Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кравата Пенка като фин синтез между факти и въпроси за управлението на Европа

„Кравата ЕвроПенка” е книга с илюстрации и музика

Една българска обикновена история за една крава в село Мазарачево, която, подгонена от вълци, пресича българо-сръбската граница. Прекарвайки две седмици в Сърбия, извън границите на Европейския съюз, тя е нарушила европейските закони и няма как да бъде върната в България. Това беше забавна история, която докосна хора и от страната, и от чужбина. В тази история има мисъл за политическите промени, новите технологии, медиите, социалните мрежи, ирационалността на европейските институции, миграцията, болестта по животните“. Така Савина Топурска описа причината за написването на „Кравата ЕвроПенка” - книга с илюстрации и музика

Издателят Виктор Лилов допълни: 

Концепцията е доста интересна, в началото Савина имаше доста по-екстравагантна идея, но чисто технически щеше да бъде трудно. Черно-бялата визия дава мрачна нотка. Има и цветен момент в корицата - жълто-синя окраска. Чисто полиграфски е силен вариант - от една страна прави връзка с начина, по който са се оформяли някога комиксите, комиксът е вариант на превеждане на филма в книжен формат, от трета страна това е възможност хората да използват въображението. В тялото има QR код, който, като се сканира, читателят може да чуе музика“.  

За авторката „това е история, която събаря границите и води до осъзнаването, че алтернатива има“. 

Чрез заимстване на множество кинематографски кодове в серия от 50 рисунки е илюстрирана една история за чувства, медийна власт и административни правила. „Кравата ЕвроПенка” е труд с няколко нива на прочит – забавна история; мисъл за политическите промени в началото на ХХI век; новите технологии – медии и социални мрежи; рационалността на европейските институции и т.н. Образът на кравата Пенка е фин синтез между многобройните факти и постоянно възникващи въпроси за управлението на Европа. 

Музикалната композиция, създадена от френския композитор на съвременна музика Андре Сер – Милан, е съставена от множество лайт мотиви, чрез които анекдотите стават универсални. Включени са вокални гласове, инструментална музика, елетроника и „атмосферни” записи. Цялостното произведение се превръща в радиодрама. Певческите гласовете се преплитат с разказа, създавайки усещане за загадъчност и драматичност. 

Интервюто със Савина Топурска и Виктор Лилов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

834 лева е средният размер на основната пенсия у нас

834 лева достига средният размер на основната пенсия без добавките към нея през този месец, след като пенсиите отпуснати до края на миналата година се осъвремениха с 11 процента от началото на юли. При мъжете средната пенсия вече е 991 лева, тази на жените е  727 лева. В столицата средната пенсия е най високата за страната - 1037 лева ,..

публикувано на 11.07.24 в 11:25

Младежкото ДПС подкрепи Ахмед Доган в искането за оставка на Пеевски

"Младежко ДПС заставаме до почетния председател д-р Ахмед Доган и неговото решение за оставката на описаните в призива му лица" - това се посочва в декларация на Младежкото ДПС, публикувана на страницата им във Фейсбук. "В защита на неговата воля сме готови за всякакви последващи действия. Решението ни е ДПС без Пеевски!", се казва още в..

публикувано на 11.07.24 в 11:09
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:02

ДПС изключи още 17 депутати от парламентарната си група

Парламентарната група на ДПС изключи 17 народни представители, сред които и съпредседателят на партията Джевдет Чакъров. Решението беше прочетено пред депутатите в пленарната зала от заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова. Всички от изключените са участвали на срещата при почетния председател на ДПС Ахмед Доган на..

публикувано на 11.07.24 в 10:51
Кирил Петков

Кирил Петков за разцеплението в ДПС: Това е разграждане на модела "Пеевски"

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" - "Демократична България" Кирил Петков видя в противопоставянето на Делян Пеевски и Ахмед Доган начало на разграждане на модела "Пеевски". "Това, което виждаме е, че не е само индивидуална битка. Това е бавното, явно разграждане на модела Пеевски. Тук не говорим за човека Пеевски, говорим за модела..

публикувано на 11.07.24 в 10:25
Оливие Ониди

Координаторът за Шенген в ЕК на двудневно посещение в София

На двудневно работно посещение в София е Оливие Ониди, заместник генерален директор на дирекция "Миграция и убежище" и Координатор за Шенген в Европейската комисия, информират от пресцентъра на МВР. Той подчерта, че всички партньори от Европейския съюз виждат съществен напредък в управлението на границите, връщанията и борбата с..

публикувано на 11.07.24 в 10:08
Венеция Ангова

В декларация: ПП-ДБ определиха случващото се в Доспат като феодализъм

Депутатите от "Продължаваме промяната"-"Демократична България" излязоха с декларация, в която определят случващото се в община Доспат като феодализъм и призовават институциите за намеса спрямо кмета Елин Радев. "Призоваваме компетентните институции да се намесят незабавно и независимо да разглеждат всички сигнали, жалби, молби, подадени от..

публикувано на 11.07.24 в 09:59