Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Галунов: За тези избори големият хит са гражданските квоти

Тодор Галунов
Снимка: Фейсбук

"За тези избори големият хит са гражданските квоти". Този акцент постави проф. Тодор Галунов, преподавател по политология във Великотърновския университет, на анализа си пред БНР за предстоящите парламентарни избори на 4 април.

Според него в хода на кампанията се забелязва, че има дефицит на експертност в листите, а преобладават лица, които са популярни и успешни в други сфери, а не в сфери, които могат да попълнят дефицита на експертиза в партийните кадри. 

Той прогнозира голямо разочарование от гражданските квоти в партийните листи.

"ГЕРБ заложиха на сигурното - министрите са кандидати. В другите партии има стремеж към подновяване, дори в ДПС", смята преподавателят по политология и подчерта, че в партията на Слави Трифонов кандидатите не са от най-разпознаваемите и концентрацията е около това да се гласува за лидера и част от екипа му. 

Ако има грешки в прогнозите на социолозите, може би ще са точно при "Има такъв народ", предположи проф. Галунов.

Според него големите политически промени няма да се случат на тези избори.

По думите му предстоящото правителство ще е много зависимо от периферните партии, които ще прескочат 4%.

"Външната политика е пандемичен проблем - коя държава е по-добре от нас и коя е по-зле, затова партиите няма да говорят за нея в предизборната кампания", прогнозира още проф. Тодор Галунов.

Интервюто на Снежана Иванова с проф. Тодор Галунов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поисканият референдум за съдбата на фалиралото ВиК-Дупница отива в съда

Поисканият референдум за съдбата на фалиралото ВиК-Дупница отива в съда, след като общинските съветници гласуваха против допитването. От Инициативния комитет, събрал необходимите над 5 хиляди подписа, обявиха, че следващата седмица ще внесат жалба в Административния съд, като ще пледират за отмяна на решението на Общинския съвет в Дупница и за..

публикувано на 11.08.24 в 21:50
Президентът на САЩ Джо Байдън кара велосипед в Рехобот Бийч, щата Делауеър, 11 август 2024 година

Байдън заяви пред CBS, че Тръмп е "истинска опасност за американската сигурност"

Президентът на Съединените щати Джо Байдън заяви в първото си телевизионно интервю, откакто се отказа от надпреварата за Белия дом, че кандидатът на републиканците Доналд Тръмп е "истинска опасност за американската сигурност". "Запомнете думите ми - ако той спечели...тези избори, гледайте какво ще се случи", каза Байдън пред CBS News в интервю,..

публикувано на 11.08.24 в 21:28

На този етап няма опасност пожарът в РСМ, който гори до границата, да навлезе на наша територия

Към момента няма опасност големият пожар в Република Северна Македония, който е близо до границата с България, да се прехвърли на наша територия. Нов пожар до границата с България Това стана ясно, след като екипи от служители на Пожарната и от горските стопанства в Симитли и Благоевград успяха да стигнат до граничната зона. Пожарът в Северна..

публикувано на 11.08.24 в 21:09

Одеса е атакувана с ракети откъм Черно море, съобщиха местни канали

Одеса е била обект на атака с балистични ракети от Крим, съобщиха местни канали в Телеграм, цитирани от БТА.  Сирените са били задействани в 19:17 часа, минути след това в града отекнаха експлозии.  Жителите в Одеса и областта са призовани да отидат в укрития до отбой от тревогата. За нашия регион има опасност от ракетна атака, написа областният..

публикувано на 11.08.24 в 20:34
Групата от Босилеград отпътува през ГКПП  Рибарци  и Олтоманци за Черноморието.

50 деца от Босилеград ще летуват в Равда с финансовата подкрепа на НС

50 деца с трима ръководители тази сутрин заминаха от Босилеград на 10-дневна лятна ваканция в курорта Равда на Черноморието Почивката се провежда благодарение на финансовата подкрепа на Народното събрание на Република България и партньорството на Културно-информационния център "Босилеград" (КИЦ) с Националния център за ученически отдих туризъм и..

публикувано на 11.08.24 в 20:05
Фестивал на виното и фермерските деликатеси в Плевен

Фестивал на виното и фермерските деликатеси събира в Плевен производители от Северна България

В Плевен подготвят Фестивал на виното и фермерските деликатеси. Второто издание събира производители от Северна България и ценители в края на август.  До момента участие са потвърдили 20 малки и средни фермери и фирми. Градът става домакин на второто разширено издание на форума от 29 август до 1 септември 2024 г.  Тазгодишното разширено издание..

публикувано на 11.08.24 в 19:47
Австрийският канцлер Карл Нехамер.

Австрийският канцлер настоя службите да получат повече възможности да следят съобщенията в мобилни приложения

Австрийският канцлер Карл Нехамер настоя разузнавателните служби да получат повече възможности да следят съобщенията в мобилните приложения. Призивът идва, след като по-рано тази седмица беше предотвратен самоубийствен атентат, планиран да бъде извършен по време на концерт на американската попзвезда Тейлър Суифт във Виена.  Нехамер за отменените..

публикувано на 11.08.24 в 19:46