Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без антигенни тестове за шофьори на камиони на "Кулата - Промахон"

| обновено на 01.03.21 в 12:56
Снимка: БГНЕС

От днес шофьорите на тежкотоварни камиони ще бъдат пропускани през българско-гръцкия граничен пункт "Кулата - Промахон" без бързи антигенни тестове. Тестването ще бъде само на случаен принцип - съобщават от Министерството на външните работи.

На 27 февруари по указание на министър Екатерина Захариева посланикът ни в Гърция Валентин Порязов постави пред гръцките власти спешно въпроса за мярката, която създаваше неудобство за шофьорите и противоречеше на регулациите на ЕС.

Ситуацията на българо-гръцката граница е поредният транспортен хаос, предизвикан от гръцката държава на българска територия. Хаосът е неописуем - това каза по-рано днес пред БНР Веселин Дангов, заместник-председател на Съюза на българските транспортни работници.

Той определи случващото се като „дискриминация, която търпим последния месец“.

След преустановяването на антигенните тестове вчера следобед опашката от тежкотоварни камиони не е намаляла, тя е в диапазона 4-5 километра, съобщи Веселин Дангов в предаването „Преди всички“.

„Преди седмица заради снега в южните райони на Гърция спряха на 600 км движението“, припомни Дангов.

Той вижда нормализирането на обстановката след два-три дни.

Цялото интервю слушайте от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ГКПП Кулата

Превозвачи заплашват с протест заради тестове на границата с Гърция

Сериозни загуби и неустойки търпят малките фирми за товарни превози заради въведеното от гръцките власти тестване на шофьорите на камиони на граничния пункт „Кулата - Промахон“. Недоволството ескалира и може да прерасне в спонтанно блокиране на..

публикувано на 27.02.21 в 14:07
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава борбата с пожара в планина Славянка, където има много активни огнища

Над 120 служители от пожарните служби в цяла Югозападна България, горски служители и военни са на източния фронт на пожара в граничната планина Славянка, в който има много активни огнища. В гасенето се включи и военен хеликоптер, а следобед се очакват..

публикувано на 05.08.24 в 12:51

Силен вятър засилва риска от разпространение на пожари в Гърция

Силният вятър днес поставя на риск разпространението на пожари в Гърци по информация на Гражданска защита. В Солун и Халкидики охраняват районите с гори. През изминалото денонощие пожарникарите са действали на 60 нови огнища, като 45 от тях са..

публикувано на 05.08.24 в 12:47
Плаж в Пелопонес, Гърция

Чуждестранни собственици на апартаменти в Гърция ги дават нелегално под наем

Хотелиерите на Халкидики се оплакват, че собствениците на жилища от балканските страни ги отдават нелегално под наем. Туристите на Халкидики са много повече от миналата година, а приходите са с 30% по-малко.Това съобщи председателят на..

публикувано на 05.08.24 в 12:41

Любляна Начева: Гостите на Кюстендил ще могат да си приготвят и изпекат обреден хляб на Света Богородица

Православният празник в Света Богородица ще бъде отбелязан с традиционния за Кюстендил ритуал „Панагия – въздигане на хляба“ и патриаршеско присъствие в града. Това съобщи в предаването „Пътувай с Хоризонт“ Любляна Начева, началник на..

публикувано на 05.08.24 в 12:40

Опасни електрически кабели заливат пазара

Опасни електрически кабели заливат пазара, предупреждават от Българската асоциация на електротехниката и електрониката (БАСЕЛ). От там настояват държавата да предприеме стъпки за задължителна сертификация и контрол на вноса. Опасните кабели се..

публикувано на 05.08.24 в 11:37
Георги Милтиядов, Вероника Тодорова, Любомир Дяковски и Веско Ешкенази

Любомир Дяковски: Това е правилният път, Плевенската филхармония да достигне до по-широк кръг от хора

Наградата за музикален проект на годината не е на Любомир Дяковски, а е на Плевенската филхармония. Това заяви директорът на музикалната формация Дяковски в интервю пред БНР. В проекта участват Веско Ешкенази, Вероника Тодорова, Георги..

публикувано на 05.08.24 в 11:16
проф.Искра Баева

Искра Баева: Преходът завърши с влизането на България в ЕС

Преходът завърши с влизането на България в ЕС . Това каза пред БНР проф. Искра Баева, историк и автор на книги, която представи в "Преди всички" най-новата си книга - "Личностите, които определиха нашата съдба".  "В книгата са събрани..

публикувано на 05.08.24 в 11:07