Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Експерт: Няма новина в това, че щели да се строят нови язовири, те са проектирани през 80-те г. на миналия век

Снимка: БГНЕС

"За нас новина няма - язовир "Кюстендил" се строи повече от 40 години, а "Нейковци", "Луда Яна" и "Пловдивци" са проектирани в началото на 80-те години, строителството им започна средата на 80- те години, а през 2001 година строителството им беше прекъснато от днес за утре", каза в предаването "Хоризонт до обед" инж. Димитър Кисляков, ръководител на катедрата - Хидротехнически факултет на УАСГ във връзка с това, че наскоро от правителството обявиха, че се очаква през следващите 10 години у нас да се построят 10 нови язовира, което да реши водната криза в определени региони.

"В едно заемно споразумение със Световната банка след 210 година, в рамките на това споразумение се започна отново препроектиране, обследване на съществуващото положение, язовир "Пловдивци" някак си се завърши без проблеми и през 2017 година в края влезе в експлоатация.

БГНЕСЯзовир "Луда Яна" започна едно строителство, което така се "забатачи", защото в него има толкова много проблеми, а пък за започване на довършване на строителството на "Нейковци" не бяха намерени пари. В заемното споразумение имаше и средства за ремонта на язовир "Студена", който още не е приключил..." това коментира още инж. Кисляков.

По думите му обнадеждаващи новини около строеж на язовири няма, защото опитът в България сочи, че тези ремонти се точат, а има редица язовири за питейна вода, които също не са довършени, което пък ги прави и опасни.

"Но друг проблем във връзка с осигуряването на питейната вода е промишленото изсичането на горите и пълното обезлесяване на страната, което променя характеристиките на водосборните области у нас", заяви още експертът.

Изследване на язовирите в цялост у нас не е правен, то трябва да се възложи на екип от специалисти, поясни инж. Кисляков.

"Друг проблем при строежите на язовири е промяната на водостопанските планове - след 10 години трябва се актуализира хидроложката разработка за обекта по отношение на водните ресурси, структурата на потреблението също да се актуализира".

Още по темата в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Искра Ангелова

Журналистът Искра Ангелова за професионалното развитие и семейството

"Аз не знам как може да се говори за напредък. България е най-бедната, най-болната, най-необразованата, най-корумпираната държава в Европейския съюз , най-нещастната", каза за БНР Искра Ангелова, журналист, актриса и филолог. В продължение на 14 години тя водеше предаването "Нощни птици" в Българската национална телевизия. В екипа на..

публикувано на 16.04.21 в 14:54

Има нужда от шоково осъзнаване на ситуацията в образованието

„Ако направим аналогия с националния отбор, в образователния отбор на нацията около половината от играчите започват на куц крак . Като вземете предвид, че на PISA данните са от изследване, което се провежда в училищата и като вземете предвид, че 12-13% от нашите младежи са преждевременно отпаднали от училище, веднага може да добавите поне един..

публикувано на 16.04.21 в 10:44
Иво Инджов

Доц. Иво Инджов: Добре е да има правителство, което да работи поне до есента

„Опозицията, водена от партиите на протеста, ще се опита да направи правителство, макар че шансовете за това не са големи, те си дават сметка. Целта е да се приеме нов Изборен кодекс, за да се проведат честни, свободни и прозрачни парламентарни избори и да започнат първите стъпки на разграждане на сегашната система на управление .“ Това мнение..

публикувано на 16.04.21 в 07:53
Мика Зайкова

Мика Зайкова: Българският народ победи в тези избори

" Българският народ победи в тези избори.  Май ГЕРБ не са разбрали какво им се е случило. Победата не е за тях, а за българския народ. В тази зала няма победители". Това каза пред БНР депутатът от "Има такъв народ" Мика Зайкова, която откри и ръководи първото заседание на 45-ото Народно събрание като доайен сред народните представители. Тя уточни, че..

публикувано на 15.04.21 в 14:42
Хижа „Боерица“

Не е ясно кога ще бъде направен основен ремонт на пътя до "Златните мостове"

Дупки, неравности, изкривени мантинели и непочистени канавки. За това алармират туристи и собственици на хижи в района на "Златните мостове" във Витоша. Проблемите са от години и въпреки ремонтите и закърпването на дупките, които предприема Общината, хижарите настояват за основен ремонт на пътя от квартал "Бояна" до "Златните мостове"...

публикувано на 15.04.21 в 14:08

Проф. Ивайло Знеполски: Парламентът възпроизведе протестното движение

„ Потвърди се анти-ГЕРБ нагласата . В същото време няма никаква съгласуваност между останалите парчета от парламентарно представените партии. Всеки развива собствена стратегия“, така вижда картината в новия парламент проф. Ивайло Знеполски, философ, културолог и изкуствовед, както и университетски преподавател. Президентът Радев според него е..

публикувано на 15.04.21 в 13:49

Валери Личев: Не е дошъл краят на цинизма в политиката

„Можем в случая да говорим за няколко употреби на думата „цинизъм“ в политиката, българският политическият живот граничи от гротескното до комичното през последните години “, това отговори доц. Валери Личев от Института по философия и социология към БАН, секция - „Антропологически изследвания“ на въпрос идва ли краят на цинизма в политическия..

публикувано на 15.04.21 в 13:02