  Снимка: личен архив

На брега на Индийския океан, в Южна Африка, се намира 3-милионен град, в който живее пъстро население, сякаш на едно място се е събрал светът. Но такъв е обликът на Република Южна Африка. Заради нейното много пъстро общество я наричат „The rainbow nation“, или нация като дъгата. Нашата сънародничка Ангелина Пописакова-Самсонова живее в Южна Африка от две години и половина и твърди, че е почувствала Африка като свой дом заради топлите отношения между хората. Нейното местонахождение е град Дърбан, красив град и популярна туристическа дестинация, екзотична за нас.

"Начинът, по който се чувствам днес - две години и половина по-късно мога да кажа, че вече е дом. Изключително топло място, не само като атмосферни условия, но изключително топъл прием от обществото и всички наоколо, макар че не беше съвсем лесно", каза Ангелина Пописакова-Самсонова.

Ани Радева e наша сънародничка, която от 22 години живее в Кралство Мароко. Отива там, след като съпругът ѝ печели конкурс за преподавателско място там и решава да поеме към непознатата държава. Ани Радева днес е ръководител на неделното българско училище в градовете Рабат и Казабланка. Първите години от живота на семейството на Ани Радева са преминали в Казабланка - модерен промишлен мегаполис, разположен на брега на Атлантическия океан.

"Към тази нова и непозната страна аз пристъпих малко несигурно и плахо,  благодарение на моя съпруг, който е причината за нашето установяване в тази екзотична държава. Аз имах прекрасната възможност да се запозная с един друг свят, различен от този, в който бях живяла до момента".

Българи прииждат в Мароко от 1960 година заради работата си в различни фирми. В момента българската общност е около 300-350 души. Най-многобройни са българите в Рабат и Казабланка, раказа Ани Радева.

"Които са от смесени бракове, държат децата да говорят на български език".

Българското неделно училище "Родолюбец" в Мароко е създадено през 1986 година, от 2012 година е одобрена финансова помощ за учебното заведение. В училището учат 18-22 деца.

"То е малко, но е важен фактор в Кралство Мароко, защото познаването на българските фолклорни традиции и съхраняването на българския език и културна идентичност е от голямо значение и за самата общност е важно, че съществува българско училище, защото то обединява съсловието при отбелязването на националните български празници, традиции, обичаи, изучава се българското четмо и писмо, организират се работилници и ателиета", допълни Ани Радева.

Mилена Иванова                      Снимка: личен архив

„Веднъж банкер, завинаги банкер“, казват в света на бизнеса. Mилена Иванова опровергава този израз, макар да има зад гърба си забележителна международна кариера, занимавайки се с покупки и продажби на банки, търговия на акции. Завършила е езикова гимназия в родния си град Велико Търново и УНСС в София, през 1997 г. тя заминава за САЩ. След шестмесечен стаж я прехвърлят в Полша, където остава пет години, за да натрупа опит и да спести пари за следващия етап от образованието си. Следва нейното шестване по света - Виена, Лондон, Казахстан, Москва - натам я отвежда работата ѝ като борсов търговец. През 2008 година тя получава примамливо предложение от банка в Казахстан и в унисон с краха на финансовите пазари, който се разгръща по онова време, приема работа в Алмати - свързана с „покриване“ на акциите на казахстански банки, „листвани“ на борсата в Лондон.

"След три години и половина в Казахстан ме преместиха в Москва, отговарях за отдела за проучвания на акции и облигации, като имахме 120 души на пика с офиси в Южна Африка, в Нигерия, в Кения, естествено Лондон, Москва, Казахстан - там ни беше основният бизнес и Хонгконг, Ню Йорк, където имаше доста инвеститори клиенти", каза Mилена Иванова. 

След като е съкратена от работа в банката решила, че трябва да намери нещо ново, което да я държи "будна" от любопитства през нощта. Решила да обикаля света в продължение на шест месеца. През 2013 година тръгнала от Лондон с билет за околосветско пътуване.

"20 години живеене далеч от семейството те кара да оптимизираш моментите, в които можете да сте заедно - семейство, приятели. Краят на пътешествието ми беше осъществена мечта на българското Черноморие", допълни Mилена Иванова. 

Повече можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изрисуват електрически табла в Монтана

Електрическите табла в градската градина на Монтана придобиват нов вид. Върху тях вече няма да има листчета с всевъзможни оферти за работа и извършване на услуги, защото са се превърнали в картини. Нова визия им дава художничката Лилия Захаринова. "Непрекъснато се борехме с премахването на всевъзможни обяви по електрическите табла, както й да ги..

публикувано на 09.05.24 в 11:35
Клиниката по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ Царица Йоанна - ИСУЛ

Отваря обновеният пансион на Детската онкохематология в ИСУЛ

Предстои отново да заработи ремонтираният пансион към Детската онкохематология в болница "Царица Йоанна – ИСУЛ". Това съобщи в интервю за БНР клиничният психолог Ивайла Георгиева. "Всички сме особено щастливи, че нещата напредват и се развиват. Дом-пансионатът скоро ще отвори врати . Очакваме съвсем скоро той отново да посрещне..

публикувано на 09.05.24 в 10:31
Кристиян Куртев

15 годишният Кристиян Куртев е гост в рубриката "Америка - илюзии и реалности"

В този епизод на рубриката “Америка- илюзии и реалности” гост е 15 годишният Кристиян Куртев. Едно от онези умни и талантливи деца, които от 90-те години насам успешно изпреварват американските със знанията и възпитанието си и се превръщат не в богатство на своята родина , а в интелектуалното богатство на Америка! "Баба и дядо - те ми..

публикувано на 08.05.24 в 10:18

Воистина велики идеи, хора и случки по Великден

Но може ли Великден да бъде безверие? Утрото на Възкресение, 1880-а . Ловешката църква "Успение Богородично", в която служи поп Кръстю Никифоров, е празна. Виното, Христовата кръв, и хлябът, Христовата плът, няма на кого да бъдат раздадени. Слухът, че именно поп Кръстьо е предал Левски, отпраща миряните в друга църква. Без значение..

публикувано на 06.05.24 в 17:57
Десислава Тихолова

За първи път в България изкуството от окопите е във фокуса на изложба

За първи път в България изложба поставя фокуса върху изкуството от окопите .  Автор на експозицията, която можете да бъде видяна в Музея на градския живот в Русе , е етноложката Десислава Тихолова.  Близо година тя работи по темата за тренч арт - окопното изкуство и получава подкрепа от много музеи в страната.  Досега много от..

публикувано на 06.05.24 в 16:03
Николай Илчевски

Николай Илчевски разказва житието на селския кмет в роман

" Житието на кмета, който е описан, е сборно. Аз съм наблюдавал много кметове, които познавам . Много практични казуси са събрани в книгата. Персонажът е един кмет, но опитът е по-мащабен, национален". Това каза пред БНР писателят Николай Илчевски, който представи предпремиерно романа си "Д/Гневник на селския кмет". "Кметът е избран от народа, а се..

публикувано на 06.05.24 в 15:02

Мария Кетева дарява хранителни продукти на Дома за стари хора в село Фатово

19-годишна студентка от Смолян събра хранителни продукти в благотворителна кампания за хората от Дома във Фатово. „Щедростта е дар, който принадлежи на душата. Не зависи от това, което имаш, а от това което си! Ценим благородният жест на всеки един дарител, подкрепил каузата“. Това написа във Фейсбук страничката на дома директорът Снежана..

публикувано на 05.05.24 в 09:31