Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 60 души на протест в село Баня против отделянето от община Несебър

| обновено на 04.03.21 в 13:44
2
Снимка: Даниела Костадинова

В отворено писмо до премиера Бойко Борисов, Министерския съвет и областния управител на Бургас жителите на село Баня се обявяват против отделянето от община Несебър. 

В неделя на референдум в град Обзор и още 6 села 73 на 100 от гласувалите избраха да се обособи нова община с център Обзор. Днес над 60 жители на село Баня се събраха на протест срещу това решение.

С решение от 1 март Общинската избирателна комисия в Несебър обяви, че предложението за създаването на нова община с център Обзор е прието. Днес жители на селата, които трябва да бъдат отделени от община Несебър, протестираха срещу това решение.

„Референдумът свърши своята работа. Хората са вече разединени. Имаме приятели, роднини в Обзор, зачитаме техния вот, но оттам няма същото разбиране. Нашият вот е ние да останем в община Несебър“, каза демонстрант.

„Ако евентуално нашето искане не бъде осъществено да бъдем към община Несебър, ще обявим гражданско неподчинение и ще затворим пътя Бургас-Варна“, предупреди участничка в протеста.

„Смятам, че една малка община като бъдещата Обзор няма как да генерира достатъчно приходи за себе си, а камо ли да оправи и околните села“, каза друга от протестиращите.

Организаторът на протеста Росица Ракова се обърна към премиера Борисов:

„Господин Борисов, чуйте гласа на народа. Това, че 1000 човека казаха „да“, а 100 човека казаха „не“, не означава, че малките хора са по-малко значими от „Големият брат“.

Писмото, което ще бъде изпратено до различни институции, е подписано от над 70 души.

На референдума в неделя 64 срещу 30 жители на село Баня са гласували против отделянето от Несебър. Според местните хора административната промяна няма да реши проблемите с канализацията и обезлюдяването на селото.

„Протестът е насрочен заради това, че Баня гласува на референдума „против“ и ние искаме нашият вот да бъде зачетен. Не искаме да се отделим от община Несебър“, каза по-рано Ангелина Досева от организаторите на протеста.

„Според мен зад цялата тази идея – Обзор да стане независима община, се крият интересите на хора, които седят като кукловоди отзад и манипулират общественото мнение. Това са хората, които имат интерес Обзор да се развива като строителство, като туристическа дестинация, да стане вторият Слънчев бряг, може би“, добави тя.

Искаме публично да изразим мнението си, защото през цялата кампания не беше потърсена и отразена нашата гледна точка. Затова държим най-накрая да бъдем чути, каза още Ангелина Досева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Русия подложи на обстрел две жилищни сгради във Вовчанск в Харковска област

Двама души са загинали при руски атаки в Харковска и Днепропетровска област в Украйна. Русия атакува и градовете Одеса и Черноморск рано тази сутрин, но няма пострадали. Украинските въоръжени сили от своя страна са нанесли удари с дронове в 8 руски области, съобщи източник от разузнаването в Киев. Руските сили подложиха днес на обстрел две жилищни..

публикувано на 20.04.24 в 18:25
Реджеп Тайип Ердоган

Ердоган към лидера на "Хамас": Палестинците трябва да са обединени в отговор на войната на Израел

Турция показва нови амбиции за активна роля в дипломатическите усилия за прекратяване на конфликта в Ивицата Газа и подобряване на хуманитарната обстановка в анклава, след като Катар намекна, че може да преосмисли посредническата си роля. Министрите на външните работи на Турция и Египет Хакан Фидан и Самех Шукри обсъдиха на среща в Истанбул..

публикувано на 20.04.24 в 18:03
Алпийски козирог

Ловно стопанство "Кормисош" е единственото в България с алпийски козирози

В Държавното ловно стопанство "Кормисош" възобновяват популацията на алпийския козирог. То е единственото в България, в което се отглежда стадо алпийски козирози. 16-те животни са докарани тази година от Бавария, адаптират се добре и вече чакат поколение.  Специфичният вид кози някога е обитавал територията на България и е изчезнал. Сега в Държавното..

публикувано на 20.04.24 в 17:34
Бяло море край Марония, Гърция

Гърция забрани със закон поставянето на чадъри и отварянето на заведения на 198 плажа

Гърция защити със закон чистотата и екологичната стойност на 198 плажа. За тях вече не се допуска отдаване за заведения. Забранява се поставянето и на чадъри. Министерството на околната среда въведе забрана за екологична намеса в почни 200 плажни ивици в страната. Това са плажове, които се намират в мрежата "Натура2000" и на тях..

публикувано на 20.04.24 в 17:22

В конкурса "Вкусотиите на Северозапада" най-добра маса наредиха от Съюза на слепите

Съюзът на слепите в Монтана с най-добра маса в конкурса "Вкусотиите на Северозапада". Над 20 участници представиха традиционни за региона гозби Пълнени чушки с боб, с ориз и праз, постни сърми, най-различни видове баници, питки, разнообразни десерти изложиха в кулинарния конкурс „Вкусотиите на Северозапада“. За втора поредна година НТС Монтана събра..

публикувано на 20.04.24 в 16:54
Временен медицински пункт във военна болница в Солун, Северна Гърция

Гръцки лекари с предложение да приемат и лекуват мирни граждани от Газа

Гръцки лекари изразиха готовност да приемат мирни граждани от Газа, пострадали в конфликта между Израел и радикалната групировка "Хамас". От Лекарския съюз в Атина се обърнаха към правителството с такова предложение. Съюзът на лекарите, които работят в държавните болници, отправи обръщение към министъра на здравеопазването. В него се..

публикувано на 20.04.24 в 16:41
Лидерът на

Ердоган разговаря в Истанбул с политическия лидер на "Хамас"

В Истанбул започна срещата между турския президент Реджеп Ердоган и политическия лидер на "Хамас" Исмаил Хания, съобщиха турски медии, цитиран от Ройтерс. По-рано Ердоган заяви лаконично, че разговорите ще бъдат в духа на установения дневен ред, докато според източници от "Хамас", двамата ще обсъждат войната в Ивицата Газа. Лидерът на..

публикувано на 20.04.24 в 16:36