Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Влогърът Даниел Богдански докосна хиляди хора по света с кратките си филми за България

Даниел Богдански
Снимка: личен архив

Влогърът Даниел Богдански докосна хиляди хора по света с кратките си филми, посветени на България.
Той започва да прави филми за България още като ученик. В канала му в интернет, носещ неговото име, той събира хиляди българи от цял свят, които разплаква, усмихва, замисля - с една дума - вълнува. Даниел Богдански е от Карлово, завършва средното си образование в Сопот, а след това учи няколко години в Нидерландия. Във видеата му може да разберете повече и за интересните му пътувания, както и какво знаят чужденците за нашата държава. За филмите си получава престижната ежегодна награда на комитет „Васил Левски“ в Карлово за 2016.

"Бях провокиран и от моите преподаватели в професионалната гимназия "Генерал Владимир Заимов" в Сопот, където завърших средното си образование, от учителите ми по литература, по философия, по история. По някакъв начин съм бил провокиран от тях  да мисля по определени теми, да участвам в някои конкурси. Заедно с моя преподавател по литература Христина Томова сме правили няколко проекти, някои филми - за Дъбенското съкровище, още в училище", каза в предаването "Нощен хоризонт" Даниел Богдански.

Той е автор на филма "Българският път". Преди години Даниел Богдански написал есе на тема "Българският път - потенциал, проблеми и перспективи" за конкурс на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той решил да запише есето си на мобилния телефон и след това монтирал записа като използвал кадри от интернет.

"Напълно непланирано стана цял филм. Чудех се дали да го пусна".

След като публикувал филма в интернет за един ден е бил изгледан от 100 хиляди души. Филмът е направен в края на 2015, началото на 2016 година и в него Даниел Богдански задава въпроса - "Ти какво направи за България":

"Аз толкова обичам България, че тук за мен, колкото и минуси да има, плюсовете винаги са повече и се опитвам да гледам повече положителните неща и това да ме води напред. Винаги има лоши, негативни неща, но винаги има позитивни и красиви неща и се опитвам да виждам повече доброто, красивото и да го показвам и на моята аудитория". 

За обучението си в университет в Нидерландия коментира:

"Аз никога през тези 4 години, в които съм бил там, не съм се почувствал дискриминиран или поставен на друго ниво от другите заради това, че съм от друга държава или че съм българин".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От Вейдър до Годзила – най-ексцентричните в политическия авангард

Докато у нас всички бистрят политика, „Изотопия” реши да избистри спорния, но достоен за световно гласуване въпрос за най-фрапантните примери за партии и кандидат-политици . Сред тях има почитатели на плюшените мечета, на лимоните, класически фенове на бирата, че и филмови чудовища . Някои идеологии просто отиват отвъд . В следизборното..

публикувано на 10.04.21 в 15:22

Диаграма на истината и лъжата

Може ли показателите на тялото ни - дишане, пулс, реакции, да покажат колко сме искрени? Едно техническо средство ни сблъсква с последствията от нашите действия в миналото. Това е полиграфът , известен още и като Детектор на лъжата . „Изотопия " се окичва с кабели и се заема с графичните, моралните и корпоративните измерения на истината и лъжата ...

публикувано на 09.04.21 в 17:00

Книга помага на децата в училище да опознаят връстниците си със специални потребности

Книгата "Да се запознаем с различните деца на България" ще стигне до своята публика в средата на април. Книгата е част от инициативата "Да се запознаем", насочена към децата в училище и запознаването им с техните връстници със специални потребности. Автори на идеята са фотографът Анна Йончева и Ваня Тодорова, председател на Фондация "Можем..

публикувано на 09.04.21 в 11:17

Българската антарктическа експедиция в очакване на ледоразбивача "Агилес"

Шестимата полярници от 29-та българска антарктическа експедиция вече повече от месец работят на база "Свети Климент Охридски" в изпълнение на задачите от Националната програма за полярни изследвания. Трябваше тези дни да потеглят от Антарктида към България на борда на чилийската антарктическа флота - ледоразбивачът "Агилес". Заради заболели от..

публикувано на 08.04.21 в 13:35

Деца доброволци помагат на възрастни хора по проекта „Внуци под наем“

Деца доброволци помагат на възрастни хора във второто издание на проекта „Внуци под наем“, който се реализира на територията на община Мадан. „Основната цел на проекта „Внуци под наем“ е да постави основите на социално предприятие, търсещо работа и реализация на младежи със специални потребности, които преди това ще преминават специални..

публикувано на 08.04.21 в 12:04

Избори до дупка или част от партиите да се прегърнат

И в Кюстендилско, както навсякъде в страната, темата за изборните резултати и това дали ще има правителство, дали предстоят скорошни нови избори, доминира. Дори и измества и епидемията с коронавируса и препълнените Covid отделения в болниците в Кюстендил и Дупница и ваксинирането. Още в деня на вота по селските и кварталните магазини и пред..

публикувано на 08.04.21 в 09:30

Как преживяват в Израел някои от ромите

Подобно на евреите, ромите са били преследвани и избивани по време на Третия райх , също толкова жестоко от Хитлер и съюзниците му.  Искра Декало попаднала на група роми преди 30 години по време на полет за Израел. Повечето от тях се трудели тежко на по 2-3 места и само в събота (почивния ден в Израел) се събирали да пеят и разговарят в..

публикувано на 07.04.21 в 13:18