Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Предимствата на обучението в малките училища

Директорът на началното училище "Отец Паисий", с. Драговищица Юлиана Лозанова
Снимка: Личен архив

Какво ще се случи, ако заради пандемията училищата в малките населени места станат по-привлекателни от големите градски училища. Към тази идея се движат в село Драговищица, Костинбродско.

Много и разнообразни дейности има в началното училище "Отец Паисий" с. Драговищица. Последната - само преди дни децата от училището в Драговищица, Петърч, кв. Маслово и Дневен център за работа с деца на улицата - Костинброд отбелязаха международния ден за борба с училищния тормоз.

Така 14-те деца на училището в Драговищица стават част от поредната инициатива на учителите, които пък смятат себе си за част от семейството на учениците си. Евгения Димитрова – учител на първи и втори клас споделя и в "Хоризонт до обед" философията си:
 
"Детето трябва да знае защо отива в училище, ние сме като едно семейство".

Възможността да обърне внимание на повече деца е едно от предимствата, които преподавателят вижда в работата си. А особено в очакване на новата реалност след пандемията, смята, че това е и основният коз за привличане на повече ученици в училищата на по-малките населени места.

"Работа за учители има, при нас бройката е напълно здравословна, в други държави разделят класовете, за да са по-малки, а при онлайн обучението резултати са постигнали децата от високообразованите семейства - така е в Нидерландия."

Милен, Антония, Десислава, Евелина - родители на деца, които учат или са учили в школото в село Драговищица, споделиха в "Хоризонт до обед":

"Тук е по-добре да учи детето, на чист въздух и в една почти семейна среда, направо индивидуално обучение."

Директорът на началното училище "Отец Паисий" в Драговищица Юлиана Лозанова разказа, че между колеги обсъждат развитието на потенциала на малките училища по време на пандемията:

"За мен за по-малките ученици не е добре онлайн обучението, особено за тези до 2-ри клас. Малките училища и сега са привлекателни."

Но засега за Юлиана Лозанова началото на всяка учебна година е битка, за това да намери деца. 14 са сега децата в началното училище "Отец Паисий", с. Драговищица, независимо, че имат и преподаватели, база, осигурено столово хранене.

Още по темата чуйте от звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Румянка Балева

Проучванията на природата от Алекси Петров се пазят в РИМ Плевен

Лятото е любим сезон за пътешествия, за опознаване на нови исторически и природни забележителности. Ваканцията е и време децата да се докоснат до науката по един различен начин. Такава възможност дава Регионалния исторически музей в Плевен. В отдел „Природа“ може да се види сбирката „Фауната на Бяло море“, която включва изложените в..

публикувано на 02.08.21 в 19:47

“Общност в помощ на зависимите”: Единственото, което помага, е пълно въздържание

„10 момчета се лекуват сега при нас“, посочиха в „Преди всички“ Запрян Момчилов и Илко Бояджиев, основатели на фондация и консултанти за програмата “Преоткрий се” в подкрепа на зависими и техните близки на Фондация “Общност в помощ на зависимите” в Габрово. „Всички зависимости са еднакво тежки и при нас помагаме на хората, които..

публикувано на 02.08.21 в 11:47

Политика по Толкин и “Властелинът на пръстените”

В непримирими врагове ли се превърнаха партиите на промяната, които трябваше да впрегнат енергията си заедно в името на общественото развитие? Кой кого ще подкрепи, кой на кого ще разчита и може ли политическата реалност да се превърне във фантастично, дори фанатично упражнявано изкуство, което прехвърля естетическите и етични..

публикувано на 02.08.21 в 08:14

С каяк по Дунава - изгревите и залезите на Иван Нотев

Самостоятелна експедиция с каяк по Дунав направи в разгара на лятото музикалният редактор на  „Хоризонт“  Иван Нотев. За преживяното, запомненото и заснетото по водния път той разказва в предаването „Изотопия“ . „Бях любопитен какво се случва по реката от другата страна. Аз съм от Силистра и познавам тази част. Преди две-три години..

публикувано на 31.07.21 в 10:26

Как да разберем кодовете за храненето ни, които са в нашите гени

Българска лекарка стана член на управителния съвет на Европейското дружество по човешка генетика. Тя се казва Олга Антонова и е генетик, посветен на нутригеномиката - науката, която интерпретира   храненето според гените. Д-р Антонова е част от първия сертифициран екип по нутригеномика в България. Заедно със своите колеги през 2020..

публикувано на 30.07.21 в 17:08
Иван Русев

Скулпторът Иван Русев: Моята музика е музиката на камъка

Самобитен, оригинален, мащабен, вдъхновяващ, откриващ и създаващ нови пространства. Такъв е скулпторът Иван Русев, създател на Арт център Илинденци - скулптурен парк, своеобразна духовна връзка между природата и майстора , между човешкия дух и бога. Мястото е недалеч от Мелник, в пиринското село Илинденци. Всичко това, което се случва в Арт..

публикувано на 27.07.21 в 10:48

Проект, чрез който не получаваш пари, а възможност да промениш живота си

Семейства на деца от ромската общност и в неравностойно положение от планинското село Джурово, Софийско ще се учат да гледат шафран и да вадят мед от производители благодарение на проекта на фондация „Биоселена“ – „Деца с бъдеще, фермери и предприемачи“. „Целта ни е да създадем устойчив поминък на тези семейства с деца, където няма..

публикувано на 26.07.21 в 11:22